Marokkói napok a Duna Televízióban

A Duna Televízió 2010. január 8-án és 9-én Marokkót állítja a középpontba. A tematikus műsorfolyam az afrikai ország mindennapjait, gazdagságát és szegénységét, kultúrtörténeti nevezetességeit, elbűvölően szép tájait mutatja be. Az összeállításból megtudhatják, hogyan viszonyulnak a marokkóiak saját hagyományaikhoz, a modern világhoz, Európához - és benne Magyarországhoz. Dokumentum- és játékfilmek, portrék és ismeretterjesztő műsorok várják az arab világ szerelmeseit két napon keresztül.

A Marokkó-napi műsorfolyamban elsőként Hajdú Gábor Marokkói szemmel című riportfilmjét tekinthetik meg január 8-án, pénteken 14.45-kor. Két különböző kontinens, két különböző kultúra - Marokkó mégis figyel Magyarországra. Ez derült ki a Rabatban, a magyar nagykövetségen rendezett fogadáson, ahol nemcsak a diplomáciai testületek tagjai, hanem a marokkói politikai, társadalmi és tudományos élet vezető személyiségei is jelen voltak. Az összeállításban ők beszélnek a magyar-marokkói kapcsolatok jelenéről és remélt jövőjéről. Az operatőr Horváth Tamás és Wonke Rezső volt. A péntek este, 19.00 órától látható Dunya és Desie című holland játékfilm az arab és a nyugati kultúra találkozásáról szól. Dunya, a marokkói származású tinédzser, Hollandiában él szüleivel, akik a muzulmán hit szellemében nevelik gyerekeiket. Legjobb barátnője Desie, az ízig-vérig konvencióktól mentes, szabad holland lány. Mindketten boldogtalanok. Dunya azért, mert akarata ellenére szülei választottak a számára vőlegényt, Desie pedig azért, mert rájön, hogy egy futó kapcsolatból teherbe esett. Dunya családja visszaköltözik Marokkóba, Desie pedig elindul barátnője után azzal a titkos gondolattal, hogy talán apját is megtalálja, akit még soha nem látott. Szintén pénteken, 20.40-kor tűzi műsorra a Duna Televízió a Kilencezer sikátor című magyar-norvég filmet. Dimitri Lurie és Váradi Kalmár Zsuzsanna allegorikus dokumentum-játékfilmje Fez középkori labirintusában bolyongva keres válaszokat az élet kimondatlan kérdéseire. Egzisztenciális, tudományos, vallási és művészi megfogalmazások tarkítják az utat, és színek, hangok, figurák, varázslatos zenei fonalak vezetik a sikátorokban tévelygőt. A film az örök igazságkeresésről szól, a félelemről, az idegenségről, az élet szentségéről, a "másikról", édenkertről, kintről és bentről, munkáról és imádságról, extázisról és megtisztulásról…

Január 9-én, szombaton 14:50-kor kezdődik a Marokkó-napi összeállítás Koncz Attila dokumentumfilmjével, amelynek címe: Marokkó - Ahol minden a lovak körül forog. A nézők sokszínű és varázslatos ízelítőt kapnak az el-jadidai fesztiválból, amely Marokkó legnagyobb, nemzetközi lovas rendezvénye. Az esemény rangját jelzi, hogy a szervező bizottság elnöke a királyi ház tagja, Moulay Abdellah Alaoui herceg volt, és hogy maga a király, VI. Mohamed is részt vett a fesztivál nyitó ünnepségén. Magyarország, a Fesztivál díszvendégeként a hortobágyi és bugaci csikósok attraktív produkciójával, valamint Kassai Lajos lovasíjász bemutatójával kápráztatta el a közönséget. A magyar részvétel kezdeményezője a Duna Televízió elnöke, Cselényi László volt. A filmünk, amelynek operatőre Horváth Tamás és Wonke Rezső volt, az el-jadidai lovasfesztivál egy hetének krónikája. 15:35-kor egy tanulságokkal teli életutat tárunk nézőink elé a Magyar grófnő Tangerben című portréfilmmel. Gróf Bánffy Miklós politikus, író, színházi ember, grafikus, a XX. század első felében a magyar szellemi és politikai élet kimagasló egyénisége volt. Az egyik leggazdagabb erdélyi földbirtokos család tagja mindenétől megfosztva hunyt el 1950-ben. Egyetlen leánya, Bánffy Katalin 1946-ban ismerkedett meg Budapesten az amerikai követség katonai attaséjával. A találkozásból nagyon hamar szerelem, házasság lett. Amikor férjét új helyre, Marokkóba vezényelték, természetesen követte őt. Ma már özvegyen él a Gibraltár-parti Tanger városában, családi tárgyaktól körülvéve idézi szülei emlékét, beszél marokkói életéről, s arról is, milyen érzéssel tért vissza először Magyarországra. Gróf Bánffy Katalinnal A. Szabó Magda, a Duna Televízió kulturális alelnöke beszélgetett.

A Világkikötő ezúttal természetesen Marokkóba kalauzol, ahol októberben járt a forgatócsoport. Marokkó egy természetes híd Kelet és Nyugat között, mely a történelme során magába szívta a különböző népek kultúráját, a francia, a portugál, a spanyol, az afrikai és perzsa hagyományokat. Nagy uralkodók harcoltak érte, dinasztiák örökölték és gazdagították az ország kincseit. Hatalmas palotái, mecsetjei, kertjei, a festők, a kézművesek és építészek maradandó alkotásai időutazásra hívják a látogatókat. A Világkikötő a két királyi városba, Marrakech-be és Rabatba invitálja nézőit, és persze Humphrey Bogart Casablancájába, majd a világörökség részét képező egykori portugál városrészről híres El-Jadidába, ahol a látnivalók mellett az arab lovaskultúra máig élő hagyományaival is találkozhatott a forgatócsoport. A műsor Az arab Nyugat címmel szombaton 16.05-kor tekinthető meg a Duna Televízióban. Szerkesztő: Ámon Betti, operatőr: Horváth Tamás és Wonke Rezső. A tematikus programot 22.35-kor az Oltalmazó ég című angol-olasz játékfilm zárja. Bernardo Bertolucci egzotikus filmje természetesen Észak-Afrikába repít minket John Malkovich és Debra Winger társaságában. A kontinens ezúttal is a reményt jelenti, a megújulást, az útkeresést. A Moresby házaspár egy egzotikus afrikai utazástól várja, hogy tartalommal töltse meg kiüresedett kapcsolatukat. Az egyhangú, kegyetlen sivatagi táj, az idegen életstílus azonban épp ellenkezőleg hat rájuk, mint ahogy várták. Végtelennek tűnő út veszi kezdetét a kietlen sivatagban...

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!