Koronavírus-helyzet: beutazási szabályok 2021-ben

A járványhelyzet 2021-ben is megköveteli a belépési korlátozásokat itthon és külföldi országokban is. A magyar kormány álláspontja szerint külföldi állampolgár Magyarország területére nem léphet, csak indokolt kivételekkel. Azok a külföldről hazatérő magyar állampolgárok, akik érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, május 1-jétől mentesülnek a 10 napos karantén kötelezettség alól. Akik nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, azoknak a hazaérkezést követően továbbra is 10 napos karanténba kell vonulniuk, amit 48 óra különbséggel elvégzett 2 negatív teszttel tudnak kiváltani. A hazatérők koronavírus-tesztje továbbra is önköltséges. Elhagyni az országot lehet. Aki átesett a víruson, annak hazaérkezve nem kell karanténba vonulni. Először nézzük meg, mi a helyzet a szomszédban és a többi európai országban a magyar állampolgárok beutazása szempontjából, majd vessünk pillantást távolabbi tájak szabályaira is.

Photo by Dominik Lange on Unsplash

Európa
Ausztria

A Magyarországról történő beutazás feltételei: 48 órán belüli antigén vagy 72 órán belüli PCR tesztről szóló orvosi igazolás, VAGY orvosi igazolás arról, hogy az utazó a COVID-19 betegségen 6 hónapon belül átesett (3 hónapon belüli antitest teszttel is igazolható), VAGY igazolás arról, hogy az utazót a beutazási rendelet I. mellékletében felsorolt oltások egyikével (Pfizer, Astra Zeneca, Johnson and Johnson, Moderna, Sinopharm) beoltották, az alábbiak szerint: - az első oltás utáni 22 naptól kezdődően, összesen három hónapig, - a második oltástól kezdődően, ameddig az első oltástól 9 hónap nem telt el, - egy dózisú oltóanyagoknál a beadástól számított 9 hónapig, - egy oltás megtörténtétől (9 hónapig), amennyiben annak beadása előtt legalább 21 nappal a beoltottnak pozitív PCR tesztje vagy az oltás előtt pozitív antitest tesztje volt. Valamennyi fenti tényt a beutazási rendelet (Einreiseverordnung) C (német) vagy D (angol) mellékletében szereplő igazolásnak megfelelő tartalommal, angol vagy német nyelven kell igazolni. A beutazás előtti előzetes regisztrációs kötelezettség 2021. június 10-én 0 órától megszűnt AZOK SZÁMÁRA, akik a fent leírt igazolások valamelyikével lépnek be. A tesztkötelezettség a belépéstől számított 24 órán belül pótolható, ehhez a határátlépésnél kérhetik a tesztelési időpontfoglalás bemutatását. Ebben az esetben az előzetes regisztrációs kötelezettség továbbra is fennáll (a regisztrációs formanyomtatvány ITT elérhető)! Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy az osztrák hatóság az utólagos tesztkötelezettség teljesítését ellenőrzi! A nem egyedül utazó, 10 év alatti gyermekekkel szemben nem áll fenn tesztelési kötelezettség. A 10 és 18 év közötti – nem oltott és nem gyógyult - gyermekek, akik oltottsági- vagy gyógyultsági igazolással beutazó felnőtt kíséretében utaznak be, teszt bemutatására kötelesek. A magyar védettségi igazolvány nem elfogadott.

Ciprus

Az érkező utasok körében szúrópróbaszerűen elvégezhetik a COVID-19 tesztet függetlenül attól, hogy az utas melyik országból érkezik. A teszt költsége ebben az esetben a ciprusi államot terheli. * Kell regisztrálni? Igen. Cyprus Flight Pass platform. A platform használata mindenki számára kötelező, aki Ciprusra szeretne utazni. Aki a „Cyprus Flight Pass” iránti kérelmet nem elektronikus formában tölti ki, vagy anélkül érkezik a szigetre vagy 300 eurós büntetésre számíthat, vagy pedig a hatóságok visszafordítják a kiindulási országba. Kizárólag a platform műszaki meghibásodása, vagy karbantartás esetén, melyet hivatalosan a platformon jelentenek be, tekintenek el az elektronikus kitöltéstől és csak ebben az esetben fogadják el a kézzel kitöltött formanyomtatványt.  Május 10-től kezdődően az oltás felvételét igazoló védettségi igazolványt fel kell tölteni a Cyprus Flight Pass igénylésekor a platformra. Az oltások felvételét követően kapott papír alapú igazolást kérjük, hogy szíveskedjenek magukkal hozni. Figyelem! Az a védettségi igazolvány, mely azt igazolja, hogy az utas átesett a betegségen, nem mentesít a PCR tesztek elvégzése, illetve az önizolációs kötelezettség alól. További információk közvetlenül a következő e-mail címen kérhetők: info@cyprusflightpass.gov.cy * Mi történik azokkal a turistákkal, akiknek ciprusi tartózkodása alatt a COVID-19 tesztje pozitív lesz? A ciprusi kormány elkötelezett amellett, hogy gondoskodjon minden olyan utasról, annak családtagjáról és közeli kontaktjáról, akinek a szigeten való tartózkodása során pozitív lett a tesztje. A kormány ebben az esetben fedezi a szállás, étkezés és gyógyszeres kezelés költségeit. A repülőtéri transzfer és a hazatérés költségeinek fedezése az utas felelőssége. További naprakész információ az alábbi honlapon található: https://www.visitcyprus.com/index.php/en/cyprus-covid19-travel-protocol 

Ciprus korlátozások nélkül nyitva áll a Covid-19 ellen teljesen beoltott személyek előtt. A mentesség az EU-tagállamokra, az EGTérségre vonatkozik. - Az oltás felvétele nem előfeltétele a Ciprusra történő beutazásnak. - A nem beoltott turistákra az országok szín szerinti besorolásának feltételei vonatkoznak. - Ciprus az EMA által jóváhagyott vakcinák mellett a Szputnyik V védőoltást és a Sinopharm vakcinát is elismeri és elfogadja a beutazáshoz. - A kétadagos oltóanyaggal beoltottak oltási igazolását a második oltás napjától, míg az egyadagos J&J védőoltás esetében a vakcina felvételétől számított 14 nap után fogadják el, beutazás csak ezt követően lehetséges. Ebben az esetben PCR teszt nem szükséges a ciprusi látogatáshoz, tekintet nélkül az indulási ország szín szerinti besorolására, valamint a beutazó nem kerül karanténba, még abban az esetben sem, ha szoros kapcsolatban áll egy pozitív COVID-19-esettel. - Az utasnak a védettségi igazolványt fel kell töltenie a CyprusFlightPass rendszerbe és ki kell töltenie a formanyomtatványt. A visszaigazolást induláskor és érkezéskor ellenőrzik. A fentiektől függetlenül érkezés után a ciprusi hatóságok véletlenszerű tesztelést végezhetnek.

● Kell teszt? Igen. A nem beoltott turistákra az országok szín szerinti besorolásának feltételei vonatkoznak: a 2. Narancssárga kategóriába tartozó országokból érkező utasokra vonatkozó szabályok: az indulás előtti 72 órán belül PCR laboratóriumi teszten kell átesniük, és rendelkezniük kell a negatív PCR-tesztről szóló angol nyelvű igazolással.

• Karanténkötelezettség: ország színkategória függvényében: a 2. Narancssárga kategória: amennyiben az arra jogosultak a PCR tesztet az országba történő érkezéskor végeztetik el, akkor a teszt eredményének megérkeztéig önizolációban kell maradniuk.

• Az érkező utasok körében szúrópróbaszerűen elvégezhetik a COVID-19 tesztet függetlenül attól, hogy az utas melyik országból érkezik. A teszt költsége ebben az esetben a ciprusi államot terheli.

• 12 éves kor alatt egyik kategória esetében sem áll fenn tesztelési kötelezettség.

