Miért pont oda? - Phuket vagy Samui?

A magyarok thaiföldi nyaralásainak többsége december és március közötti időszakra esik és az utazók zöme - Bangkok meglátogatásával kombinálva -  Phuket-et, Samui-t, vagy Pattayát választja. Pattaya külön "műfaj", így az utazások tervezésénél gyakrabban kerülhet szóba Phuket és Samui szigetek összehasonlítása. Ebben a cikkben megpróbáljuk leltárba venni az egyik és a másik sziget melletti és elleni érveket. Jómagam voltam Phuketen is és Koh Samuin is, és mindkét szigeten nagyon jól éreztem magam a családommal. Egyik szigetről sem áll szándékomban lebeszélni az olvasót.

Mi szól Phuket mellett?

A Thaiföld nyugati oldala felé eső sziget hozzávetőleg akkora, mint Budapest. A nyúlványszerű, félszigetes ország másik oldalán lévő Samui kicsit több mint fele akkora. Phuketen legalább félmillióan élnek, míg Samui-n a helyi lakosság száma 100 ezer alatt van. Phuket nagyobb méretéből adódóan több a látnivaló, több felfedezni való tengerparti szakasz van, és az élet mozgalmasabb, nagyobb szabású. A szórakozási, vásárlási lehetőségek jelentősebbek. Samuival ellentétben itt van nagyváros (Phuket City), ahol a thai hétköznapok hitelesebb képét is lehet látni. Samuin csaknem minden a turizmusról szól, Phuketen van más is.

Phuket strandjain, áruházaiban, boltjaiban gyakrabban kerülhet a helyiek társaságába a külföldi, mint Samui-n. A nagyobb méretből adódóan a kereskedelem Phuketen bőségesebb. Ráadásul a sziget hídon megközelíthető a szárazföldről s így az ellátáshoz szükséges szállítások olcsóbbak. Phuketen van jelentősebb helyi termelés, Samuira legtöbb mindent kívülről hajón hoznak. Ezekből a tényezőkből adódóan Phuket-en az árszint némileg alacsonyabb, mint Samuin. Ugyanez vonatkozik a szállodákra, mivel Phuketen sokkal nagyobb a szálláshelyek kapacitása, választéka. A Bangkokból Phuketre való repüléshez több légitársaság, nagyobb kapacitásából lehet választani, míg a thai fővárosból Samuira csak a Bangkok Airways repül. A repülés időtartama Phuket esetében kb. másfél óra, Samui esetében meg mindössze egy óra.

Mivel Phuket-en mindenből nagyobb a választék így a Thaiföld-re először látogató, tapasztalatlanabb utazónak tán ez a sziget adhat sokszínűbb képet az országról, és ad többféle programlehetőségből való választást. Kisgyermekekkel utazó családok számára fontos, hogy a medencés és tengeri fürdőzésen kívül a kicsiknek se kelljen unatkozni. Phuket-en Patong, Samui-n a Chaweng Beach a turizmus epicentruma. Az éjszakai élet kétségtelenül nyüzsgőbb Patong-on. A Chaweng Beach nem tud versenyezni azzal a tömény forgataggal, ami az esténként gyalogos zónává átvedlő Bangla Road-on élvezhető. Patong éjszakai élete erőteljesen orientálódik a szex turizmus irányába, mint az e tekintetben visszafogottabb Chaweng-en.

Phuketen a turizmus korábban indult fejlődésnek s így az infrastruktúra fejlettebb. Itt vannak nagy áruházak is. Phuket-en vannak jelentős autóutak, míg Samui-n a sziget peremén körbe vezető út is csak kétszer egy sávos. Decemberi utazás esetén Phuket előnye lehet, hogy a hónap első felébe Samui-n még benyúlik az esős évszak, míg Phuket ilyenkor már kevésbé csapadékos. December vége, január, február vonatkozásában már nincs a két sziget éghajlata, a csapadékmennyiség között lényegesebb különbség. Sokak számára a Phuket mellett szóló érvek közül a legerősebb az, hogy az Andaman-tenger szigetvilágában még értékesebb csodák vannak, mint Samui közelében. Elfogultan írom, a Phi Phi Lae nevű tengeri természetvédelmi területnél szerintem nincs csodásabb látnivaló egész Thaiföldön. Egyes öblei olyanok, amilyennek a mennyország képzelhető el. Ez főként késő délután élhető át, amikor a szervezett utak hajóinak tömege már eltűnt. További fantasztikus kirándulási lehetőségek között érdemes megemlíteni a Phang Nga öbölbeli hajós túrákat és a búvárkodás szempontjából csúcs Khao Lak-ot. Magán Phuket szigeten a szebb strandok (Pl. Nai Harn és Nai Tong) az elszigeteltebb partszakaszokon vannak. Phuket és a környékbeli szigetvilág nagyobb élményválasztéka miatt praktikusabb lehet olyanoknak, akik 10-12 napnál hosszabb hosszúbb nyaralásra jönnek.

Mi szól Samui mellett?

