Marokkó gasztronómiája - Édesre sós, sósra édes
Beküldő: Vista 2018-07-23 11:10:45
A marokkói konyha igazán különleges csemegéivel és édes-sós ízeivel kivívta magának a legváltozatosabb jelzőt egész Észak-Afrikában. A spanyol, a francia és a szenegáli konyha is hatott rá, így specialitásokban nincs hiány. A tengerből veszik az ízletes halakat, a hegyek lábánál és az oázisokban pedig a zamatos gyümölcsök és zöldségek nevelkednek, mindannyiunk nagy örömére.
Marokkóban imádnak egészségesen táplálkozni és valljuk be, mindenük meg is van ehhez az életvitelhez. Szeretik az édes és sós ízek keveredését, így a húsokhoz is gyakran édes szószt vagy köretet tálalnak, valamint szárított gyümölcsöt, rózsavizet és narancsvirág-vizet is használnak „fűszerként” a sós ételekhez. Ha vendégvárásról van szó, egyáltalán nem fukarkodnak és akár tíz fogásos menüt is az asztalra tesznek. De vegyük is sorra, milyen finomságok kerülhetnek elénk egy tipikus marokkói vacsorán!
Kessra
A kessra az a „kiegészítő”, mely soha nem hiányozhat egy helyi étel mellől. Ez egy lapos, kerek alakú, búza- vagy árpacipó, melyet leginkább otthon dagasztanak és készítenek el saját kezűleg.
Harira
A harira egy tipikus marokkói, paradicsom alapú, kissé savanykás leves, melyet feltétlenül meg kell kóstolnunk, ha erre járunk, hiszen ez a helyi konyha legjellegzetesebb fogása, avagy a levesek királynője. Találhatunk még benne darált húst, csicseriborsót és lencsét is, és ha mindez még nem lenne elég, datolyát, fügét vagy fahéjas narancsot is csipegethetünk hozzá.
Mésui
A mésui a Marokkóban nagyon kedvelt ürühúsból készül, méghozzá egyben, roston sütve. Természetesen elmaradhatatlan kelléke az ünnepi menünek. Ürühúsból egyébként sok más ételt is készítenek, például a choua-t, melyet megfőznek és köménnyel fűszereznek meg. A kebab számunkra is ismerős lehet, sőt tuti, hogy ettünk már itthon is ilyet. Na, ez is ürühúsból készül Marokkóban. Hallhattunk már a kaftáról is, melyhez megdarálják a húst, majd golyókká formázva sütik ki.
Tagine
A tagine tulajdonképpen olyan, mint nálunk a gulyás. Ezt a fűszeres, paradicsom szószos, húsgolyós, egytál ételt egy csúcsos agyagedényben főzik, melyet szintén tagine-nak hívnak. Igazából a tagine maga egy gyűjtőnév, széles körben van lehetőség az alapanyagok megválasztására, tehát bármilyen hús és zöldség elkészíthető együtt ebben a speciális tálban. A kombinációknak csak a képzelet szabhat határt.
Kuszkusz
Talán a kuszkusz az észak-afrikai konyha leghíresebb alapanyaga és nemzeti eledele. Úgy, mint Ázsiában a rizs, itt Marokkóban sem maradhat ki szinte egyetlen étkezésből sem. Régen egyébként a szegény emberek étele volt, de mára már isteni ünnepi fogásként ismerhetjük. A finom zöldségeket és húsokat a helyiek mindig a kuszkusz alá teszik, ami nekünk nyilván fura lehet, hiszen mi jobban szeretjük, ha felül szerepelnek a csábító elemek a tányéron. Ízlések és pofonok.
Pastilla
A pastilla egy egyszerű, andalúz eredetű, félig sós, félig édes sült leveles tészta, melynek rétegeit különböző zöldségekkel, vagy húsokkal töltik meg. A kedvelt street food legkülönlegesebb változatait fűszeres galambhússal, tojással, szőlővel és mandulával töltik, majd az egészet megszórják fahéjjal és cukorral. Marokkóban nem csak tevegelnek, de előszeretettel fogyasztják a teve húsát is, ami egyébként rendkívül könnyen emészthető és egészséges táplálék. Íze leginkább a borjúéhoz hasonlít, így ne idegenkedjünk tőle, merjük megkóstolni! Ami a desszertet illeti, nem csak az étkezés végén, hanem két fogás között is simán fogyasztanak édességet. Van itt mézes szirupban „megfürdetett” fánk, mandulakrémmel töltött kifli és mézes-szezámmagos keksz is.