• A PCR teszt ára a larnakai repülőtéren 30 euró, a páfoszi repülőtéren pedig 32 euró.

● Figyelem! Az a védettségi igazolvány, mely azt igazolja, hogy az utas átesett a betegségen, nem mentesít a PCR tesztek elvégzése, illetve az önizolációs kötelezettség alól.

* Kell regisztrálni? Igen.

Különösen felhívjuk az állampolgárok figyelmét arra, hogy az “Észak-ciprusi Török Köztársaságot”, csupán Törökország ismeri el, más ország nem. A magyar hatóságok nem tartanak fenn kapcsolatot az észak-ciprusi területtel, így érdekképviseleti tevékenység folytatására az észak ciprusi területeken nincs lehetőség. Az ENSZ-től és a ciprusi Külügyminisztériumtól kapott tájékoztatás értelmében 2021. június 4-től az északi, megszállt területekre történő átkeléshez 7 napnál nem régebbi angol nyelvű negatív gyors- vagy PCR-tesztről szóló igazolást kell bemutatni nyomtatott formában. A szöveges üzenetben (SMS) küldött eredményeket nem fogadják el. A 12 éves és annál idősebb kiskorúaknak is negatív antigéntesztet vagy PCR-tesztet kell bemutatniuk az átlépéshez. A fentiek betartása mellett az átkelésre többek között az alábbiak is  jogosultak: európai állampolgárok és harmadik országbeli állampolgársággal rendelkező családtagjaik, ha EU-állampolgár családtagjukó kíséretében vannak. Az egészségügyi technikai bizottság folyamatosan értékeli a járványügyi helyzetet és a (Covid-19) esetek függvényében az átkelési szabályokat ennek megfelelően módosítják

Egyesült Királyság

a. Be lehet –e utazni az országba? Igen.

b. Kell-e teszt? Igen.

Anglia, Skócia és Wales esetében beutazás előtt és után is, Észak-Írország esetében csak a beutazást követően. Felhívjuk a figyelmet, hogy a beutazást követően elvégzendő teszteket is meg kell rendelni még a beutazást megelőzően (ld. e) pontban). Angliára vonatkozó beutazás előtti tesztkövetelmények: https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-testing-for-people-travelling-to-england Skóciára vonatkozó beutazás előtti tesztkövetelmények: https://www.gov.scot/publications/coronavirus-covid-19-international-travel-quarantine/pages/red-amber-and-green-list-countries/ Wales-re vonatkozó beutazás előtti tesztkövetelmények: https://gov.wales/rules-foreign-travel-and-wales-coronavirus-covid-19 Megjegyzés: Május 17-től az Egyesült Királyság a sárga (amber) kategóriába sorolta Magyarországot, ezért a fenti linkeken az erre a kategóriára vonatkozó információkat kell nézni, amennyiben a tervezett beutazás Magyarországról történik. Felhívjuk a figyelmet, hogy a beutazás előttiCOVID-teszt negatív eredményét legkésőbb a brit határőrségnek be kell mutatni, de akár már a légitársaság is kérheti a beszállításkor. A beutazást követő tesztelés részleteire vonatkozóan ld. még az e) pontot c. Kell-e regisztrálni? Igen. Az Egyesült Királyságba történő érkezés előtti 48 órában el kell végezni a regisztrációt egy online felületen, ami ide kattintva érhető el . Felhívjuk a figyelmet, hogy az online regisztráció megtörténtének visszaigazolását – akár mobiltelefonról – legkésőbb a belépésnél be kell tudni mutatni, de akár már a légitársaság is kérheti. Ugyancsak felhívjuk a figyelmet, hogy az online regisztráció során valótlan adatok közlését 10.000 fontig terjedő pénzbüntetéssel és/vagy akár börtönbüntetéssel is szankcionálhatják a brit hatóságok. d. Oltási kötelezettség: Nincs. A beoltottság nem mentesíti a külföldről beutazókat semmilyen beutazási feltétel teljesítése alól. e. Karanténkötelezettség: Van. Az egész országra igaz, hogy a külföldről beutazóknak 10 nap házi karantént írnak elő, azonban a végrehajtás módja, valamint a kivételek eltérőek lehetnek attól függően, hogy Anglia, Skócia, Wales vagy Észak-Írország az úti cél. Észak-Írország kivételével mindenhol megkövetelik a karantén ideje alatt elvégzett további két covid-tesztet, így a beutazás előtti teszttel együtt Anglia, Skócia és Wales összesen 3 tesztet kér.A beutazást követő két teszthez a mintát a sárga jelzésű országból (beleértve Magyarországot) beutazóknak maguknak kell levenni a házi karanténban, amihez a tesztcsomagokat ugyanúgy indulás előtt szükséges megrendelni, a lenti linkeken keresztül. További részleteket ugyancsak a lenti linkeken olvashatnak. karanténszabályok Angliában karanténszabályok Skóciában karanténszabályok Walesben Felhívjuk a figyelmet, hogy a beutazást követő két teszt lefoglalásáról szóló visszaigazolást akár már a légitársaság is kérheti, de legkésőbb a határon be kell mutatni. A karantén-szabályokat megszegőket akár 10.000 fontig terjedő pénzbüntetéssel sújthatják.

Franciaország

I. Az európai térségből (Európai Unió, Andorra, Izland, Liechtenstein, Monaco, Norvégia, Svájc, San Marino, Vatikán Állam) történő belépés feltételei

a) Be lehet-e utazni az országba? Igen.

b) Kell teszt? Igen. A 11 éven felüli belépőknek 72 órán belüli negatív SARS-CoV-2 PCR tesztet kell felmutatniuk, tranzit esetén is.

c) Kell regisztrálni? Hivatalosan nem, de a belépőknek becsületbeli nyilatkozattal kell igazolniuk, hogy nem rendelkeznek koronavírus tünetekkel, a belépést megelőző két hétben nem érintkeztek koronavírusos beteggel.

d) Karanténkötelezettség? Nincs.

e) Oltás 2021. június 9-étől oltási igazolással is (Pfizer, Moderna, Astra-Zeneca, Johnson) be lehet lépni Franciaországba:

• amennyiben az oltási igazolás bizonyítja, hogy a beutazásra legalább két héttel a második injekció után kerül sor (Pfizer, Moderna, Astra-Zeneca)

• amennyiben oltási igazolás bizonyítja, hogy a beutazásra legalább négy héttel a Johnson/Johnson oltás után kerül sor

• amennyiben az oltási igazolás bizonyítja, hogy a beutazásra legalább két héttel az első adag oltás után kerül sor koronavíruson átesett személyek esetében A francia beutazási feltételek még nem részletezik, hogy az oltási igazolást milyen formában/nyelven kérik. A magyar védettségi igazolványt nem fogadják el: az igazolásnak tartalmaznia kell az oltás fajtáját és a beadások időpontját.

Az oltási feltételeket nem teljesítő uniós beutazóknak továbbra is 72 óránál nem régebbi negatív PCR vagy antigén tesztet (francia vagy angol) szükséges bemutatni, azaz:

• az oltással nem rendelkezőknek

• azoknak, akik oltási folyamata nem lezárt

• azoknak, akiknek oltás típusát az európai gyógyszerügynökség nem fogadta el (pl. Sinopharm vagy Sputnik-V)

• 11 év felett kiskorúaknak

Görögország

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen. (magyar állampolgárok beutazhatnak)

b. Kell-e teszt? Igen. (Bizonyos esetekben nem.)

