Koronavírus-helyzet: beutazási szabályok szeptembertől

A járványhelyzet súlyosbodása miatt szükségessé vált újra belépési korlátozásokat bevezetni itthon és külföldi országokban is. A magyar kormány álláspontja szerint minden Magyarországon kívüli ország piros kategóriába tartozik, ezért azt tanácsolják, hogy senki ne utazzon külföldre, ha nem muszáj. Szeptembertől minden külföldről hazatérő magyar állampolgárnak 14 nap karanténba kell vonulnia, vagy legalább addig, ameddig két nap különbséggel nem tud két negatív koronavírus-tesztet felmutatni. Először is nézzük meg, mi a helyzet a szomszédban és a többi európai országban a magyar állampolgárok beutazása szempontjából, majd vessünk pillantást távolabbi tájak szabályaira is.

Photo by Dominik Lange on Unsplash

KÖZÉP-KELET-EURÓPA
 
  Ausztria Szlovénia Szlovákia Csehország Lengyelország Németország Románia
határok megnyitása nyitva nyitva nyitva nyitva nyitva nyitva nyitva
határellenőrzés nincs igen

nincs

nincs nincs igen nincs
negatív covid-teszt nem szükséges *szükséges nem szükséges nem szükséges nem szükséges szükséges nem szükséges
belépés utáni karantén nem igen nem nem nem igen nem
 
*A szlovén kormány 2020. szeptember 29-től „narancssárga” listára helyezte Magyarországot, Budapestet és Győr-Moson-Sopron megyét pedig „piros” listára. Emiatt a Budapestről és Győr-Moson-Sopron megyéből beutazó magyar állampolgárok számára, amennyiben nem esnek az alábbi kivételek közé, a szlovén hatóságok 10 napos hatósági karantént fognak elrendelni, mely egy 48 óránál nem régebbi, uniós vagy schengeni tagállamban készített PCR-teszt negatív eredményének határon történő bemutatásával kiváltható. A hatósági karantén időtartama alatt elvégzett negatív PCR-teszt esetén a szlovén hatóságok megszüntetik a hatósági karantént. Magyarország többi, „narancssárga” besorolású részéről érkező magyar állampolgárok számára az alábbiak szerint nem rendelnek el hatósági karantént, illetve számukra nem szükséges a negatív PCR-teszt határon történő bemutatása.
 
NYUGAT- ÉS DÉL-EURÓPA
 
  Horvátország Olaszország Görögország Franciaország Spanyolország Málta Ciprus Portugália
határok megnyitása nyitva nyitva nyitva nyitva nyitva nyitva zárva nyitva
határellenőrzés * adatgyűjtés helyszínen/online ** testhő ellenőrzése bármikor

*** PLF kitöltése szükséges

  **** Health Control Form kitöltése, regisztráció szükséges ***** nyilatkozat kitöltése   testhő mérése
negatív covid-teszt nem szükséges nem szükséges   nem szükséges   nem szükséges    
belépés utáni karantén nem nem   nem   nem    

 

* Horvátországban tartózkodni szándékozó külföldi állampolgároknak kötelezően kitöltendő: https://entercroatia.mup.hr/

** Pugliába utazóknak kitöltendő: https://www.sanita.puglia.it/autosegnalazione-coronavirus

    Szicília szigetére utazóknak mobil alkalmazással kell regisztrálniuk magukat:             https://siciliasicura.costruiresalute.it/welcome

  Szardínia szigetére utazóknak kitöltendő: https://sus.regione.sardegna.it/sus/covid19/regimbarco/init 

*** 2020. július 1-től augusztus 31-ig, 48 órával a várható érkezés előtt mindenkinek kötelező a Passenger Locator Form (PLF) kitöltése: https://travel.gov.gr/#/ 

**** Spanyolországban tartózkodni szándékozó külföldi állampolgároknak kötelezően kitöltendő: https://www.spth.gob.es/

***** https://www.maltairport.com/declarationforms/

 

ÉSZAK-EURÓPA

  Svédország Norvégia Izland Belgium Dánia
határok megnyitása nyitva nyitva nyitva nyitva nyitva
határellenőrzés nincs

nincs

igen igen nincs
negatív covid-teszt nem szükséges nem szükséges vagy helyszínen végzett teszt szükséges nem szükséges
belépés utáni karantén nem nem vagy 14 napos karantén igen nem

 

MESSZI TÁJAKON 

kep

MALDÍV-SZIGETEK

  • Minden turistának érkezése előtt 24 órával egy önbevalláson alapuló, az egészségügyi állapotára vonatkozó nyilatkozatot kell benyújtania az „Imuga” portálon keresztül (www.imuga.immigration.gov.mv).
  • Minden beérkező tűrni köteles a beérkezéskori egészségügyi ellenőrzést a reptéren. Covid19 szimptómákkal bíró utasokat a reptéri klinikán elkülönítik.
  • A 14 napon belüli tartózkodási idejű, munkavégzési célból történő beutazás csak az illetékes HPA ügynökség (Healty Protection Agency) külön engedélyével lehetséges.

TUNÉZIA

2020. szeptember 24-én a tunéziai Járványügyi Hivatal közzétette, hogy szeptember 28-ától piros kategóriába sorolja Magyarországot. A PIROS kategóriájú országokból Tunézia nem fogad beutazókat. Ez alól kivételt jelentenek a tunéziai állampolgárok, a Tunéziában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi (magyar) állampolgárok, a diplomata útlevéllel érkezők illetve családtagjaik. A belépéshez kötelező a 72 óránál nem régebbi, negatív PCR teszt bemutatása határátlépéskor, emellett 14 napos kötelező karanténba szükséges vonulni. Az érkezéstől számított 5. napon ismét kötelező a PCR-teszt elvégzése.

THAIFÖLD

Az ország terültére beutazni vagy tranzitálni külön engedéllyel lehetséges. A belépési engedéllyel rendelkező külföldiek érkezésüket követően hatósági karanténba kerülnek, ahol 14 napot kell eltölteniük. Tartós vízummal nem rendelkező külföldi állampolgárok számára 2020. szeptember 26-ig általános vízummentességet rendelt el a thaiföldi kormány, azt követően azonban mindenkinek el kell hagynia az országot, amennyiben nem tudja rendezni tartózkodásának jogcímét.

SRÍ LANKA

A Srí Lankába szóló mindenféle típusú vízum kiállítása – a világ összes országa tekintetében – határozatlan ideig felfüggesztve. 

SEYCHELLE-SZIGETEK

Magyarország 2020. szeptember 14-i hatállyal tiltó listára került, így Magyarországról NEM engedélyezik a seychelles-i hatóságok a belépést.

DOMINIKAI KÖZTÁRSASÁG

A Dominikai Köztársaság július 1-jén megnyitotta határait a külföldi turisták előtt. (A beutazóknak a repülőtereken szigorú egészségügyi ellenőrzésen kell átesniük.). A kormány fontolóra veszi, hogy korlátozza azon országokból érkező turisták beengedését a Dominikai Köztársaság területére, ahol magas a koronavírussal fertőződtek száma (országokat egyelőre nem neveztek meg.) Amennyiben egy beutazó koronavírussal fertőzött, de tünetmentes, legalább 14 napig otthoni karanténba,  amennyiben a betegség tüneteit mutatja, kórházba kell vonulnia.

 

A meglévő adatokat igyekszünk mindig frissíteni és naprakészek lenni az országok bejelentéseivel kapcsolatban.

 

Utoljára frissítve: 2020. szeptember 30. (Szerda) - a Konzuli Szolgálat honlapja és partnereink információi alapján

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!