Aktuális járványügyi szabályok országonként

 

Európa
Ausztria

Legfrissebb információk magyarul: https://www.austria.info/hu/jo-tudni/koronavirus/regionalis-covid-intezkedesek-az-egyes-tartomanyokban

Felhívjuk az Ausztriába utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy 2022. február 22-től változnak a beutazási szabályok (ismét a 3G szabály- tesztelt/oltott/felgyógyult lép életbe). A  karanténmentes beutazás azok számára lehetséges, akik rendelkeznek: 

 • a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel vagy 24 óránál nem régebbi antigén teszttel, vagy
 • oltási igazolással, vagy 
 • 180 napnál nem régebbi gyógyultsági igazolással.

A beutazáshoz elfogadott oltások: Pfizer, Astra Zeneca, Johnson and Johnson (Janssen), Moderna, Sinopharm, Sinovac, Covishield, Covaxin, Covovax, Novavax. Az oltások érvényességére az a. pontban foglaltak az irányadóak. Felhívjuk továbbá a figyelmet arra is, hogy Ausztria a Szputnyik-V vakcinát sem a beutazáshoz, sem a szolgáltatások igénybevételéhez nem fogadja el. 

Figyelem, az Ausztriába történő beutazáshoz elfogadott oltások köre és érvényessége szélesebb annál, mint amelyet a szolgáltatások igénybe vételéhez (pl: szállások, sílift használata) is elfogadnak.

Amennyiben nem áll rendelkezésre negatív PCR teszteredmény, a beutazó számára kötelező a regisztráció és haladéktalanul karanténba kerül. A karantén alól a beutazó mentesül, amint a negatív PCR teszteredménye rendelkezésre áll. Az oltással nem rendelkezők számára szintén kötelező a regisztráció, valamint 10 napos karanténba kerülnek, melyet legkorábban 5 nap múlva, negatív PCR teszt igazolásával fejezhetnek be. 

A nem egyedül utazó, 12 év alatti gyermekekre nem vonatkoznak a beutazási feltételek. Amennyiben a felnőtt kísérőre (szülőre) a fentiek alapján regisztrációs- és karanténkötelezettség vonatkozik, az a 12 éven aluli gyermekre is kiterjed. Amennyiben a felnőtt kísérő (szülő) karanténkötelezettsége megszűnik, a gyermek is mentesül a további karanténkötelezettség alól.

Regisztráció:

Regisztrációs kötelezettség nélkül akkor lehetséges a beutazás, amennyiben az utazó rendelkezik a fenti a) pontban leírt tesztről/oltottságról/gyógyultságról szóló igazolásokkal. A beutazó köteles regisztrálni, amennyiben nem rendelkezik oltási/gyógyultsági igazolással, valamint akkor is, ha a beutazáskor nem teljesíti a fenti a) pont foglaltakat (2 oltás esetén nem rendelkezik további 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel). 

A regisztrációra a https://entry.ptc.gv.at/ linken van lehetőség, angol és német nyelven, legkorábban a beutazást megelőző 72 órán belül. 

Tranzitálási szabályok:

A csak szükséges megállással történő folyamatos tranzit minden országból, tehát osztrák repülőtéren landolva és oda igyekezve is mindenféle igazolás vagy teszt nélkül lehetséges. Az Ausztriából más országba történő továbbutazás esetén a célország beutazási és a repülőtársaság szállítási feltételeinek is eleget kell tenni, ezt például a repülőtéren a check-in-nél vagy a beszállásnál ellenőrzik. A szabad tranzitálás nem vonatkozik az utast a repülőtérre szállító családtagra, így javasoljuk vonat, busz, taxi, kisbuszos szolgálatás igénybevételét.

A hatályos osztrák szabályozások értelmében valamennyi szolgáltatást az oltott és felgyógyult (ún. „2G” Geimpft, Genesen szabálynak megfelelő) személyek vehetnek igénybe. 

Kötelező az FFP2 maszk viselése valamennyi zárt térben, valamint kültéren akkor, ha a  kétméteres védőtávolság nem tartható. 6. életév betöltéséig nem kötelező a maszk használata, 6. és 14. életév között, valamint várandós nők esetében  elegendő a szájat és orrot eltakaró maszk használata a maszkviselési kötelezettséggel érintett helyeken. 

Az általános, részletes járványügyi szabályok (szolgáltatások igénybe vétele) a következő linken találhatók meg, mindig frissítve: https://www.sozialministerium.at/Informationen-zum-Coronavirus/Coronavirus---Aktuelle-Ma%C3%9Fnahmen.html; https://coronavirus.wien.gv.at/neue-corona-regeln/ 

A szolgáltatások igénybevétele igazolható: az Uniós Covid igazolvánnyal, Grüner Pass alkalmazással, vagy az osztrák oltási könyvvel (Impfpass) .