A Görögországba érkezőknek a beutazástól számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kell bemutatniuk, amennyiben nem rendelkeznek oltási igazolvánnyal, vagy védettséget igazoló okmánnyal (oltási és védettségi igazolvánnyal kapcsolatos részletek a 2. d. pontban). Az állami, vagy az illetékes állami szerv által hitelesített magán laboratórium igazolásán angol, francia, német, olasz, spanyol, vagy orosz nyelv valamelyikén fel kell tüntetni a letesztelt személy nevét, amelynek egyeznie kell a személyazonosító igazolványon, vagy útlevélen szereplő névvel. 5 év alatti gyermekektől nem kérnek PCR tesztet. A bemutatott negatív PCR teszt vagy a 2. d. pontban ismertetett kritériumok szerinti oltási, vagy védettségi igazolvány ellenére a görög hatóságok fenntartják a jogot, hogy gyorstesztet, esetleg PCR tesztet végezzenek el az országba közúton és légi úton érkező utasokon. Akinek a gyorstesztje pozitív eredményt mutat és közúton érkezik, nem engedik belépni az országba, kivéve ha az állandó tartózkodási helye Görögországban van. Azokat a légi úton érkező utasokat, akiknek a gyorstesztje pozitív, karanténszállodában helyezik el, ahol egy ellenőrző PCR tesztet végeznek el. Amennyiben ez a teszt is pozitív, az utasoknak és közvetlen kontaktjainak a görög állam költségén 14 napra a karanténszállodában kell maradniuk. Amennyiben a véletlenszerűen kiválasztott személyen PCR tesztet végeznek el, annak eredményét a szálláshelyén maradva kell megvárnia. Pozitív eredmény esetén az illetőt és közvetlen kontaktjait 14 napra karanténszállodában helyezik el a görög állam költségén. Lefkada, Salamis és Evia szigetek kivételével az ország összes szigetére Görögországon belülről is, mind légiúton mind hajóval, csak oltási, vagy védettségi igazolvánnyal, vagy negatív teszt (72 órán belüli PCR, vagy 24 órán belüli gyors teszt), bemutatásával lehet belépni. A tesztek meglétét a légitársaságok és a hajótársaságok a beszállás előtt ellenőrzik. Fontos kihangsúlyozni, hogy ez a szabály csak azokra vonatkozik, akik már az országon belül tartózkodnak, és onnan szeretnének egy szigetre utazni. Aki külföldről érkezik egy szigetre, csak oltási, vagy védettségi igazolvánnyal, vagy 72 óránál nem régebbi PCR teszttel léphet be az országba. Ennek részletei a 2.d. pontban találhatók. c. Kell-e regisztrálni? Igen. Az utazás megkezdése előtt minimum 24 órával Görögországba belépőnek kötelező a Passenger Locator Form (PLF) kitöltése. Az angol nyelvű online nyomtatványt a következő linken érhetik el: https://travel.gov.gr/ A kitöltés után az utas kap egy QR kódot, amelyet be kell mutatnia a határellenőrzést végző hatóságoknak. A QR kódot az utas a mobil telefonja segítségével, vagy kinyomtatott formában mutathatja be. A légitársaságok már felszállás előtt ellenőrzik a QR kód meglétét. Jelenleg csak abban az esetben lehet megkezdeni az utazást, amennyiben az utas megkapta a QR kódot. d. Oltási / védettségi igazolvány: Oltási kötelezettség nincs. Az EU és a schengeni térségbe tartozó tagállamok mellett az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Szerbia, Izrael, az Egyesült Arab Emirátusok, Ruanda, Szingapúr, Koreai Köztársaság, Ausztrália, Új-Zéland, Észak-Macedónia, Kanada, Fehéroroszország, Bahrein, Katar, Kína, Kuvait, Ukrajna, Oroszország, Szaúd-Arábia és Thaiföld állampolgárai és az ott állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező személyek utazhatnak be karanténkötelezettség nélkül Görögországba, amennyiben a beoltottságukat okmánnyal igazolják, vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet mutatnak be, vagy átestek a COVID-19 betegségen (ennek feltételeit lentebb olvashatják). Az oltási igazolvánnyal szembeni követelmények: A második oltás beadása után el kell telnie 14 napnak ahhoz, hogy elfogadják az oltási igazolványt. Az állami szerv által kiállított igazolásnak az angol, francia, német, olasz, spanyol, vagy orosz nyelv valamelyikén tartalmaznia kell a következő információkat: a beoltott személy teljes neve, az alkalmazott vakcina típusa, a beadott adagok száma és dátuma (1. és 2.). Az oltási igazoláson szereplő névnek meg kell egyeznie az oltási igazolvány birtokosának útiokmányában szereplő névvel. Elfogadott oltóanyagok: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson & Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Szputnyik), Cansino Biologics, Sinopharm. A görög hatóságok a következő feltételek mellett fogadják el a COVID-19 betegségen átesett személyek igazolását: Az állami, vagy az illetékes állami szerv által hitelesített magán laboratórium igazolásán a fent felsorolt nyelvek valamelyikén tartalmaznia kell a következő információkat: A személy neve, a megbetegedés dátuma. Az igazolás érvényessége a megbetegedés (pozitív PCR vagy rapid antigén teszt) dátumától számított 2. hónaptól a 9. hónapig terjedő időszakra szól. A védettségi igazoláson szereplő névnek meg kell egyeznie az igazolás birtokosának útiokmányában szereplő névvel. Eddigi információink szerint, amennyiben a COVID-19 betegséget szerológiai vizsgálatokkal, antitestek jelenlétéből mutatták ki, az erről szóló dokumentumot nem fogadják el védettségi igazolásként a görög hatóságok. e. Karanténkötelezettség: A bemutatott negatív PCR teszt vagy a 2. d. pontban ismertetett kritériumok szerinti oltási igazolvány ellenére a görög hatóságok fenntartják a jogot, hogy gyorstesztet, esetleg PCR tesztet végezzenek el az országba közúton és légi úton érkező utasokon. Akinek a gyorstesztje pozitív eredményt mutat és közúton érkezik, nem engedik belépni az országba, kivéve ha az állandó tartózkodási helye Görögországban van. Azokat a légi úton érkező utasokat, akiknek a gyorstesztje pozitív, karantén szállodába helyezik el, ahol egy ellenőrző PCR tesztet végeznek el. Amennyiben ez a teszt is pozitív, az utasoknak és közvetlen kontaktjainak a görög állam költségén 10 napra a karanténszállodában kell maradniuk. Amennyiben a véletlenszerűen kiválasztott személyen PCR tesztet végeznek el, annak eredményét a szálláshelyén maradva kell megvárnia. Ha az eredmény pozitív az illetőt és közvetlen kontaktjait 10 napra karantén szállodában helyezik el a görög állam költségén. Maszkviselés: Görögországban jelenleg mindenhol (beltéren és kültéren) kötelező a maszkviselés. Amennyiben a sofőrön kívül más is utazik egy gépjárműben, szintén kötelező a maszk viselése. Transzfer szolgáltatások, taxik, autókölcsönzés, saját autó használata