Phukethez képest Samui vonzóbb lehet a pároknak, a nyugalmas nyaralást keresőknek, a romantikus szigetérzésre vágyóknak. Samui praktikusabb azoknak, akik 10 napnál rövidebb időre utaznak nyaralni. A sziget méretét jól érzékelteti, hogy a partvonalon körbehúzódó út hossza 51 kilométer és a sziget legszélesebb pontja 25 kilométer. Tehát Samui könnyen bejárható s egy felületes szigetlátogatás akár már egy túrával is megtehető. Részben a kisebb méretből adódóan Samu-in erősebben érződik a sziget jelleg. Aranyosabb, romantikusabb, barátságosabb, mint Phuket. E három jelzőt leginkább Samui repülőtere jeleníti meg. Az érkező turista elolvad a gyönyörtől, annyira idilli, egzotikus, játékos az apró, csaknem teljesen nyitott terű, trópusi légikikötő. Samuin az utóbbi néhány év folyamán óriási ütemben megnőtt az üzletek, áruházak száma. Mind Phuket, mind Samui a turizmus miatt folyamatosan növi ki magát, és ez sok szempontból kockázatos tendencia. Mivel Samui kisebb, így ott a túlfejlesztés a látogatók szempontjából zavaróbbá válhat. Phukethez képest Samuinak több szép strandja van. Buják, zömében fehérhomokosak, kókuszpálmákkal tarkítottak. A tengervíz valamivel szebb, mint Phuket-en, de a legcsodásabb tengervizek itt is a közeli, kisebb szigeteknél vannak.

A szállodák természetesen a tengerparti övezetekben vannak, a nyaralóknak csak kisebb hányada részesíti előnyben a strandoktól távolabb lévő, domboldalakon és dombtetőkön, amúgy szép kilátásokkal rendelkező hoteleket, apartmanházakat. Samui javára szól Phukettel szemben, hogy sokkal több olyan szállodája van, amely közvetlenül a tengerparton helyezkedik el. Bár kevés az olyan szálloda, amelynek privát strandja van, de a közstrand közvetlen közelsége nagyon kellemessé teszi a nyaralást. A sziget központjának a keleti partoldalon lévő, a repülőtértől mindössze 15-20 percre lévő Chaweng Beach számít. Itt a legsűrűbb az élet a hotelek, boltok, éttermek, szórakozóhelyek száma alapján. Nem véletlenül telepedett ide ilyen intenzíven a turizmus. Chaweng Beach hosszú strandja a sziget legszebb partszakasza. Chaweng strandján esténként fantasztikus élet van. Mezítláb sétálgatnak az emberek és a homokra kitelepednek az éttermek, kávézók. Fáklyafényben heverésznek mindenféle pamlagokon, gyékényeken. A három kilométer hosszú Beach Roadon az éjszakába nyúlik a pezsgő élet. Roppant hangulatos!

Ahogy Phuket sem csupán Patongból áll, úgy Samui sem csupán Chawengből. A turizmus, a hotelipar a sziget északi és délkeleti oldalán gyors ütemben fejlődik. A fejlesztések ellenére még mindig sok olyan szálloda választható, amely egy-egy csendes öbölben bújik meg, elszigetelt környezetben. Akik nagyon nyugalmas, romantikus nyaralást képzelnek el, azok Samui-n alkalmas szálláslehetőséghez juthatnak. Az elszigetelt hotelekből is könnyen lehet portyázni a mozgalmas településekre, hiszen a sziget kis méretéből adódóan maximum 30-40 percen belül szinte bárhonnan el lehet jutni egy zsongó településre. Tény, hogy Samui élete mesterséges, szinte kizárólag a turizmusra épül, azaz nincsenek igazi, hiteles helyi életképet mutató városok.

Az igazi Thaiföld megismeréséhez a Samui-n töltött idő bizony nem elegendő. Ami hitelesen thai, az a sziget partvonala közelében végig húzódó keskeny főút forgalmának vadsága. A motort bérlő turistának nagyon óvatosnak kell lenni, mert a közlekedés balesetveszélyes, ráadásul baloldali. Samui-ról is lehet fantasztikus sziget- és tengeri túrákat tenni. Teljesen más jellegű sziget Koh Phangan, amit az elmúlt két évtizedben túlnyomóan a hátizsákos nyugat-európai, ausztrál és amerikai turisták laktak be, és ahol most már egyre több szálláshely épül a középkorúak, a vastagabb pénztárcájúak számára. Ko Phangan-nak egzotikus, romantikus strandjai vannak, ahol a tengervíz káprázatos. A Samuit körül ölelő 80 kisebb sziget közül még kiemelendő a búvárparadicsomként számon tartott Koh Tao és Koh Nang Yuan.

Magán a Samui szigetén belüli kirándulási, program lehetőségek között szerepel: a Na Muang vízesés, a dombtetőn mosolygó Nagy Buddha szobor, meg persze az elefántos programok. A haspártiaknak szóló információ, hogy Samui-n is nagyon jókat lehet enni, mégpedig teljesen különböző árszinteken. Chaweng tele van príma olasz és indiai éttermekkel. A halak, tengeri gyümölcsök imádói itt jó helyen járnak. Van éjszakai piac hangulatos kifőzdékkel, szuper levesekkel.

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!