További információk:

https://www.austria.info/hu/jo-tudni/koronavirus

https://www.austria.info/hu/jo-tudni/koronavirus/sieles-teli-udules

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?ausztria

https://www.sozialministerium.at/Informationen-zum-Coronavirus/Coronavirus---Hotlines.html

https://www.wien.gv.at/english/health-socialservices/coronavirus.html 

https://orf.at/stories/3239497/

https://www.oehv.at/themen-recht/corona/aktuelle-corona-regeln-in-oesterreich/

A fenti információk kizárólag tájékoztató jellegűek, az utas saját felelőssége az aktuális beutazási szabályok ismerete és betartása. A kötelező előírások BÁRMIKOR változhatnak, azok előírásszerű teljesítéséért felelősséget irodánk nem vállal.

Ciprus

Beutazási szabályok (frissítve 2022.03.07.)

Teszt: minden 12 éves és annál idősebb a köztársaságba érkező utasnak érkezéskor PCR-tesztnek kell alávetnie magát, függetlenül attól, hogy be van-e oltva vagy sem és melyik országból érkezik, illetve rendelkezik-e Covid-19 gyógyulási igazolással. A vizsgálat költségét (15 euró v. 19 euró) az utasok fizetik.

Oltott utasok:

- Érvényes Európai Uniós Covid-19 igazolás birtokában utazhatnak be a Ciprusi Köztársaságba.

- Ciprus a beutazáshoz minden Magyarországon használatos vakcinát elfogad

A 18 éves és annál idősebb utasok akkor minősülnek oltottnak, ha a két dózisú vakcina emlékeztető (3.) adagját is felvették, vagy az egy dózisú vakcina emlékeztető (2.) adagját is megkapták.  Amennyiben az utas a két dózisú vakcina emlékeztető oltását, vagy az egy dózisú vakcina emlékeztető oltását nem kapta meg, oltási igazolása akkor érvényes, ha 9 hónap még nem telt el az utolsó adag felvétele óta.

- A 18 évnél fiatalabb utasok akkor minősülnek oltottnak, ha a két dózisú vakcina mindkét adagját felvették, vagy megkapták az egydózisú vakcinát.

Felgyógyult utasok:

- A gyógyultságot bizonyító igazolás akkor érvényes, ha nem telt el 180 nap az első pozitív teszt eredményének dátumától.

Oltatlanok és akik nem rendelkeznek érvényes oltási- vagy gyógyultsági igazolással:

Magyarország a vörös kategóriába tartozik, ezeknek az utasok 12. életév betöltését követően az utazás megkezdése előtti 72 órában készült negatív PCR teszt eredménnyel, vagy az utazás megkezdése előtti 24 órában készült negatív antigén gyorsteszt eredménnyel kell rendelkezniük. A negatív tesztről készült igazolást angol nyelven kell bemutatni.

Regisztráció: szükséges. Az utazás megkezdése előtti 48 órán belül a CyprusFlightPass oldalon történő regisztráció továbbra is kötelező. https://cyprusflightpass.gov.cy/en/home?fbclid=IwAR1h09cIu53nTzBmUE7ULfFx0tobc3TmZM6eGRbcCtEPHAOhKGJzpyXeex

Maszkviselés: kültéren és beltéren is kötelező, 6 éves kor felett.

További információk:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?ciprus

https://www.tourism.gov.cy/tourism/tourism.nsf/home_en/home_en?openform

A fenti információk kizárólag tájékoztató jellegűek, az utas saját felelőssége az aktuális beutazási szabályok ismerete és betartása. A kötelező előírások BÁRMIKOR változhatnak, azok előírásszerű teljesítéséért felelősséget irodánk nem vállal.

Egyesült Királyság

Beutazási feltételek (frissítve 2022.03.07.)

Kell-e teszt? teljes oltottsággal nem. Az Egyesült Királyságba történő beutazás szempontjából az minősül teljesen oltottnak, aki az alábbi feltételek mindegyikét teljesíti:

 • az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott, illetve az Egészségügyi Világszervezettől (WHO) vészhelyzeti engedélyt kapott valamely vakcinából mindkét (vagy Janssen esetén az egyetlen) dózist megkapta, 
 • az Egyesült Királyságba való érkezés és az utolsó (vagy Janssen esetében az egyetlen) dózis beadása között legalább 14 nap eltelt,
 • érvényes EU Digitális COVID Igazolvánnyal (EU DCC) tudja bizonyítani a teljes beoltottságát a légitársaságok, illetve a kompjáratokat és vonatokat üzemeltető társaságok számára (vagyis a szolgáltatók felelőssége ellenőrizni az uniós oltási igazolványt). Felhívjuk a figyelmet, hogy az uniós oltási igazolvány a második (egydózisú vakcina esetén az egyetlen) dózis beadása után 270 napig érvényes, kivéve, ha emlékeztető („harmadik”) oltás beadására is sor került, ami után az érvényességi idő határozatlanra módosul.

A fentiek alapján az oltottsághoz kapcsolódó könnyítések a Magyarországon beadott vakcinák közül egyedül a Sputnik V oltásra nem vonatkoznak.  Ezen az sem változtat, ha valaki Sputnik V vakcinára egy EMA által elismert, de kétdózisú vakcinából kap egy harmadikat, mivel így a harmadikat tekintik az első oltásnak.