Horvátország

2021. 05. 06-tól Magyarország állampolgárai - a két országban hatályos járványügyi és rendészeti szabályokra is figyelemmel - korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Horvátországba a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek az oltottságot igazoló magyar illetékes hatóság által kiállított érvényes megfelelő igazolással (védettségi igazolvány), függetlenül az oltáshoz használt vakcina típusától. Az oltottságot igazoló, érvényes védettségi igazolvány tulajdonosa Horvátország területén ugyanolyan jogokat, kiváltságot élvez, s ugyanazon szolgáltatások igénybevételére jogosult, mint a horvát védettségi igazolvány birtokosai. Magyar állampolgár az alábbi – választható – feltétek egyikének teljesítésével léphet be akadálymentesen Horvátország területére: 1. A mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi, negatív SARS-CoV-2 PCR teszt (PCR teszt) vagy a mintavételtől számított 48 óránál nem régebbi, az EU-által elfogadott antigén-alapú gyorsteszt felmutatásával. (Az elfogadott antigén-tesztek listája az itt belinkelt dokumentumban található https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/preparedness_response/docs/covid-19_rat_common-list_en.pdf). A szerológiai teszteket a határtálépésnél a horvát hatóságok NEM fogadják el.) Fontos kitétel: A szerológiai teszteket a határtálépésnél a horvát hatóságok NEM fogadják el. Az antigén tesztek esetében, a patikában vásárolható és öntesztelésre használható gyorsteszteket a horvát hatóságok NEM fogadják el. Az antigén teszteket laborban vagy erre a célra hitelesített tesztelési központokban kell elvégeztetni, amelyekből a teszt eredménye és a teszt elvégzésének dátuma is hitelesen megállapítható. 2. Van lehetőség a tesztelést saját költségre a határátlépést követően Horvátországban elvégezni, ez esetben a teszt eredmény megérkezéséig házi karanténban kell tartózkodni (A horvátországi tesztközpontok listája) A házi karantén pontos címéről, amely lehet apartman, hotel vagy magánház is, a beutazó személy a határon nyilatkozik vagy azt az utazást megelőzően a https://entercroatia.mup.hr/ honlapon keresztül rögzíti. 3. A tesztelési kötelezettségnek eleget tesz az a személy is, aki már átesett a COVID betegségen és azt a határátlépés idején igazolni tudja. A betegségen való átesettség igazolható: 180 napnál nem régebbi, de az utazást megelőzően legalább 11 nappal korábban kiállított pozitív PCR teszttel vagy antigén-teszttel, vagy a fertőzésen való átesettséget hitelt érdemlően igazoló orvosi igazolással. Teszt hiányában 10 napos karanténkötelezettség áll fenn. A horvát hatóságok a magyar nyelvű pozitív PCR teszteredményt vagy pozitív antigén alapú gyorsteszt eredményt elfogadják. A pozitív antitest eredmény nem felel meg a betegségen való átesettség igazolására. Továbbá, az EESZT nyilvántartó rendszerből kinyomtatható irat sem felel meg, amennyiben az orvosi pecséttel, aláírással nincs ellátva. 4. COVID Védőoltással: FŐSZABÁLY szerint, a COVID-elleni védőoltások megszerzését igazoló igazolás felmutatása a határátlépésnél mentesít a tesztelési és karantén-kötelezettség alól, amennyiben a beutazó a határátlépés napján igazolni tudja, hogy az oltás második dózisát már legalább 14 nappal korábban megkapta. (További részletekért lásd „aktuális” információk a magyar állampolgárok beutazásáról, a honlap tetején.) Milyen feltételek érvényesek a csak egy oltással/első oltási dózissal rendelkezők esetében? A Pfizer/Moderna/Sputnik vakcina első dózisával oltott személyek esetében Horvátország szabad és korlátozásmentes belépést biztosít, ha az első dózis felvétele után eltelt 22 nap, de nem telt el 42 nap. Tehát, az első dózis felvételét követő 22. és 42. (negyvenkettedik!) nap közötti időszakban. Az AstraZeneca vakcina első dózisával oltott személyek esetében Horvátország szabad és korlátozásmentes belépést biztosít, ha az első dózis felvétele után eltelt 22 nap, de nem telt el 84 nap. Tehát, az első dózis felvételét követő 22. és 84. (nyolcvannegyedik!) nap közötti időszakban. Fontos azonban, hogy a korlátozásmentes belépés kizárólag ebben az időszakban, ezekben az idősávokban érvényes. A megállapított mentességi időszakokat NEM befolyásolja (hosszabbítja meg vagy rövidíti le) az, ha a beutazó a mentességi időszak alatt felveszi az oltás második dózisát is. Azonban ha az első dózis felvételét követő mentességi időszak (a 42. nap, illetve 84. nap) letelik, akkor a beutazó csak a második dózis és 14 nap elteltével tud szabadon és karantén-mentesen beutazni. Az összes többi vakcina esetében (Janssen, Sinopharm) a FŐSZABÁLY egy/két dózis felvétele, majd 14 nap eltelte után biztosít szabad belépést. 5. Az a személy, aki az utazást megelőző fél évben átesett a COVID betegségen és csak egy oltási dózist kapott meg, az első oltást követő fél évig szintén mentesül a karantén és teszt kötelezettség alól. Természetesen mindkét körülményt (betegségen való átesettséget, első oltást) igazolni szükséges. (Pl.: Ha az illető rendelkezik a (3. pontban előírt) antigén teszttel vagy orvosi igazolással, amely tanúsítja, hogy az elmúlt fél évben átesett a betegségen és ugyanebben a féléves időszakban megkapja az oltás első dózisát is, akkor az első oltás napjától számított fél évig teszt nélkül beutazhat Horvátországba, anélkül, hogy rendelkezne a második oltással is.) A határon minden esetben nyilatkozni kell a Horvátországban tervezett tartózkodás időtartamáról, annak helyszínéről, valamint többnapos tartózkodás esetén a szállás pontos címéről. A torlódás elkerülése, s a várakozási idő csökkentése érdekében javasolt az adatokat a beutazást megelőzően feltölteni a https://entercroatia.mup.hr/ honlapon keresztül. Ezt követően az utas visszaigazoló e-mail üzenetet kap, továbbá megkapja a Horvát Közegészségügyi Intézet útmutatóival és javaslataival kapcsolatos információkat. A fenti honlap magyar nyelven is elérhető. Kivételek: A Horvátországon keresztül tranzitálóknak a horvát határrendőrség iránymutatása szerint nem kell kitölteni az adatlapot. Kiskorúakra vonatkozó szabály: A 12 év alatti kiskorúak mentesülnek a tesztelési és karantén-kötelezettség alól, amennyiben szüleik/felnőtt kísérőjük társaságában utaznak, és a szülők/kísérők rendelkeznek a fent előírt védettségi dokumentációval. Ez azt jelenti, hogy a 12-18 év közötti – az előzőekben említett oltással nem rendelkező – fiatalkorúak beutazása főszabályként teszttel lehetséges.

Málta

Az országok külön meghatározott köréből („koridor” országok) lehet beutazni Máltára. Magyarország is ezen országok közé tartozik. Minden beutazónak a beutazástól számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kell bemutatnia. A teszt meglétét a légitársaságok és a hajózási társaságok a beszálláskor ellenőrzik. 5 év alatti gyermeknél eltekintenek a tesztelés kötelezettségétől. Oltási igazolást majd csak az EU-s COVID útlevéllel fogadnak el, vagy országok közötti együttműködés keretein belül. A beutazáskor kötelező a kitöltött Passenger Locator Form (PLF) és Public Health Travel Declaration form leadása. A nyomtatványok a következő linken érhetők el: https://www.maltairport.com/declarationforms/ A Máltára belépőknek 14 napos hatóság által felügyelt otthoni karanténba kell vonulniuk, amennyiben nem rendelkeznek negatív PCR teszttel, vagy máltai oltási igazolvánnyal. A karantén 14 napig, vagy a negatív PCR eredményig tart, a hatóság által kijelölt helyen és áron kell letölteni.

