Miért pont oda? – Szilveszteri utazás a Zöld-foki szigetekre

Aki meleg égtájon szeretne szilveszterezni, és nem akar nagyobb időeltolódást jelentő tájra menni, annak jó tipp lehet az Atlanti-óceáni  Zöld-foki szigetek. Két óra csupán az eltérés, és a repülés nem túl hosszú, pláne lisszaboni tartózkodással. A Vista szilveszteri ajánlata az afrikai ország Sao Vicente nevű szigetére szól. Összefoglaljuk mindazt, ami szükséges lehet ahhoz, hogy valaki éppen ezt a lehetőséget vegye fontolóra.

Strandolás szilveszterkor

A szigeten hosszú, fehér homokos, érintetlen strandok vannak, kristálytiszta vízzel. Nem olyan meseszépek, mint a Maldív-szigeteken, a Karib-térségben, vagy Mauritius-on, de kellemesebbek, hangulatosabbak, mint a Kanári-szigetek strandjai. Ráadásul télen is finom, 24 fokos a tengervíz. Mivel nincs ipari termelés, így a tengervíz nem szennyezett. Vannak fürdőzésre jobban alkalmas, nyugodt vizű strandok, és szelesek, ahol lehet hódolni a szörfözés különböző vállfajainak (pl. kitesurf). Szélből van sok, hiszen Sao Vicente a szigetcsoport szélnek kitett oldalán (barlavento) helyezkedik el. Van mód mélytengeri halászatra, vitorlázásra is. Jó hír, hogy a Vista szilveszteri programjában szereplő hotel éppen a sziget egyik legszebb partszakaszán található. Sao Vicente teljesen megfelelő hely gondtalan pihenésre, nyugodt kikapcsolódásra, zavartalan, kellemes napfürdőzésre, formaságoktól alig terhelt szállodai időtöltésre, nagyszabású felhajtásoktól mentes szilveszterezésre, érdekes kirándulásokra.

Milyen időjárásra számítsunk?

A fővárosunk budai oldalánál némileg nagyobb területű (77 ezres lakosságú) szigetről van szó, azaz jelentős távolságok nincsenek. Szilveszter táján 25 fok körül van a nappali hőmérséklet. A Zöld-foki szigetek 1500 kilométerrel vannak délebbre, mint a Kanári-szigetek, és ez azt is jelenti, hogy az igazi nyaraláshoz szükséges meleg teljesen biztosított. Az év nagy részében, így télen is eső lényegében soha nem esik. Igaz emiatt olyan száraz, szikár a sziget.

Programok a Zöld-foki szigeteken

A Vista szilveszteri utazásán résztvevőknek Sao Vicente szigetén a 2010-ben Budapestről oda költözött Barbara és Erika garantáltan aktív, menős, gazdag programot szervez. Pihenésre, strandolásra inkább az utolsó napokban nyílik lehetőség. Tény és való, hogy a Zöld-foki szigeteken nincsenek világhírű látnivalók, de nagyon sok tartalmas, egyedi program kínálkozik a helyi érdekességeket prímán ismerő, sok szakmai tapasztalattal rendelkező magyar idegenvezetők segítségével. A túravonalak mind teljesen biztonságosak. A sziget természeti szépségeinek megismeréséhez szerencsésebb is a szervezett túrázási forma, mert van sok  rejtett öböl, egyénileg nehézkesebben felfedezhető hegymagaslat. Így célirányosan lehet eljutni az eldugott helyekre. A vulkanikus sziget a felületes szemlélő szemében szikár, zöldterületekben nagyon szegény. A fenséges hegyláncok, meg a nyers partszakaszok gondoskodnak arról, hogy legyen elég izgalmas látvány. A 750 méter magas Monte Verde hegy uralja a tájat. Egy másik hegy, a Monte Cara, meg olyan, mintha egy eget szemlélő, nyugodt arc profilja látszódna. Kellemes élmény, hogy magyar idegenvezető magyarázza el a sziget múltjának, jelenének, hétköznapi életének érdekességeit.

A sziget "fővárosa” Mindelo nem nagy, bár 70 ezer lakójával éppen az ország második legnépesebb települése. A fő látványosságok zömében a portugál gyarmati időkből megmaradt építmények. A város a 19. században  jelentős transz-atlanti kikötőt tudhatott magáénak. A portugál telepesek és brit üzlettársaik jól megtollasodtak , előkelő villákat, középületeket építettek maguknak. Mindelo a sziget egyéb részeinek kihaltságához, túlzott nyugalmához képest kifejezetten nyüzsgő. Aki szívesen keveredne a szabadidejét töltő helyiekkel, annak érdemes leheveredni Mindelo strandjára, a Laginha-ra. Családok, fiatalok békésen pihennek, zenét élveznek, iszogatnak. Nem tűnik túl bonyolultnak trópusi életformájuk. Nem merész kaland egyéni alapon betaxizni Mindelo-ba (15 perc),  és kipróbálni a karibi hangulatú éjszakai életet. Rengeteg bár, diszkó van, többnyire élő zenével. Karibi szigetérzést kölcsönöz az, hogy mennyire fontos az itteniek életében a zene, meg a tánc. Helyben részt lehet  venni salsa tanfolyamon. A salsa mellett nagyon népszerű a helyi gyökerű morna, a coladeiras (vidámabb zene), meg a modernebb funana.