Oltatlanok: továbbra is kötelező a beutazás előtti 2 napon belül elvégezni egy PCR vagy antigén tesztet, valamint a beutazás előtti teszten felül 1 darab beutazás utáni teszt (PCR) is kötelezően elvégzendő, amit még indulás előtt meg kell rendelni. Ezt a tesztet a beutazást követően bármikor, de legkésőbb a 2. napon kell elvégezni. Az érkezés napja a nulladik napnak számít. Amennyiben a beutazás utáni teszt pozitív, Anglia esetében már nem kötelező a karantén.

Regisztráció: kötelező az érkezés előtti 3 napban mindenkinek (oltottságtól függetlenül) el kell végeznie a regisztrációt egy online felületen (passenger locator form), ami ide kattintva érhető el. Felhívjuk a figyelmet, hogy az online regisztráció megtörténtének visszaigazolását – akár mobiltelefonról – legkésőbb a határon belépéskor be kell tudni mutatni, de már a légitársaság/hajótársaság/Eurotunnel is kérheti. Link: https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk

Tranzitálás:

- a teljesen oltottnak (’fully vaccinated’) minősülő valamint 18 éven aluli légi átutazóknak nem kell:

 • tesztet csinálniuk sem beutazás előtt, sem beutazás után, 
 • elvégezniük az online regisztrációt, 
 • karanténba vonulniuk,

amennyiben az Angliába érkezés előtti 10 napban nem jártak piros országban.

- aki nem minősül teljesen oltottnak (’not fully vaccinated’), annak légi átutazás esetén el kell végezni a beutazás előtti tesztet pont), de más teendő nincs. 

További információk:

https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-testing-for-people-travelling-to-england

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?nagy-britannia

A fenti információk kizárólag tájékoztató jellegűek, az utas saját felelőssége az aktuális beutazási szabályok ismerete és betartása. A kötelező előírások BÁRMIKOR változhatnak, azok előírásszerű teljesítéséért felelősséget irodánk nem vállal.

Franciaország

Beutazási feltételek (frissítve 2022.03.07.)

Jelenleg szabadon be lehet utazni Franciaországba - vagyis Magyarországról érkezve nincs szükség a belépéshez rendkívüli indokra, nincs szükség karanténra - az alábbi feltételek teljesítése és megfelelő igazolása esetén:

 1. megfelelő oltottság VAGY
 2. PCR- illetőleg antigén-teszt VAGY
 3. átesettség (=felgyógyultság) (6 hónapon belüli, de 11 napnál régebbi)

Az oltási/ teszt előírások 12 éves kor felett kötelezőek.

Elfogadott oltások:

 •  2 adag Pfizer, Moderna, Astra-Zeneca  oltás - amennyiben az oltási igazolás bizonyítja, hogy a beutazásra legalább 7 nappal a második injekció után kerül sor,
 • egydózisú Janssen oltás - amennyiben az oltási igazolás bizonyítja, hogy a beutazásra legalább 28 nappal az oltás után kerül sor,
 • COVID fertőzésen átesett személyek esetében 1 db oltás szükséges, amennyiben az oltási igazolás bizonyítja, hogy a beutazásra legalább 2 héttel az oltást követően kerül sor,
 • 2 adag Sinopharm vagy Sinovac oltás ÉS egy harmadikként felvett Pfizer vagy Moderna (ARNm=mRNA), amennyiben az oltási igazolás bizonyítja, hogy a beutazásra legalább 7 nappal a 3. oltás beadása után kerül sor, (2021.09.22-től hatályba lépett szabály).

A Sputnik oltás NEM elfogadott, az ezen oltás két dózisát követően felvett harmadik oltás sem jelent megfelelő oltottságot!

2022. február 1 óta - az országba belépni kívánó, - tizennyolcadik életévüket betöltött, személyeknek ahhoz, hogy oltási ütemtervüket teljesnek ismerjék el, legkésőbb 270 nappal (9 hónap) az utolsó előírt adag beadását követően kapniuk kell egy adag kiegészítő ARNm oltást.

Teszt előírások: az oltási feltételeket nem teljesítő 12 év feletti uniós beutazóknak 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy 48 óránál nem régebbi negatív antigén-tesztet (francia vagy angol nyelven) kell bemutatniuk. 

Szeretnénk azonban felhívni minden Franciaországba látogató magyar állampolgár figyelmét, hogy a jelenleg érvényben lévő francia „koronavírus szabályok” különbséget tesznek a Franciaországba történő BEUTAZÁSI, illetve a franciaországi SZOLGÁLTATÁSOKHOZ VALÓ HOZZÁFÉRÉSRE vonatkozó feltételek között!  