Németország

Az illetékes német hatóságok 2021. május 30. 00:00 órai hatállyal megszüntetik Magyarország rizikóterületi besorolását. Ennek eredményeképp, egy kivételével, megszűnnek a Magyarországról Németországba beutazó személyek számára a német beutazási korlátozások (pl. előzetes regisztráció és karantén kötelezettsége). Egyedüli kivétel a repülőgépen történő beutazás, ebben az esetben továbbra is fennáll az előre meghatározott három igazolás valamelyikének bemutatási kötelezettsége a repülőgépre történő felszállás előtt, erről lentebb bővebben olvashat. Felhívjuk a Nagy-Britannia felől Németországba beutazni, vagy Németországon keresztül tranzitálni szándékozó magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy az illetékes német hatóságok Nagy-Britanniát május 23-ával a vírusvariáns országok kategóriájába sorolta be, aminek eredményeképp szigorú korlátozásokat alkalmaznak a beutazó személyforgalommal szemben. A kategóriával kapcsolatos tudnivalók a lentebbi leírásban találhatók meg. Aktuális állás szerint jelenleg még India, Brazília, valamint több dél-afrikai ország tartozik ebbe a kategóriába (az országok besorolása megtalálható az RKI intézet honlapján: https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Risikogebiete_neu.html;jsessionid=F993DE1BB39AFA2C1C44298A655A9818.internet051?nn=2386228 Légi úton: Valamennyi Németországba légi úton utazó személynek a beutazást megelőzően, a légitársaság részére az utazás megkezdése előtt be kell mutatnia egyet az alábbi igazolások közül: A beutazás időpontjában 48 óránál nem régebbi in-vitro antigénteszt (tehát öntesztet nem fogadnak el), vagy 72 óránál nem régebbi, nukleinsav kimutatásán alapuló teszt (PCR, LAMP, TMA). Bővebb információt az elfogadott tesztekről itt talál: https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Tests.html Igazolás oltottsági védelemről. Oltottsági védelemmel az a személy rendelkezik, akit a német PEI intézet által jóváhagyott oltóanyagok (jelenleg: Biontech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson) valamelyikéből az előírások szerinti mennyiségű dózissal (akár ugyanazon vakcinával, akár többféle vakcina kombinációjával) beoltottak és az utolsó dózis beoltását követően eltelt legalább 14 nap Emellett az is beoltottnak számít, aki átesett a betegségen és egyszer beoltották a fent említett oltóanyagok valamelyikével. A Németországban engedélyezett oltóanyagok felsorolása megtalálható itt: https://www.pei.de/DE/arzneimittel/impfstoffe/covid-19/covid-19-node.html;jsessionid=612784A4529661CA110AB1EB4E315B86.intranet222 Igazolás arról, hogy a beutazó felgyógyult a betegségből. A betegségből történt felgyógyulást egy 28 napnál régebbi, de hat hónapnál nem régebbi pozitív PCR-teszttel lehet igazolni. További információk a konzuili oldalon: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?nemetorszag

Olaszország

2021. 06. 08. 1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől Olaszország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. 2) A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba: a. Be lehet-e utazni az országba? Igen. Magyarországról és Európai Uniós tagállamokból a beutazás lehetséges, ugyanakkor harmadik országból történő beutazás esetén az olasz Külügyminisztérium egyedi és dinamikusan változó szabályokat állapít meg, ezért ezzel kapcsolatban az alábbi oldalakon szükséges tájékozódni: https://www.esteri.it/mae/en/ministero/normativaonline/decreto-iorestoacasa-domande-frequenti/focus-cittadini-italiani-in-rientro-dall-estero-e-cittadini-stranieri-in-italia.html http://www.viaggiaresicuri.it/approfondimento/saluteinviaggio/coronavirus/L'Italia Felhívjuk a figyelmet, hogy a hatályos olasz egészségügyi miniszteri rendelet speciális beutazási szabályokat állapít meg 2021. július 30-ig. Eszerint az EGT tagállamokból (ideértve Magyarországot) Olaszországba beutazó személy – függetlenül a védettségi igazolvány meglététől - az utazást legfeljebb 48 órával megelőzőleg elvégzett PCR vagy AG-antigén gyorsteszt negatív eredményének bemutatására köteles, melynek hiányában 10 napos járványügyi megfigyelésnek és karanténnak veti alá magát Olaszország területén. 2021. május 24-től egyéni utazás esetén a beutazó, csoportos utazás esetén a csoport/család egy tagja köteles a következő hivatkozáson található elektronikus adatlapot kitölteni, még a beutazás előtt: https://app.euplf.eu/#/ A beutazó köteles továbbá az olaszországi lakóhely/tartózkodási hely szerinti egészségbiztosítónál bejelentkezni. b. Kell-e teszt? Igen. A beutazást megelőző 48 órán belül elvégzett PCR vagy AG-antigén gyorsteszt negatív eredményét a beutazó köteles bemutatni. Negatív teszteredmény hiányában a beutazó 10 napos járványügyi megfigyelésnek és karanténnak veti alá magát Olaszország területén. A beutazó köteles gondoskodni arról, hogy lakóhelyét tömegközlekedés igénybevétele nélkül érje el! A repülővel érkezők esetén a repülőtér tranzitzónájának elhagyása nélkül lehetőség van a hazautazás légi úton történő folytatására, a jegyen jelzett úticél eléréséig. Felhívjuk továbbá a figyelmet, hogy a két éven aluli gyermekek mentesülnek a PCR vagy antigén teszt bemutatásának kötelezettsége alól! c. Kell-e regisztrálni? Igen. 2021. május 24-től egyéni utazás esetén a beutazó, csoportos utazás esetén a csoport/család egy tagja köteles a következő hivatkozáson található adatlapot kitölteni, még a beutazás előtt: https://app.euplf.eu/#/ A beutazó köteles továbbá az olaszországi lakóhely/tartózkodási hely szerinti egészségbiztosítónál bejelentkezni. d. Oltási kötelezettség: Nincs. e. Karanténkötelezettség: Van. Az Olaszországba EGT országokból negatív teszttel belépők mentesülnek a karanténkötelezettség alól. Az Olaszországba negatív teszt hiányában belépők 10 napos elkülönítés és egészségügyi megfigyelés alá esnek, amelyből szintén negatív teszttel lehet szabadulni. f. Üzleti célú beutazás feltétele: Mentesülnek a fenti szabályok hatálya alól a legfeljebb 120 óra időtartamra, igazolt munkavégzés céljából belépők, azzal a kitétellel, hogy a 120 óra elteltét követően kötelesek elhagyni az ország területét, vagy alávetni magukat a járványügyi megfigyelésnek és karanténnak. g. Tranzitálási szabályok: Az olaszországi tranzitálás 36 óra időtartamig korlátozásmentesen lehetséges. i. Kiutazás az országból: Az olasz hatóságok a világjárvány miatt nem javasolják Olaszország elhagyását, ugyanakkor az ország szárazföldi és tengeri határai átjárhatóak. A világjárvány miatt jelentősen korlátozott szárazföldi (vasút, busz), légi, ill. tengeri közlekedés lehetőségei kapcsán az érintett társaságok saját weboldalukon vagy telefonon adnak felvilágosítást. k. Helyi járványügyi szabályok: Olaszország a pandémia miatt bevezetett szükségállapot hatályát 2021. július 30-ig meghosszabbította. A hatályos járványügyi jogszabály Olaszország egészét a koronavírus járvány súlyossága alapján zónákba osztja (legsúlyosabb vörös, közepesen súlyos narancssárga, mérsékelten súlyos sárga, korlátozásmentes fehér zóna). A régiók beosztását az olasz egészségügyi tárca kéthetente vizsgálja felül. A régiók aktuális besorolásáról és az egyes régiókra vonatkozó járványügyi előírásokról kérjük, a következő honlapon tájékozódjon >> Felhívjuk a figyelmet, hogy Olaszország egyes részein éjjel 24 és hajnal 5 óra közötti kijárási tilalom lehet érvényben, ez alól kivétel az egészségügyi, munkavégzés, vagy halaszthatatlan okból történő személyi mozgás. Olaszország szerte közterületeken is kötelező a maszkviselés. 2021. 06. 04. A 2020 Labdarúgó EB látogatói figyelmébe 1. Helyszín, időpont: 06.11. 21.00 Róma, Stadio Olimpico 06.16. 21.00 Róma, Stadio Olimpico 06.20. 21.00 Róma, Stadio Olimpico 2. Biztonsági intézkedése és rendvédelmi előírások:... (bővebb infó a konzulin)

Portugália

Be lehet utazni?  Igen.  * Kell-e teszt?  Igen. *Bármely országból érkező utasnak az indulás előtt 72 órán belül elvégzett negatív PCR tesztet kell bemutatnia (kivételt jelent a 24 hónaposnál fiatalabb gyermek);. * Kell regisztrálni?   Igen https://portugalcleanandsafe.pt/en/passenger-locator-card * Üzleti célú beutazás feltétele:  nincs erre vonatkozó kivétel

