Koronavírus-helyzet: beutazási szabályok szeptembertől

A járványhelyzet súlyosbodása miatt szükségessé vált újra belépési korlátozásokat bevezetni itthon és külföldi országokban is. A magyar kormány álláspontja szerint minden Magyarországon kívüli ország piros kategóriába tartozik, ezért azt tanácsolják, hogy senki ne utazzon külföldre, ha nem muszáj. Szeptembertől minden külföldről hazatérő magyar állampolgárnak 14 nap karanténba kell vonulnia, vagy legalább addig, ameddig két nap különbséggel nem tud két negatív koronavírus-tesztet felmutatni. Először is nézzük meg, mi a helyzet a szomszédban és a többi európai országban a magyar állampolgárok beutazása szempontjából, majd vessünk pillantást távolabbi tájak szabályaira is.

Photo by Dominik Lange on Unsplash

Európa

 

MESSZI TÁJAKON 

kep

MALDÍV-SZIGETEK

  • Minden turistának érkezése előtt 24 órával egy önbevalláson alapuló, az egészségügyi állapotára vonatkozó nyilatkozatot kell benyújtania az „Imuga” portálon keresztül (www.imuga.immigration.gov.mv).
  • Minden beérkező tűrni köteles a beérkezéskori egészségügyi ellenőrzést a reptéren. Covid19 szimptómákkal bíró utasokat a reptéri klinikán elkülönítik.
  • A 14 napon belüli tartózkodási idejű, munkavégzési célból történő beutazás csak az illetékes HPA ügynökség (Healty Protection Agency) külön engedélyével lehetséges.

TUNÉZIA

2020. szeptember 24-én a tunéziai Járványügyi Hivatal közzétette, hogy szeptember 28-ától piros kategóriába sorolja Magyarországot. A PIROS kategóriájú országokból Tunézia nem fogad beutazókat. Ez alól kivételt jelentenek a tunéziai állampolgárok, a Tunéziában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi (magyar) állampolgárok, a diplomata útlevéllel érkezők illetve családtagjaik. A belépéshez kötelező a 72 óránál nem régebbi, negatív PCR teszt bemutatása határátlépéskor, emellett 14 napos kötelező karanténba szükséges vonulni. Az érkezéstől számított 5. napon ismét kötelező a PCR-teszt elvégzése.

THAIFÖLD

Az ország terültére beutazni vagy tranzitálni külön engedéllyel lehetséges. A belépési engedéllyel rendelkező külföldiek érkezésüket követően hatósági karanténba kerülnek, ahol 14 napot kell eltölteniük. Tartós vízummal nem rendelkező külföldi állampolgárok számára 2020. szeptember 26-ig általános vízummentességet rendelt el a thaiföldi kormány, azt követően azonban mindenkinek el kell hagynia az országot, amennyiben nem tudja rendezni tartózkodásának jogcímét.

SRÍ LANKA

A Srí Lankába szóló mindenféle típusú vízum kiállítása – a világ összes országa tekintetében – határozatlan ideig felfüggesztve. 

SEYCHELLE-SZIGETEK

Magyarország 2020. szeptember 14-i hatállyal tiltó listára került, így Magyarországról NEM engedélyezik a seychelles-i hatóságok a belépést.

DOMINIKAI KÖZTÁRSASÁG

A Dominikai Köztársaság július 1-jén megnyitotta határait a külföldi turisták előtt. (A beutazóknak a repülőtereken szigorú egészségügyi ellenőrzésen kell átesniük.). A kormány fontolóra veszi, hogy korlátozza azon országokból érkező turisták beengedését a Dominikai Köztársaság területére, ahol magas a koronavírussal fertőződtek száma (országokat egyelőre nem neveztek meg.) Amennyiben egy beutazó koronavírussal fertőzött, de tünetmentes, legalább 14 napig otthoni karanténba,  amennyiben a betegség tüneteit mutatja, kórházba kell vonulnia.

 

A meglévő adatokat igyekszünk mindig frissíteni és naprakészek lenni az országok bejelentéseivel kapcsolatban.

 

Utoljára frissítve: 2020. szeptember 30. (Szerda) - a Konzuli Szolgálat honlapja és partnereink információi alapján

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!