Szolgáltatásnak minősül például: étterem, bár, kiállítás, múzeum, mozi, színház, vidámpark, Eiffel-torony, Disneyland, Asterix Park, Versailles-i kastély, Diadalív, könyvtár, sportcsarnok, vásár, belföldi repülőjárat, TGV, Intercity, éjszakai vonat, régiók közötti buszjárat, sífelvonó, nagy bevásárlóközpont, kemping stb. Álláspontunk szerint a jelenlegi francia szabályozás a szállodát nem tekinti szolgáltatásnak: https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus/pass-vaccinal

Tranzitálás: Hivatalos kormányzati információk alapján a tranzitra nem vonatkoznak az általános beutazási feltételektől eltérő szabályok, ugyanakkor a párizsi repülőtér hivatalos honlapja szerint tranzitnál a célállomás határozza meg, hogy mit kell igazolnia az utasnak.  https://www.parisaeroport.fr/passagers/les-vols/covid-19-informations-voyageurs

További információk:

https://www.parisaeroport.fr/passagers/les-vols/covid-19-informations-voyageurs

https://easycdg.com/covid-19-essential-information-paris-charles-de-gaulle-airport/

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?franciaorszag

A fenti információk kizárólag tájékoztató jellegűek, az utas saját felelőssége az aktuális beutazási szabályok ismerete és betartása. A kötelező előírások BÁRMIKOR változhatnak, azok előírásszerű teljesítéséért felelősséget irodánk nem vállal.

Görögország

Görögország beutazási feltételek (2022.02.25.)

Regisztráció:  Az utazás megkezdése előtt a Passenger Locator Form (PLF) kitöltése kötelező, QR kódot ad. Az angol nyelvű online nyomtatványt a következő linken érhetik el: https://travel.gov.gr/

Teszt: uniós digitális covid igazolvánnyal vagy covid gyógyultsági covid igazolással nem szükséges. Ennek hiányában 5 éves kor felett kötelező a teszt (72 órás PCR, vagy 24 órás antigén).

Oltással járó kedvezmények:

Előírások: Az országon belül közlekedő távolsági buszokra, hajókra, légijáratokra csak oltási, vagy védettségi igazolvánnyal (COVID-19 betegségen átesett), vagy negatív teszt igazolás (72 órán belüli negatív PCR, vagy 48 óránál nem régebbi negatív rapid antigén teszt), bemutatásával lehet felszállni. Országon belüli utazásoknál a 4 és 18 év közötti kiskorúaktól is kérnek tesztet, az ilyen utazásoknál a gyógyszertárakban kapható 24 órán belüli önteszt is elegendő. Az önteszt eredményét a következő linken letölthető nyomtatványra kell felvezetni. https://self-testing.gov.gr/covid19-self-test-print.pdf  A tesztek meglétét a légitársaságok és a hajótársaságok a beszállás előtt ellenőrzik. A fenti szabály nem vonatkozik Lefkada, Salamis és Evia szigetekre közlekedő kompokra.

 • A fertőzésen átesett személyek igazolása a pozitív PCR teszt dátumától  számított 14.naptól a 180.napig érvényes.
 • 2022. február 7-től amennyiben a második oltástól eltelt több, mint 270 nap és az érintett személy még nem kapta meg a 3. oltást, az illető Görögországon belül oltatlannak számít.
 • Elfogadott oltóanyagok: 

  • Pfizer BioNtech mRNA / Comirnaty
  • Moderna mRNA / Spikevax
  • Astra Zeneca/Oxford ChAdOx1 nCoV (AZD1222) / Vaxzevria
  • Johnson & Johnson/Janssen Ad26
  • Sinavac/Coronavac
  • Gamaleya (Sputnik) Ad26/Ad5, Gam-COVID-Vac, Sputnik vaccine
  • Cansiνo Biologics AD5-nCOV, Convidencia
  • Sinopharm
  • Covishield ChAdOx1 nCoV
  • BBV152 COVAXIN Bharat Biotech

Karanténkötelezettség: 

A görög hatóságok fenntartják a jogot, hogy gyorstesztet, esetleg PCR tesztet végezzenek el az országba közúton és légi úton érkező utasokon. A rapid teszt esetében helyben megvárják az eredményt. Amennyiben a véletlenszerűen kiválasztott személyen PCR tesztet végeznek el, annak eredményét a szálláshelyén maradva kell megvárni.  Pozitív teszt esetén 5 napra otthon, vagy a hatóságok által kijelölt karanténhotelben kell maradni. Az öt napos időszakot követően, amennyiben a tünetek megszűntek megszakítható a karantén. Ebben az esetben még 5 napig FFP2 maszkot kell viselni. Amennyiben a tünetek 5 nap után is fennállnak, a tünetek megszűnéséig és 24 órás láztalanság után szűnik meg a karantén. A karanténszálloda költségeit a görög állam fizeti.

További információk:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?gorogorszag

https://travel.gov.gr/#/

A fenti információk kizárólag tájékoztató jellegűek, az utas saját felelőssége az aktuális beutazási szabályok ismerete és betartása. A kötelező előírások BÁRMIKOR változhatnak, azok előírásszerű teljesítéséért felelősséget irodánk nem vállal.

Horvátország

Horvátország (frissítve 2022.02.24.)

Beutazás oltottak számára: Az érvényes digitális COVID igazolvány felmutatásával korlátozásmentes és szabad a beutazás. A digitális COVID igazolványnak igazolnia kell a teljes beoltottságot vagy a betegségen való átesettséget az utazást megelőző 9 hónapon, azaz 270 napon belül.

