Madeira: Mesesziget az óceánban

Az Afrika nyugati partjától 500, Lisszabontól 1000 kilométer távolságban fekvő Madeirát az Atlanti-óceán öleli körül. A sziget különleges, szubtrópusi klímája miatt ideális hely a változatosságot kedvelőknek, pálmafás tengerpartot és csaknem kétezer méter magas, tiszta levegőjű hegyeket egyaránt találunk itt.

Az első pillanatban, ahogy meglátjuk a szigetet, olyan érzésünk támad, mintha itt minden nemrég épült volna. Ez nem véletlen: az utóbbi hét évben sokat költöttek csinosításra, főleg európai uniós pályázati pénzekből. Új úthálózat készült, ennek köszönhetően a repülőtérről mintegy 20 perc alatt elérhető a főváros, Funchal. Gyönyörű összkép fogadja a látogatót, bárhonnan is néz körül: mindenfelé elszórva kis piros tetős, zöld zsalus házak, mellettük kert. A szigeten a 18. század közepén virágzó cukoripar számos betelepülőt vonzott Angliából. Sok gazdag angol család azóta is itt él. A gyerekek már kisiskolás korukban megtanulnak angolul, ami fontos a turizmus szempontjából is. A portugál mellett a francia is hivatalos nyelv a szigeten. Az időjárást nehéz előre megjósolni. Nincs esős időszak, viszont előfordulhat, hogy az alacsonyabb felhők beleakadnak a hegycsúcsokba, ami esőt eredményez. Amennyire változatos a táj, olyan sokféle a konyha is Madeirán. Az egyik legízletesebb étel a spada, a meghökkentő kinézetű, mélytengeri fekete kardhal. A sziget fővárosa a 250 ezer lakosú Funchal, amely nevét egy gyógynövényről kapta.

Az óvárosban hangulatos sétát tehetünk, tarkítva a programot a híres csipke készítésének megismerésével, helyi virág-, zöldség- és gyümölcspiac bejárásával vagy akár egy borkóstolóval. A külvárosból libegővel is feljuthatunk Montéra, a híres kis településre, ahol igazi kikapcsolódást nyújt egy séta a botanikus kertben. Az itt található házakat is gyönyörű kert veszi körül. Ha már egyszer fent van az ember, érdemes kipróbálni a Madeira jelképévé vált jellegzetes faszánkót, amellyel hozzáértő „kormányosok” közreműködésével lecsúszhatunk a völgybe. Izgalmas dolog kihajózni az óceánra is: ha szerencsénk van, figyelhetjük a karnyújtásnyira elhaladó delfineket. A sziget északkeleti részén fekvő Santana a múltról tanúskodik: az országszerte megtalálható ezer darab hagyományos madeirai házikóból itt 500 található. Nyugat-Madeira látványához hozzátartoznak az utakat szegélyező aloe vera növények narancssárga virágai és a banánpálmák. Színesíti a látványt a helyi emberek jellegzetes kalapviselete is: vasárnaponként külön sapkát viselnek, de a csúcsos forma és a nagy bojt a tetején a hétköznapi változatnál sem hiányozhat. Aki napozásra, fürdésre vágyik, a Golden Beachre ajánlatos mennie, ahol kilenc kilométer hosszú tengerpart várja a nyaralókat. A hegyi gyaloglás kedvelői szintén jól járnak Madeirával: a magasabb pontokat és a hegyi falvakat számos gyalogtúra-útvonal köti össze, egyetlen szabályt kell betartani: sohase induljunk el egyedül az ösvényeken! Ahogy a tengerparttól felfelé haladunk, érdemes megfigyelni a növényvilág változását is. A pálmafákat leváltják az eukaliptuszok és a mirtillbokrok, majd fenyvesek következnek.

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!