A világhírű zöld-foki szigeteki énekesnő, Cesária Évora is idevalósi. A színpadon mezítláb éneklő, az óbudai Sziget-en is már koncertezett, világhírű énekesnő több morna jellegzetességű dalában énekel Sao Vicente-ről. Egy kicsit olyan, mint a blues vagy a melankolikus portugal fado. Az éttermek választékára jellemző, hogy a portugál konyha étkeit a helyi alapanyagok lehetőségeihez és jellegéhez igazítják. Sok olyan zöldségük van, amire egy magyar látogató igencsak rácsodálkozhat. A helyiek büszkék a cachupa nevű egytál ételükre. Ez babból, kukoricából valamint sertéshúsból, halból áll. Ehhez még jön káposzta és édesburgonya. Mindelo kis vendéglőiben fantasztikus halételek (barrakuda, kardhal, muréna stb.), homár fogyasztható elfogadható áron. A hotelek éttermeiben természetesen sok a nemzetközi receptekre épülő étel.

Mindennapi élet

A Zöld-foki szigetek földrajzilag Afrikához tartozik, de a mindennapi élet, az emberek inkább egy szegény, provinciális kiadású Brazíliára emlékeztet. A helyiek komótosan élik életüket, tiszták és jól öltözöttek. A látszat alapján nem hinné az ember, hogy a Zöld-foki szigetek a világ legszegényebb országainak egyike. A helyiek kedvesek, barátságosak és nagyon nyíltszívűek! Sao Vicente szigetén amúgy 77 ezren élnek. Sokan innen is kivándoroltak külföldre a jobb megélhetés reményében, a helyükre jöttek szenegáli feketék, akik a turistáknak próbálnak mindenféle ajándéktárgyakat eladni. Érdemes azt is tudni, hogy a Zöld-foki szigetek politikailag az egyik legstabilabb afrikai ország. Nincsenek törzsi lázongások. Keresztény vallású a lakosság nagy része, nem gond a bikini a strandon. A higiéniai viszonyok nem rosszak. Trópusi betegségek nincsenek, tehát nincs szükség semmilyen védőoltásra, nem kell aggódni a malária miatt sem. Nincsenek mérges kígyók, pókok, az emberekre veszélyes állatok. A magyar idegenvezetőknek van olyan magyarul beszélő orvos barátja, aki, ha bármi egészségügyi probléma akadna tud segíteni. A legszebb partszakaszok vonatkozásában, az úti beszámolókban gyakran emlegetik a Praia Grande do Calhau nevű strandot. Hétköznaponként szinte néptelen. Varázslatos a természeti környezet, háttérben egy kialudt vulkánnal meg dűnékkel. Tökéletes és romantikus lehet itt a kikapcsolódás. A tengervíz gyakran nagyon hullámos, azaz a gyengén úszóknak nagyon óvatosnak kell lenniük.

A Vista szilveszteri utazásának margójára

A Vista szilveszteri programjában  lehetőség van egy másik sziget meglátogatására is. A szomszédos Sao Antao sokak szerint a 10 nagyobb és 8 kisebb szigetből álló szigetcsoportban a legzöldebb. Hegyes tájai, a természet zöldje extra élményt ad az egész utazásnak. Lélekemelő látni kókuszpálmát, majomkenyérfát, papaya- és narancsfát. Őshonos fájuk is van, a sárkányfa. Sao Antao természeti világa igazán figyelemreméltó, egyedi karakterű a hegyek, völgyek, ösvények, sziklafalak, vízesések drámai váltakozásaival. Olyan az egész, mint az elveszett Édenkert. A repülésre visszatérve, pontosítani ajánlatos, hogy csomagtúra keretében az utasok odafelé először Lisszabonba repülnek (3 óra 45 perc), ott egy éjszakát eltöltenek. Lisszabonból aztán közvetlen járat repül Sao Vincente szigetre (4 óra 10 perces utazás). Visszafelé úton is van Lisszabonban némi idő késő délután, este kicsit felfedezni a roppant érdekes portugál fővárost. Másnap a budapesti járat Prágában 45 percre leszáll, így a Lisszabon-Budapest távolság megtétele az odautazáshoz képest másfél órával hosszabb. Odafelé Sao Vicente-be érkezéskor a gép éppen egy széles strandnál kezdi a leszállást. A mélykék tenger látványa feledteti a repülés minden fáradalmát.

A szilveszteri utazás csomagjában szereplő, 4 csillagos Foya Branca Hotel tiszta, kellemes, modern szálláshely. Szobái és a szolgáltatásai jók. A szállodából szép az óceáni és a sziklás hegyekre nyíló panoráma. Akit zavar a tenger erős hullámzása, az a kertben lévő, gusztusos medence vízében hűsölhet. Jó az ellátás a hotel éttermében, a reggeli különösen finom. A hosszú parton nagyokat lehet mezítláb sétálni, lehetőleg elfelejtve a Magyarországon hagyott gondokat. Nem zavarja senki a nyaralót. Itt nincsenek a strandon kellemetlen zugárusok, kéregetők. A Zöld-foki szigetek, Sao Vicente, ez a szilveszteri utazás azoknak való, akik egyszerű, kényelmes nyaralásra, egyedi, sajátos természeti és emberi környezet felfedezésére vágynak.

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!