Elfogadott tesztek (oltatlanok számára): A mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi, negatív SARS-CoV-2 PCR teszt (PCR teszt) vagy a mintavételtől számított 48 óránál nem régebbi,  az EU-által elfogadott antigén-alapú hivatalos gyorsteszt felmutatásával.

Kiskorúakra vonatkozó szabály: a 12 év alatti kiskorúak mentesülnek az uniós digitális COVID igazolás bemutatása alól, ahogyan a tesztelési kötelezettség alól is, amennyiben szüleik/felnőtt kísérőjük társaságában utaznak, és a szülők/kísérők rendelkeznek érvényes COVID igazolással, vagy az előírt negatív (teszteredménnyel vagy a betegségen való átesettséget igazoló dokumentummal.  Ez a mentesség nem illeti meg a 12-18. év közötti korosztályt.

Covid-19 betegségen átesett személyek:

270 napnál nem régebbi, de az utazást megelőzően legalább 11 nappal korábban kiállított pozitív PCR teszttel vagy antigén-teszttel, vagy a fertőzésen való átesettséget hitelt érdemlően  igazoló orvosi igazolással.

Regisztráció:kötelező, a határon minden esetben nyilatkozni kell a Horvátországban tervezett tartózkodás időtartamáról, annak helyszínéről, valamint többnapos tartózkodás esetén a szállás pontos címéről. https://entercroatia.mup.hr/ 

Elfogadott oltások: A horvát hatóságok elfogadják a Pfizer/Moderna/Astra Zeneca/Sputnik/Sinopharm és Janssen oltóanyagokat, továbbá a WHO által sürgősségi alkalmazásra jóváhagyott oltóanyagokat (Covishield, Covaxin, CoronaVac). Az oltás igazolására főszabály szerint az uniós COVID igazolványt fogadják el, papír alapon vagy digitális formában. 

Maszk: Az ország teljes területén kötelező a maszkviselés a tömegközlekedésen, a hivatali ügyintézés során, az üzletekben, bankokban, postákon, az egészségügyi ellátóhelyeken, az oktatási intézmények épületeiben, valamint a szolgáltatást nyújtó vállalkozásoknál. Kötelező a maszkviselés továbbá azokon a nyílt helyeken, ahol nem lehetséges a 1,5 méteres biztonságos távolság betartása.

Tranzitálási szabályok: a Horvátország területén tranzitálók mentességi kategóriába esnek, tehát karantén- és teszt kötelezettség nélkül áthaladhatnak az ország területén, amelyet a belépéstől számított legkésőbb 12 órán belül el kell hagyniuk. 

Bővebb információk:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?horvatorszag

https://croatia.hr/hu-HU/koronavirus-2019-ncov-kerdesek-es-valaszok

A fenti információk kizárólag tájékoztató jellegűek, az utas saját felelőssége az aktuális beutazási szabályok ismerete és betartása. A kötelező előírások BÁRMIKOR változhatnak, azok előírásszerű teljesítéséért felelősséget irodánk nem vállal.

Málta

Beutazási szabályok (frissítve 2022.03.07.)

Oltottsággal járó kedvezmény: VAN.

 • A 12 évnél idősebb személyek a Málta által előírt kritériumoknak megfelelő EU COVID igazolvánnyal további korlátozás nélkül, vagyis a karantén elrendelése nélkül beléphetnek az országba.
 • Málta csak a Pfizer-BioNtech, Moderna, Oxford-AstraZeneca (az Indiában gyártott kiszerelés kivételével), Nuvaxovid (NVX – COV2373) és a Johnson & Johnson oltásokat fogadja el, a Johnson & Jonson esetében egy, a többi esetében két beadott oltás erejéig. A teljes körű oltottság után 14 napnak el kell telnie a beutazás napjáig. 
 • A 12 évnél idősebb személyek a Málta által előírt kritériumoknak megfelelő EU COVID igazolvánnyal további korlátozás nélkül, vagyis a karantén elrendelése nélkül beléphetnek az országba.
 • Málta csak a Pfizer-BioNtech, Moderna, Oxford-AstraZeneca (az Indiában gyártott kiszerelés kivételével), Nuvaxovid (NVX – COV2373) és a Johnson & Johnson oltásokat fogadja el, a Johnson & Jonson esetében egy, a többi esetében két beadott oltás erejéig. A teljes körű oltottság után 14 napnak el kell telnie a beutazás napjáig.
 • 0-5 év közti gyermekek korlátozás nélkül beléphetnek a felnőttkísérő társaságában. 

Teszt: oltatlanoknak és a felnőtt kísérővel együtt utazó 5-12 éves gyermekeknek kötelező

Maszk: Máltán beltéren kötelező a maszk viselése, kültéren azoltással rendelkezők számára nem szükséges a maszk.

További információk:

https://www.maltairport.com/covid19/

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?malta

A fenti információk kizárólag tájékoztató jellegűek, az utas saját felelőssége az aktuális beutazási szabályok ismerete és betartása. A kötelező előírások BÁRMIKOR változhatnak, azok előírásszerű teljesítéséért felelősséget irodánk nem vállal.