Spanyolország

2021. 06. 09. 1. Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. 2. A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba: a. Be lehet-e utazni az országba? Igen. (magyar állampolgárok beutazhatnak) Spanyolország fenntartja a harmadik országok állampolgáraira vonatkozó beutazási tilalmat. A beutazási tilalom alól kivételt képeznek azok a természetes személyek, akik az Európai Unió valamely tagállamában, a Schengeni övezet valamely tagállamában, az Andorrai Hercegségben, a Monacói Hercegségben, Vatikánvárosban vagy San Marino Köztársaságban rendelkeznek szokásos tartózkodási hellyel. Spanyolország 2 kategóriába sorolja az országokat: kockázatos és nem kockázatos országok. Kockázatos a legtöbb európai ország (köztük Magyarország), valamint kivételekkel valamennyi harmadik ország. Nem kockázatos országok: Ausztrália, Izrael, Japán, Új-Zéland, Ruanda, Szingapúr, Dél-Korea, Egyesült Királyság, Thaiföld, Kína (beleértve Hong Kong-ot és Makaót is). A kockázatosnak minősített országok aktuális teljes listája itt tekinthető meg. Azok, akik a járvány szempontjából nem kockázatos országból utaznak be, a formanyomtatványt kell kitölteniük előzetesen, azon kívül további kötelezettségük nincsen. Azok, akik a járvány szempontjából kockázatos országból (pl. Magyarországról) utaznak be, a formanyomtatvány kitöltése mellett az alábbi igazolások egyikével kell, hogy rendelkezzenek: I. Igazolás beoltottságról A származási ország illetékes hatósága által kiállított igazolást fogadnak el, amely igazolja, hogy a WHO vagy az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) által engedélyezett vakcinával került beoltásra a beutazó. (Jelenleg a SputnyikV vakcina nem tartozik ebbe a körbe.) Az igazolást a vakcina utolsó dózisának (Janssen esetében az 1., a többi vakcina esetében a 2. dózis) beadása napját követő 14. naptól kezdődően fogadják el érvényesnek. Az igazolásnak legalább az alábbi adatokat kell tartalmaznia: beoltott neve, a beoltás dátuma: megjelölve az utolsó dózis beadásának dátumát, a vakcina típusa, beadott dózisok száma, kiállító ország, az igazolást kiállító szervezet megjelölése. A kártya formátumú magyar védettségi igazolvány nem elegendő, mert a fenti adatok közül nem mindegyik szerepel rajta. Ezért szükséges beszerezni a fenti összes adatot tartalmazó igazolást. II. Igazolás teszteredményről Azt a negatív eredményű igazolást fogadják el, amely az országba érkezést megelőző 48 órán belül állítottak ki. Elfogadott tesztek: nukleinsav-amplifikációs (NAAT) teszt (= PCR, TMA) vagy antigén gyorsteszt (az Európai Bizottság által közzétett alábbi listán szereplő antigén tesztek az elfogadottak: https://ec.europa.eu/health/sites/default/files/preparedness_response/docs/covid-19_rat_common-list_en.pdf Az igazolásnak legalább az alábbi adatokat kell tartalmaznia: név, mintavétel dátuma, elvégzett teszt típusa, kiállító ország. III. Igazolás arról, hogy átesett a COVID-19 betegségen Illetékes hatóság vagy egészségügyi szolgáltató által kiállított igazolást fogadnak el feltéve, hogy az első pozitív eredményű NAAT (=PCR, TMA) teszt elvégzését követően legalább 11 nappal később állították ki. Az igazolás érvényessége a teszt elvégzése dátumától számított 180. napon lejár. Az igazolásnak legalább az alábbi adatokat kell tartalmaznia: név, az első mintavétel dátuma, amelynek pozitív teszteredménye lett, elvégzett teszt típusa, kiállító ország. Valamennyi igazolást spanyol, angol, francia vagy német nyelven fogadják el. Ha ezektől eltérő nyelven került kiállításra az igazolás, akkor hiteles spanyol fordítást is be kell szerezni hozzá. Az igazolást be kell mutatni egyrészt az indulás előtt a beszállást kezelő személyzetnek, másrészt érkezéskor az ellenőrzés során. Miután hatályba és alkalmazásba lép az EU Digitális Covid-igazolványa, lehetőség lesz azt regisztrálni a formanyomtatvány kitöltésekor, amely során egy „FAST CONTROL” jelölésű QR-kód generálódik. Ezen QR-kód felmutatásával már szükségtelen lesz külön felmutatni a Digitális Covid-igazolványt. A Kanári-szigetekre (ideértve Tenerifét) vonatkozó aktuális külön helyi szabályozásról Magyarország Kanári-szigeteki Tiszteletbeli Konzulátusának oldalán tájékozódhatnak. A Baleár-szigetekre vonatkozó aktuális külön helyi szabályozásról a baleár-szigeteki kormányzati honlapon tájékozódhatnak. A beutazási szabályok megsértése vagy nem teljesítése esetén pénzbírság kiszabására kerülhet sor. b. Kell-e teszt? Igen, ha kockázatosnak minősített országból utazik be és nem rendelkezik Igazolással a beoltottságról, vagy Igazolással arról, hogy átesett a COVID-19 betegségen. c. Kell-e regisztrálni? Igen. Azoknak, akik légi vagy vízi úton utaznak be az országba – beleértve azokat is, akik tranzitálnak más országba – kötelező kitölteniük (az eddig is érvényes előírásokkal megegyezően) egy formanyomtatványt az indulás előtt. A formanyomtatvány kitöltése után az utas egy QR-kódot kap, amelyet be kell mutatni egyrészt az indulás előtt a beszállást kezelő személyzetnek, másrészt érkezéskor az ellenőrzés során. A formanyomtatvány a https://www.spth.gob.es honlapon vagy a SPAIN TRAVEL HEALTH – SpTH applikáción keresztül tölthető ki. d. Oltás/védettségi igazolvány: A 2.a. pontban meghatározott részletek szerint, aki rendelkezik Igazolással a beoltottságról, az korlátozástól mentesen utazhat be az országba. A SptunyikV vakcinával beoltottakra ez a kedvezmény nem terjed ki, nekik a másik két igazolás közül kell valamelyikkel rendelkeznie. Miután hatályba és alkalmazásba lép az EU Digitális Covid-igazolványa, lehetőség lesz azt regisztrálni a formanyomtatvány kitöltésekor, amely során egy „FAST CONTROL” jelölésű QR-kód generálódik. Ezen QR-kód felmutatásával már szükségtelen lesz külön felmutatni a Digitális Covid-igazolványt. e. Karanténkötelezettség: Nincs, (de meghatározott kiindulási országok esetében van) Spanyolországba a legtöbb kiindulási országból történő beutazás esetén automatikus karanténkötelezettség nincsen. Abban az esetben, ha olyan harmadik országból kiindulva kíván berepülni (közvetlenül vagy átszállással) Spanyolországba, amely esetében karanténkötelezettség van érvényben, csak az alábbi személyek jogosultak belépni...

