Olíva, narancs és cukkini virág - Karpathos ízes világa

Az Égei-tenger délkeleti részén, a Kréta és Rhodos között elterülő Karpathos Görögország egyik legeldugottabb szigete, melynek közepén magas hegygerinc húzódik, mesés falvakat rejtegetve. Két oldalán, a hegylábaknál kis öblök kristálytiszta vize veri vissza a Nap sugarait. Van ennél hívogatóbb kép, ha úti célt keresünk?

Karpathosra Athén érintésével érkezünk. November vége van, 26 fok. A taxi gyorsan és olcsón visz be a sziget fővárosába, Pigadiába. Szállásunk elfoglalása után a házinéni rizzsel és darált hússal töltött cukkini virággal kínál. Hasonló gasztronómiai csodákban egész utazásunk alatt részünk van. Étkezni a helyiek kedvenc tavernájába járunk, ahol az ebédidő általában jó hosszúra nyúlik, főleg ha értjük a görögök – halászok, hentesek, olíva termesztők – sokszor mulatságos párbeszédeit. Ők töltik fel reggelente friss áruikkal a sziget vendéglátóhelyeit.

Karpathos fantasztikus klímája nagy sétákra csábít, de aktív turizmus szempontjából nincs sok lehetőség; vélhetően azért mert még turista szempontból nincs elrontva a sziget. Nyugodtan élvezhetjük a tenger csodaszép kékségét és a közeli fenyőerdők, narancs és olíva ligetek látványát. Esténként a pigadiai lídó csábít minket fenyőillatú hegyi és jód illatú tengeri levegőjével. Az esti kávézás kihagyhatatlan program. Betérve a zongoristával és a törzsvendégekkel együtt énekeljük az ismert görög nótákat. Közben híres kassosi kecskesajtot és jó karpathosi bort kóstolgatunk.

Ha nem tudjuk hirtelen hova menjünk, kérdezzük meg a helyieket, mit ajánlanak. Nekünk az Olimpos nevű falucskát tanácsolták, ami nagyon nehezen közelíthető meg, de annál jobban megéri elmenni oda. Érdemes terepjárót bérelni, mi is így tettünk. Az út kacskaringós, de gyönyörű tájak – virágzó rétek, lankás hegyoldalak –  mellett vezet el. A faluhoz érve gyalog megyünk tovább, régi bejárati ajtók és bizánci kétfejű sassal díszített teraszkorlátok mellett. Itt nem számít az idő, olyan érzésünk támad, minta nem is létezne.

Mielőtt visszaindulnánk a sziget fővárosába, a hegygerincen fekvő falucska nyugati feléről is vetünk egy pillantást a fantasztikusan szép vidékre. Útközben egy népviseletbe öltözött nénitől hanga virágból készített mézet vásárolunk. A népviselet egyébként itt nem turistacsalogató látványosság, hanem az idősebbek mindennapi viselete.

Válogasson kedvezményes karpathos-i ajánlataink közül!

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!