Németország

Németország beutazási szabályok (frissítve 2022.03.07.)

Az illetékes német hatóságok 2022. február 27. 00h00 órától megszűntették Magyarország rizikóterületi besorolását, aminek eredményeképp a Magyarországról Németországba beutazók számára a legtöbb korlátozás (előzetes regisztráció, karantén) megszűnt.

Oltottaknak járó kedvezmény: van. Oltottsági védelemmel az a személy rendelkezik, akit a német PEI intézet által jóváhagyott oltóanyagok (jelenleg: Biontech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson) valamelyikéből az előírások szerinti mennyiségű dózissal (akár ugyanazon vakcinával, akár többféle vakcina kombinációjával) beoltottak és az utolsó dózis beoltását követően eltelt legalább 14 nap. Emellett az is beoltottnak számít, aki átesett a betegségen és egyszer beoltották a fent említett oltóanyagok valamelyikével. A Németországban engedélyezett oltóanyagok felsorolása megtalálható itt: https://www.pei.de/DE/arzneimittel/impfstoffe/covid-19/covid-19-node.html;jsessionid=612784A4529661CA110AB1EB4E315B86.intranet222

Teszt:  Igen. - 6 évnél idősebb személynek (KIVÉVE HA: teljes oltási védelemmel rendelkezik vagy koronavírus betegségből gyógyultságát igazolni tudja és nem vírusvariáns területről érkezik) (48 óránál nem régebbi in-vitro antigénteszt (tehát öntesztet nem fogadnak el), vagy 48 óránál nem régebbi nukleinsav kimutatásán alapuló teszt (PCR, LAMP, TMA) negatív eredményével kell rendelkeznie.

Felgyógyultak: Európai Uniós Covid igazolvány szükséges, hogy a betegségből felgyógyult személy 28 napnál régebbi, de 90 napnál nem régebbi pozitív PCR-teszt, továbbá igazolás felgyógyultságról és egyszeri oltással rendelkezik.

A tranzitálás szándékával beutazóknak is rendelkeznie kell a fentebb említett dokumentumok valamelyikével, amennyiben nem a megfelelő oltási igazolással rendelkezik.

Az omikron variáns gyors elterjedése miatt módosultak a járványügyi szabályok egyes elemei:

 • a felgyógyultsági igazolás (pl. a fertőzöttséget alátámasztó pozitív PCR-teszt) az eddigi hat hónap helyett csak három hónapig érvényes,
 • február 1-től az EU-s oltottsági igazolás (az Európai Bizottság vonatkozó döntésének értelmében) a teljes oltottsági státuszt eredményező oltás beadását követő 9 hónapig érvényes (az emlékeztető oltásról szóló EU-igazolásnak, egyelőre, nincs érvényességi határideje), 
 • a Johnson & Johnson oltóanyagból immár két dózis szükséges a teljes oltottsági védelemhez. 

Regisztráció: nincs (magyar állampolgároknak)

A helyi járványügyi szabályokról érdemes a konzuli oldalon tájékozódni, eltérőek a maszkviselési és egyéb előírások.

További információk:

https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus.html 

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?nemetorszag

A fenti információk kizárólag tájékoztató jellegűek, az utas saját felelőssége az aktuális beutazási szabályok ismerete és betartása. A kötelező előírások BÁRMIKOR változhatnak, azok előírásszerű teljesítéséért felelősséget irodánk nem vállal.

Olaszország

Olaszország beutazási szabályok (frissítve 2022.03.07.):

Magyarországról, illetve az Európai Unió és EGT tagállamaiból érkező utazók („C” kategória) uniós digitális Covid-igazolványuk birtokában, a dPLF nyomtatvány (https://app.euplf.eu/#/) kitöltését követően léphetnek be.

Elfogadott oltások: Comirnaty-Pfizer, Moderna-Spikevax, Vaxzevria-AstraZeneca, Janssen-Johnson&Johnson, Nuvaxovid-Novavax

Olaszország elismeri azt az uniós digitális Covid-igazolványt is, amely igazolja, hogy birtokosa az EMA által nem engedélyezett vakcinával végzett alapoltási sorozat után harmadikként felvett egy EMA által engedélyezett m-RNS vakcinát. Az oltási igazolványok Olaszországba történő beutazásra az alapoltási sorozat lezárultát követő 14. naptól az utolsó védőoltás beadását követő 9 hónapig (270 napig) használhatók föl.

Alkalmas a beutazáshoz továbbá az az uniós digitális Covid-igazolvány, amely:

 • gyógyultsági igazolvány, amennyiben a fertőzést igazoló teszttől 180 nap még nem telt el;

vagy

 • a belépést megelőző 48 órában elvégzett, negatív antigén gyors teszten vagy 72 órában elvégzett negatív molekuláris (PCR) teszten alapuló tesztigazolvány.

2021. május 24-től minden beutazó nagykorú személy köteles a következő hivatkozáson található elektronikus adatlapot (PLF) kitölteni a beutazás előtt: https://app.euplf.eu/#/  Amennyiben erre nincs lehetősége, az adatlap papír alapon is bemutatható az ellenőrzés alkalmával.