Szlovákia

2021. 06. 14. Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Figyelemmel azonban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendeletet módosító 203/2021. Korm.rendeletben, és az ahhoz kapcsolódó KKM rendeletben foglaltakra, Szlovákia biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került. 2021. 06. 09- től Magyarország állampolgárai korlátozás (teszt-, karantén kötelezettség) nélkül léphetnek be Szlovákiába az oltási igazolások és védettségi igazolványok kölcsönös elismeréséről szóló, kétoldalú megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek az oltottságot igazoló, magyar illetékes hatóság által kiállított érvényes védettségi igazolvánnyal és az oltóanyag típusát és valamennyi oltás dátumát rögzítő oltási igazolással, ugyanakkor legkésőbb a határon regisztrálni szükséges a https://korona.gov.sk/ehranica/ weboldalon. A védettségi igazolvány és az oltási igazolás birtokában mindazokat a szolgáltatásokat és kedvezményeket igénybe vehetik, amelyek a szlovák oltási igazolással elérhetők. Szlovákia és Magyarország az egymás országában használt oltóanyagokkal történt oltást elfogadja. A Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatalának 2021. június 14-én 06:00-tól hatályos, 218/2021. sz. rendeletében foglaltak alapján karantén-kötelezettség nélkül léphetnek be az országba azok a személyek, akik: két dózisú oltás esetében már megkapták az első oltást, amelytől eltelt legalább 21 nap, de nem több mint 90 nap; két dózisú oltás estében megkapták a második oltást, és az első oltás beadásának időpontjától eltelt legalább 21 nap, azonban nem több mint 12 hónap; egy dózisú oltás esetében megkapták az oltást, amelytől eltelt legalább 21 nap, de nem több mint 12 hónap; az a személy, aki korábban átesett a fertőzésen, és a kigyógyulását követő 180 napban megkapta valamely védőoltás első adagját, amelynek időpontjától eltelt legalább 21 nap, de nem több mint 12 hónap. A védettségi igazolvánnyal és oltási igazolással rendelkező személyeket kísérő 18 évnél fiatalabb kiskorúak hasonlóan korlátozás nélkül utazhatnak be Szlovákiába, és mindazokat a szabadságokat élvezhetik, mint a védettségi igazolvánnyal utazó személyek. 2) Szlovákiába a világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni védettségi igazolvány és oltási igazolás nélkül: a. Be lehet-e utazni az országba? Igen, regisztrációs és 14 napos karanténkötelezettség mellett, attól függően, hogy az adott személy a beutazást megelőző 14 napban zöld, piros vagy fekete országban tartózkodott-e. Zöld országok: A zöld besorolású országok közé tartoznak azok, ahol kedvezően alakul a járványhelyzet és magas az átoltottság aránya. Ide tartoznak az EU tagállamok, Ausztrália, Dél-Korea, Grönland, Izland, Izrael, Kína, Makaó, Norvégia, Új-Zéland, Szingapúr, Tajvan. Amennyiben a Szlovák Köztársaság területére történő beutazásukat megelőző 14 napban kizárólag zöld kategóriába sorolt országban jártak, kötelező a karantén és legkésőbb határátlépéskor regisztrálni kell az e-hranica űrlap kitöltésével a https://korona.gov.sk/ehranica/ linken. A 14 napos karantént akár már a karantén első napján - a Szlovák Köztársaság területén elvégeztetett RT-PCR vagy antigénteszt negatív eredményének birtokában – elhagyhatják. Az antigéntesztelést végző mintavételi helyek elérhetők az Egészségügyi Minisztérium oldalán a https://www.health.gov.sk/?ag-mom linken. A karanténkötelezettség alól mentesülnek az alábbi személyek (a regisztráció minden esetben kötelező): akik beutazásukkor egy 72 óránál nem régebbi RT-PCR teszt negatív eredményével rendelkeznek; akik a szomszédos és zöld kategóriába sorolt országokból érkeznek, és a beutazásukkor rendelkeznek egy 24 óránál nem régebbi negatív antigénteszttel, emellett fontos, hogy a tesztet a szomszédos országban vagy Szlovákiában kell elvégeztetni; akik két dózisú oltás esetében már megkapták az első oltást, amelytől eltelt legalább 21 nap, de nem több mint 90 nap; akik két dózisú oltás estében megkapták a második oltást, és az első oltás beadásának időpontjától eltelt legalább 21 nap, azonban nem több mint 12 hónap; akik egy dózisú oltás esetében megkapták az oltást, amelytől eltelt legalább 21 nap, de nem több mint 12 hónap; aki korábban átesett a fertőzésen, és a kigyógyulását követő 180 napban megkapta valamely védőoltás első adagját, amelynek időpontjától eltelt legalább 21 nap, de nem több mint 12 hónap; aki a beutazást megelőző 180 napban átesett a betegségen; (fontos: Szlovákiában kiállított orvosi igazolás felmutatása szükséges); az a személy, aki még nem töltötte be a 18. életévét. b. Kell-e teszt? Igen. (a magyar védettségi igazolvány az oltási igazolással együtt mentesít) 1) FŐSZABÁLY: BELÉPÉSKOR NEM, DE A KÖTELEZŐ KARANTÉN IDŐTARTAMA ALATT IGEN, attól függően, hogy a beutazásra zöld, piros vagy fekete besorolású országból kerül sor. Ezzel kapcsolatban kérjük tekintse meg az előző a) ponton belül szemléltetett szabályokat. 2) IGEN: NEGATÍV TESZTTEL IGÉNYBEVEHETŐ KIVÉTELEK ESETÉBEN (pl.: ingázás - h pont) Bizonyos csoportok, mint például az ingázók, vagy a szomszédos államokban tanulmányaikat folytató személyek esetében a határon történő ingázáshoz szükséges 7 napnál nem régebbi negatív antigén vagy RT-PCR teszt bemutatása, ugyanakkor a beoltott személyek mentesülnek a negatív tesz bemutatásának kötelezettsége alól, a d) pontban leírt szabályoknak megfelelően. Az ingázásra vonatkozó kivételről részeletes tájékoztatást a kivételekkel foglalkozó f) pontban találnak. 3) NEM: TESZT NÉLKÜLI KIVÉTEL (árufuvarozók + állampolgárságuk/tartózkodási engedélyük szerinti országba, valamint az uniós országból másik uniós országba utazó uniós polgár tranzitálók + Szlovákia területére diplomata vagy szolgálati útlevéllel belépő személyek – k pont) c. Kell-e regisztrálni? Főszabály szerint igen (EU tranzitálók, árufuvarozók, ingázók esetén nem). Minden belépő személynek, így az oltással rendelkezőnek is, regisztrálnia kell magát legkésőbb a határon a https://korona.gov.sk/ehranica/ oldalon (angol verzióra váltható, a magyar nyelvű változat nem használható) és házi, vagy intézményi (amennyiben nem rendelkezik Szlovákiában lakcímmel) karanténba kell vonulnia, amíg nem rendelkezik negatív RT-PCR, vagy zöld országok esetén negatív antigén teszttel (fekete besorolású országok esetben kötelező a 14 napos karantén). A karantén alól az oltás mentességet biztosít a d) pontnak megfelelően. A rendőrség felszólítására a regisztrációt, ill. az oltottság tényét egy esetleges rendőrségi ellenőrzés során hitelt érdemlően kell tudni bizonyítani (például a kitöltött és kinyomtatott regisztrációs űrlappal). A karantén helyét emellett telefonon vagy elektronikus úton azonnal be kell jelenteni az egészségügyi szolgáltatónak, ha pedig olyan személyről van szó, akinek Szlovákiában nincs egészségügyi szolgáltatója, a tartózkodási helye szerinti illetékes megyei orvosnál. A légiúton érkező személyeknek egy további elektronikus formanyomtatványt is ki kell tölteniük, amely elérhető itt. A nyomtatvány egy esetleges fertőzés esetén az utasok felkutatásának elősegítését szolgálja. d. Oltottsággal járó kedvezmények: Vannak. A Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatalának rendelete értelmében az oltás mentesít a teszt- és karanténkötelezettség alól, attól függően, hogy zöld, piros vagy fekete besorolású országból történik a beutazás. Az oltási igazolások és védettségi igazolványok kölcsönös elismeréséről szóló kétoldalú megállapodás értelmében Magyarország állampolgárai korlátozás (teszt-, karantén kötelezettség) nélkül léphetnek be Szlovákiába, amennyiben rendelkeznek érvényes védettségi igazolvánnyal és az oltóanyag típusát, ill. valamennyi oltás dátumát rögzítő oltási igazolással (az igazolást javasoljuk kétnyelvű formában felmutatni, pl. angol nyelven). A védettségi igazolvány és az oltási igazolás birtokában mindazok a szolgáltatások és kedvezmények igénybe vehetők, amelyek a szlovák oltási igazolással elérhetők. Zöld országok esetében az alábbi személyek mentesülnek a teszt- és karanténkötelezettség alól: akik két dózisú oltás esetében már megkapták az első oltást, amelytől eltelt legalább 21 nap, de nem több mint 90 nap; akik két dózisú oltás estében megkapták a második oltást, és az első oltás beadásának időpontjától eltelt legalább 21 nap, azonban nem több mint 12 hónap; akik egy dózisú oltás esetében megkapták az oltást, amelytől eltelt legalább 21 nap, de nem több mint 12 hónap; akik korábban átesetek a fertőzésen, és a kigyógyulást követő 180 napban megkapták valamely védőoltás első adagját, amelynek időpontjától eltelt legalább 21 nap, de nem több mint 12 hónap. e. Karanténkötelezettség: Van. A karanténkötelezettség szabályai eltérőek, attól függően, hogy az ideérkező személyek az elmúlt 14 napban mely országokban jártak (tehát attól függetlenül, hogy Magyarország területéről lépnek be Szlovákiába, a belépést megelőző 14 napos tartózkodásuk mérvadó): Zöld országok: Amennyiben a Szlovák Köztársaság területére történő beutazásukat megelőző 14 napban kizárólag zöld kategóriába sorolt országban jártak, kötelező a karantén és legkésőbb határátlépéskor regisztrálni kell az e-hranica űrlap kitöltésével a https://korona.gov.sk/ehranica/ linken. A 14 napos karantént akár már a karantén első napján - a Szlovák Köztársaság területén elvégeztetett RT-PCR vagy antigénteszt negatív eredményének birtokában – elhagyhatják. Az antigéntesztelést végző mintavételi helyek elérhetők az Egészségügyi Minisztérium oldalán a https://www.health.gov.sk/?ag-mom linken. A karantén-kötelezettség alól mentesülnek az alábbi személyek (a regisztráció minden esetben kötelező): akik beutazásukkor egy 72 óránál nem régebbi RT-PCR tesz negatív eredményével rendelkeznek; akik a szomszédos és zöld kategóriába sorolt országokból érkeznek, és a beutazásukkor rendelkeznek egy 24 óránál nem régebbi negatív antigénteszttel, emellett fontos, hogy a tesztet a szomszédos országban vagy Szlovákiában kell elvégeztetni; akik két dózisú oltás esetében már megkapták az első oltást, amelytől eltelt legalább 21 nap, de nem több mint 90 nap; akik kétdózisú oltás estében megkapták a második oltást, és az első oltás beadásának időpontjától eltelt legalább 21 nap, azonban nem több mint 12 hónap; akik egy dózisú oltás esetében megkapták az oltást, amelytől eltelt legalább 21 nap, de nem több mint 12 hónap; aki korábban átesett a fertőzésen, és a kigyógyulását követő 180 napban megkapta valamely védőoltás első adagját, amelynek időpontjától eltelt legalább 21 nap, de nem több mint 12 hónap; aki a beutazást megelőző 180 napban átesett a betegségen; (fontos: Szlovákiában kiállított orvosi igazolás felmutatása szükséges); az a személy, aki még nem töltötte be a 18. életévét. f. Üzleti célú beutazás feltétele: Szlovákiában NINCSEN üzleti célú beutazási kivétel g. Tranzitálási szabályok: Nem szükséges a 72 óránál nem régebbi negatív PCR vagy antigén teszt bemutatása és minisztériumi engedély azok esetében, akik Szlovákia területén személygépkocsival keresztülhaladnak az állampolgárságuk vagy tartózkodási engedélyük szerinti országba, amennyiben legfeljebb 8 órán belül elhagyják az ország területét, és azt legfeljebb a szükséges üzemanyag tankolásának céljából szakítják meg. A tranzitálás lehetősége egyaránt biztosított az EU-s állampolgárok és családtagjaik számára egy másik EU tagállamba a leírt feltételek betartása mellett. A tranzitálás (Szlovákián történő átutazás) további eseteiben (-harmadik ország állampolgárai esetében) a szlovák Belügyminisztérium engedélyének beszerzése szükséges: https://www.minv.sk/?formular-vynimka.

