Portugál ízutazás
Beküldő: Vista 2011-06-07 15:42:00
Izgalmas, sejtelmes, beteljesítő. Portugáliában a változatos borokon és a jó öreg tőkehal/vaníliás sütemény/fado kombón kívül – amit minden idelátogató megkóstol (remélhetőleg legalább ezeket), vannak komoly tartalmak.
Az ízutazás alapszabálya
A felfedezéshez azonban az alapszabályt itt is szükséges követni: el a drága és hanyag konyhát vezető turistaéttermektől! Be a sűrűbe – ahová a helyiek járnak. A valódi életbe, a hétköznapokba, a valódi ízek világába. Reggeli kávét zsebkendőnyi méretű, hangulatos talponállóban, piri-piri csirkét grillezőből, szecessziós hangulatot klasszikus presszóban, a madre titkait tradicionális, családi kisvendéglőben, a tenger ajándékait (halakban nagyon jók!) kék csempeborításos étteremben a fado-negyedben. Borok, szőlőültetvények, pincészetek, lankák, friss, rezgő sajtok, karakteres olajbogyók, hajnali pékség illata – mindehhez társaság, könnyedség, beszélgetések, beoldódás az időbe. Szerencsések vagyunk, hogy Krúdy nem látta. Ment volna azonnal...
Részletes program (ápr. 28.-máj. 2.)
1. nap (ápr. 28.): Elutazás Budapestről közvetlen járattal Lisszabonba, majd onnan transzfer Portóba, Coimbra érintésével. Coimbrában ebédre helyi füstölésű sonka, néhány könnyű falat, egy pohár portugál asztali bor egy igazán különleges helyen - egy régi katedrálisban. Portóban délutáni borkóstolás szabad programmal, vásárlási lehetőséggel a pincesoron. Fakultatív vacsora Porto kétségtelenül egyik legnépszerűbb éttermében, ahová elsősorban a helyiek járnak. Népétekkel kezdünk, első tapasztalatként a ház leghíresebb fogásával. Egyszerű, de a receptje már világméretű séftalálkozókon is megfordult.
2. nap (ápr. 29.): Porto látnivalói a mai nap programja (Katedrális, Ribeira negyed, Dom Luis I. Híd, stb.). Délelőtt gyalogos városnézés. Ebéd egy legendás, helyiek által ismert, borválasztékáról és kiváló ételeiről híres étteremben: remek ételek, rendkívül kedves tulajdonos a New York Times által is megénekelt belvárosi pince-étteremben. Hangulatos hajókirándulás a Douro folyón, majd némi szabad idő, mely alkalmat ad további borok élvezetére. Fakultatív vacsora: a portugál konyha szimbólumai, a tengeri étkek is terítéken lesznek.
3. nap (ápr. 30.): Portóból elindulva ebédünket a roston pirosra sült malackák városában költjük el. Majd Lisszabonba utazunk, ahol megnézzük Lisszabon fő látványosságát, a Jeromosok kolostorát, megállunk a Felfedezők emlékművénél és megkóstoljuk Portugália legendás süteményét és egy bikaerős bicát egy remek és nagyon dekoratív kávéházban, amit mindenkinek látni kell. Majd a Santa Justa-felvonó közelében, a belvárosban meggylikőrözés. Belvárosi séta, majd este a zegzugos utcákban lévő, hangulatos éttermek és fado-bárok várnak. Fakultatív vacsora és fado-program a Katedrálishoz közeli, sikátoros és eredeti Alfama-negyedben.
4. nap (máj. 1.): Reggeli után kirándulás Sintrába illetve Európa legnyugatibb pontjára Cabo da Roca-hoz, ahol hatalmas hullámok és drámai sziklák találkoznak látványosan és borzongatóan. Könnyű ebéd az impozáns kaszinójáról híres Estorilban, majd szabad program a népszerű nyaralóhelyen, Cascaisban. Ma érdemes lesz a Colares bort megkóstolni - eredeti termőhelyén. Fakultatív vacsoránkat Lisszabon városának egyik titkos zugában, a házi kosztjáról és barátságos hangulatáról híres étteremben költjük el, egy(?) pohár Vinho verde-vel locsolva. A terítéken többek között a "ha itt járunk, akkor mindenképp muszáj megkóstolni", vagyis a piri-piri csirke lesz.
5. nap (máj. 2.): Kora reggel indulunk a repülőtérre, érkezés a kora délutáni órákban Budapestre.