Teszt: A belépést megelőző 48 órában elvégzett antigén/gyors teszt vagy 72 órában elvégzett PCR teszt szükséges az országba való belépéshez mindazoknak, akik nem rendelkeznek érvényes Uniós Covid Igazolvánnyal (Green Pass). A 6 éven aluliak minden esetben mentesülnek az AG/PCR teszt elvégzésének kötelezettsége alól.

Regisztráció: https://app.euplf.eu/#/  kötelező minden nagykorú utazónak kitölteni

Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

Ha nem kapott oltást, vagy Olaszország által el nem fogadott oltási igazolvánnyal rendelkezik, beutazhat Olaszországba, amennyiben a belépést megelőző 48 órában elvégzett antigén vagy 72 órában elvégzett molekuláris (PCR) negatív teszteredményen alapuló uniós digitális Covid-igazolvánnyal rendelkezik. A rendelkezés minden 6. életévét betöltött beutazóra egységesen vonatkozik. A nem oltott, de a betegségen igazoltan átesett és gyógyultsági igazolást felmutatni képes beuatzó korlátozásmentesen beléphet Olaszország területére.

Maszk: kötelező a maszkviselés minden 6 évnél idősebb személy számára a bárki számára elérhető zárt terekben, ömegközlekedési eszközökön.

Tranzitálási szabályok: Az olaszországi tranzitálás privát járművel 36 óra időtartamig a járványügyi előírásokra való tekintet nélkül lehetséges. A repülőtéri tranzitzóna elhagyása esetén az olaszországi beutazási és kiutazási szabályok irányadók.

További információk:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?olaszorszag

https://milano.mfa.gov.hu/news/covid-19

https://www.salute.gov.it/portale/nuovocoronavirus/dettaglioContenutiNuovoCoronavirus.jsp?lingua=english&id=5412&area=nuovoCoronavirus&menu=vuoto

A fenti információk kizárólag tájékoztató jellegűek, az utas saját felelőssége az aktuális beutazási szabályok ismerete és betartása. A kötelező előírások BÁRMIKOR változhatnak, azok előírásszerű teljesítéséért felelősséget irodánk nem vállal.

Portugália

PORTUGÁLIA beutazási szabályok (frissítve 2022.03.07.)

Február 7-én 0 órától: amennyiben nem rendelkezik oltással, úgy 24 óránál nem régebbi antigén tesztet, vagy 72 órán belüli RT-PCR tesztet kell felmutatni (szárazföldi, légi, vizi úton történő beutazások esetén). 

Teszt: igen, de csak az elfogadott oltás, vagy gyógyultsági igazolvány hiányában

ELFOGADOTT OLTÁSOK: EU digitális COVID tanúsítvány birtokában lehet beutazni, az EMA által engedélyezett oltásokkal: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen.), VAGY Sinopharm (Vero Cell), Sinovac (Coronavac), Bharat Biotech International (Covaxin), Verity Pharmaceuticals, Fiocruz, R-Pharm oltásokkal. (a Sputnyik otlás nem engedélyezett)

A gyógyultsági igazolvány kiállításától számított 6. hónapig érvényes, ennek birtokában nincs szükség teszt bemutatására.

Tranzitálási szabályok:  a tranzitáláskor az utas nem mentesül a portugáliai beutazási szabályok alól, és függetlenül a célország szabályaitól, a Portugáliába történő belépésre vonatkozó rendelkezéseket kell figyelembe venni.

Kell-e regisztrálni? IGEN, MINDEN UTASNAK KI KELL TÖLTENIE A PLC (PASSENGER LOCATOR CARD) NYOMTATVÁNYT, AMELYET AZ ALÁBBI LINKEN TALÁLNAK:

Egyéb hasznos infó:  a lisszaboni repülőtér elérhetőségei és intézkedései a COVID alatt az alábbi linken elérhető: https://www.aeroportolisboa.pt/en/lis/passenger-guide/what-you-need-to-know/covid-19

Portoi repülőtér elérhetősége: https://www.aeroportoporto.pt/pt/opo/guia-do-passageiro/o-que-preciso-de-saber/covid-19

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?portugalia

A fenti információk kizárólag tájékoztató jellegűek, az utas saját felelőssége az aktuális beutazási szabályok ismerete és betartása. A kötelező előírások BÁRMIKOR változhatnak, azok előírásszerű teljesítéséért felelősséget irodánk nem vállal.

Spanyolország

Spanyolország beutazási szabályok (frissítve 2022.03.07.)

Spanyolország két kategóriába sorolja az országokat: kockázatos és nem kockázatos országok.

Magyarországra vonatkozó aktuális besorolás:

MAGYARORSZÁG TELJES TERÜLETE KOCKÁZATOS BEUTAZÁSI TERÜLET - Hatályos 2022. március 13. napján 24:00 óráig.

Azok, akik a járvány szempontjából kockázatos országból utaznak be, a formanyomtatvány kitöltése mellett az alábbi igazolások egyikével kell, hogy rendelkezzenek. EU digitalis COVID igazolás, negatív teszt eredmény, vagy igazolás átesettségről (180.nap után lejár). 