Szlovénia

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a Szlovéniába való belepésre vonatkozó hatályos jogszabályok szerint Magyarország már nem szerepel sem a piros sem a sötétpiros listán, így lehetőség van onnan az általános szabályok szerint karanténmentesen belépni, amennyiben a belépő igazolja, hogy a belépés előtt megszakítás nélkül legalább 5 napon át (vagy Szlovénia elhagyásától az oda való visszatérésig eltelt 5 napnál rövidebb időszak esetében, ezen rövidebb időszak vonatkozásában) nem piros vagy sötét piros kategóriába sorolt területen tartózkodott. FONTOS! 2021. 05. 01-től Magyarország állampolgárai és a vele együtt utazó, 15. életévet be nem töltött közeli hozzátartozó kiskorú korlátozás (teszt, karantén) nélkül léphet be Szlovéniába a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben a szülők rendelkeznek az oltottságot igazoló magyar illetékes hatóság által kiállított megfelelő érvényes igazolással (védettségi igazolvány).

 

Ázsia
Indonézia

A koronavírus-járvány az ország 34 tartományának 510 települését/kerületét érinti. A legmagasabb esetszámokat Jakarta, Kelet-Kalimantan, Nyugat-Pápua, Nyugat-Szumátra, Pápua és Bali tartományokban regisztrálták. Magyarország biztonsági besorolása a fogadó állam részéről: kiemelt kockázatos (narancs kategória).

Külföldi állampolgárok az ország területére nem léphetnek be és ott nem tranzitálhatnak: Kivételt képeznek ez alól a tartózkodási engedéllyel (diplomata, szolgálati, KITAS, KITAP) rendelkezők, a legalább miniszteri szintű hivatalos delegáció diplomata és szolgálati útlevéllel rendelkező tagjai, illetve a méltányossági okból (pl. halottszállítás) minisztériumi írásos külön engedéllyel rendelkezők.

A kivételt képező csoportokba tartozók a kiindulási országból történő felszállást megelőzően legfeljebb 72 órával kelt, angol nyelvű, negatív PCR teszteredménnyel léphetnek az országba.

Maldív-szigetek

A Maldív-szigetek megnyitotta a határait 2020. július 15-én, és a nemzetközi légi járatok korlátozottan már működnek. Szeptember 10-től minden turista vagy rövidtávú vízummal rendelkező beutazó érkezéskor köteles egy angol nyelven kiállított 96 órán belül levett negatív Covid-19 PCR tesztet bemutatni. A vízumszolgáltatások július 15-ével újra elindultak, de a turisták beutazása kizárólag csak előzetes, visszaigazolt szállásfoglalással lehetséges.

Minden turisztikai célú beutazónak érkezése előtt 24 órával egy önbevalláson alapuló, az egészségügyi állapotára vonatkozó nyilatkozatot kell benyújtania az „Imuga” portálon keresztül (www.imuga.immigration.gov.mv).

Az országba érkező turistáktól kérhetik a „Trace Ekee” nyomkövető alkalmazás letöltését és annak bemutatását a reptéren induláskor és érkezéskor is.

Minden beérkező tűrni köteles az egészségügyi ellenőrzést érkezéskor a reptéren. A Covid-19 szimptómákat mutató utasokat a reptéri klinikán elkülönítik. Továbbra is érvényben vannak a korlátozások Greater Male’ területén (beleértve Male’, Vilimale’ és Hulhumale’ körzeteket), a kijárási tilalom éjjel 12 órától reggel 4 óráig tart.

Srí Lanka

Sri Lanka 2021 január 23-tól újra megnyitotta az országot a turistaforgalom előtt. A két nemzetközi repülőtér ugyanakkor csak korlátozott számban fogad gépeket és utasokat (napi szinten a beérkező tur

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!