A származási ország illetékes hatósága által kiállított igazolást fogadnak el, amely igazolja, hogy a WHO vagy az EMA által engedélyezett vakcinával került beoltásra a beutazó. (Jelenleg a SputnyikV vakcina nem tartozik ebbe a körbe.) Amennyiben a beutazó nem engedélyezett vakcinával (pl.: SputnyikV) van beoltva és ezt követően a WHO vagy az EMA által engedélyezett vakcinából kapott emlékeztető, harmadik oltást, akkor az ezekről kiállított igazolás is megfelelő a beutazás vonatkozásában. Az igazolást a vakcina utolsó dózisának (Janssen esetében az 1., a többi vakcina esetében a 2. dózis) beadása napját követő 14. naptól kezdődően fogadják el érvényesnek. Az emlékeztető oltásról kiállított igazolást az emlékeztető oltás beadásának napjától fogadják el érvényesnek. 2022. február 1. napjától az igazolást az utolsó dózis beadásától számított 270. napig fogadják el érvényesnek. A 270 nap leteltét követően kiállított igazolásnak az emlékeztető oltás beadását kell igazolnia, amely az emlékeztető oltás beadásának napjától számítva érvényes.

A harmadik oltással történő utazásra vonatkozóan érvényes szabályok: Amennyiben a beutazó nem engedélyezett vakcinával (pl.: SputnyikV) van beoltva és ezt követően a WHO vagy az EMA által engedélyezett vakcinából kapott emlékeztető, harmadik oltást, akkor az ezekről kiállított igazolás is megfelelő a beutazás vonatkozásában.

2022. február 1. napjától az igazolást az utolsó dózis beadásától számított 270. napig fogadják el érvényesnek. A 270 nap leteltét követően kiállított igazolásnak az emlékeztető oltás beadását kell igazolnia, amely az emlékeztető oltás beadásának napjától számítva érvényes.

Elfogadott oltások: Pfizer, Janssen, Moderna, AstraZeneca, Novarax, Sinopharm, Sinovac. A SputnyikV vakcinát csak abban az esetben fogadják el, ha a beoltott már emlékeztető oltást is kapott a fent felsorolt oltások egyikéből. 

Oltással járó kedvezmény a fentiek szerint VAN.

Elfogadott tesztek (akinél szükséges): PCR, és antigén tesztek

Regisztráció: kötelező, a formanyomtatvány kitöltése után küldik a QR kódot, amit be kell mutatni a repülőre beszállás előtt, és érkezéskor is.  https://www.spth.gob.es 

Maszkviselés:

Spanyolországban kötelező a maszkviselés minden 6 évnél idősebb személy számára a bárki számára elérhető zárt terekben, tömegközlekedési eszközökön. Nem kötelező a maszkhasználat szabadtéren, ha a 1,5 méteres védőtávolság biztosítható. 

Bővebb információk:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?spanyolorszag

https://www.spth.gob.es/

https://travelsafe.spain.info/en/     

A fenti információk kizárólag tájékoztató jellegűek, az utas saját felelőssége az aktuális beutazási szabályok ismerete és betartása. A kötelező előírások BÁRMIKOR változhatnak, azok előírásszerű teljesítéséért felelősséget irodánk nem vállal.

Szlovénia

Szlovénia beutazási feltételek (frissítve 2022.03.07.)

Február 19-től a Magyarországról Szlovéniába való karanténmentes belépéshez nincs szükség sem az oltottságot, sem a fertőzésen való átesettséget, sem a negatív teszt meglétét (ún. PCT feltételek) igazolni, február 21-től pedig feloldásra kerültek az üzletekre, szolgáltatásokra és más vállalkozásokra vonatkozó járványügyi korlátozások. Ennek értelmében február 21-től az egészségügyi intézmények, idősotthonok és börtönök kivételével minden tevékenységre vonatkozóan megszüntetésre került a PCT-feltételek (oltottság/fertőzésen való átesettség/a negatív teszt) teljesítésének kötelezettsége, azokat korlátozás nélkül igénybe lehet venni.

Teszt és regisztráció nem szükséges.

Maszk: a védőmaszk (csak II és IIR típusú sebészeti, illetve FFP2 és FFP3 védőmaszk elfogadott) továbbra is kötelező minden beltéri helyen (beleértve a közösségi közlekedési eszközöket) és kültéren abban az esetben, ahol a 1,5 méteres távolság nem tartható. 6 éves kor alatt a maszkhasználat nem kötelező

További információk:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovenia

https://www.gov.si/hu/temak/covid-19-jarvany/hataratlepes/

https://www.gov.si/en/topics/coronavirus-disease-covid-19/ 

https://www.gov.si/hu/temak/covid-19-jarvany/

A fenti információk kizárólag tájékoztató jellegűek, az utas saját felelőssége az aktuális beutazási szabályok ismerete és betartása. A kötelező előírások BÁRMIKOR változhatnak, azok előírásszerű teljesítéséért felelősséget irodánk nem vállal.

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!