Shalom, Izrael!

Izrael napjainkban nem mindenkinek szerepel a bakancslistáján, mivel sokan csak azonosítják az egész országot a 41 km hosszan a part mentén lévő, izraeli blokád alatt álló Gázai övezettel, ahol folyamatos katonai összecsapások zajlanak. Bevallom, Izraelbe érkezésemkor én sem éreztem magam korlátlanul biztonságban. Az ember idővel a helyi körülményeket megszokva a félelmeit elhagyja és elővigyázatos megfontoltság veszi át a helyét.

Első benyomásra az izraelieket kissé zárkózottnak, privát szférát megtartva, illedelmes és igen készséges embereknek ismertem meg. Két fontos pont van az életükben: a vallás és a család. A család az élet minden fontos pontján és minden eseményénél jelen van, minden döntésüket a családi egység fenntartásáért hozzák.

Fontos, hogy az Izraelbe érkezőknek is figyelembe kell venniük a különböző vallásokat és azok szokásait és szabályait, mivel könnyen megsérthetjük azokat apróságokkal is. Ezek közé tartozik a megfelelő öltözködés, például a múzeumokban (láb és vállak befedése a nőknél, fejfedő - kipa - viselése a férfiaknál). Nem illendő az embereket megbámulni, ill. feltűnően fotózni, ami elég elkerülhetetlen, mivel imádság közben (pl. a Siratófalnál) teljes átéléssel, átszellemüléssel magukba fordulva mormolnak imát. Azoknak, akik nem követnek semmilyen vallást nehéz megérteni, hogy egy ilyen mély, ősi gyökerekkel rendelkező régió mekkora tiszteletet és elfogadást követel meg.

Izrael az idelátogató embereknek nem csak a vallások gyökereinek megismerése, tisztelettétele miatt lehet vonzó, hanem ezek mellett színes gasztronómiával és kiemelkedően változatos természeti szépségeivel is várja a kultúrák szerelmeseit!

Több, változatos országban volt szerencsém járni Ázsiától a mediterrán térség pezsgő hangulatán át  az arab világig, de Izrael különleges volt számomra. Bár csak 6 nap jutott az országra, ebbe mégis sok minden belefért. Felemelő és különleges érzés fél-egy óra alatt a 1200 méter szintkülönbséget átutazni a hagyománytisztelő Jeruzsálemből (kb. 800 m a tengerszint felett) egészen az egyedülálló Holt-tengerig (kb. 400 m-rel a tengerszint alatt).

Körutunkat Haifa városából, egy máig fontos ipari központból, az egykoron kiemelt kikötőváros dombos vidékén kezdtük meg. A dombos vidék a Carmel hegynek köszönhető, ahol az egyik leglátogatottabb helyszín a gondozott és páratlan kilátást nyújtó Bahai szentély.

A környéken van a Tábor hegy, aki odáig a kanyargós úton a kisbuszokkal kibírja az utat, az gyönyörködhet a fent elénk táruló tájban illetve Krisztus színe változásának helyszínében.  A mi utunk lefelé, Názáret felé tartott, ahol meglátogattunk további szent helyeket, mint az Angyali üdvözlet templomát, Mária sírját. A továbbiakban egy új domborzati egységet látogattunk meg - bár nem sikerült a vízen járni - de a Galileai-tó megnyugtató moraján egy korhű „bárkában” mi is meditálhattunk egyet.

Folytatva utazásunkat egy nyüzsgőbb nagyvárosba, Jeruzsálembe indultunk. Út közben megálltunk a Jordán völgyben, távolról megcsodálva a Szent György kolostort. Olyan csodában volt részünk, hogy a völgy napok óta való esőzésnek köszönhetően a kopár hegyek helyett pipacsos zöld takaróval volt borítva, amit még a helyiek is különlegességként tartottak számon. Meg kell jegyeznem, hogy egyedül itt találkoztunk egész utazásunk alatt olyan árusokkal, akik a tunéziai, egyiptomi mentalitáshoz hasonlóan nem fogadják el oly könnyen a vásárlástól való elállást és a völgy mentén követtek is minket pár sékel reményében. Egyébként az kiemelten kellemes volt Izraelben, hogy a piacra is el lehetett úgy látogatni, hogy nem követett 3-4 eladó a saját portékáját kínálgatva, tukmálva. Ez mindenképpen nagyon előnyös jellemvonás (ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy nem szeretik a vevőket és nem szeretnének a kedvükre tenni).

Késő este érkeztünk meg Jeruzsálemen keresztül a palesztin Betlehembe. A biblia szerint Jézus szülővárosa, így kiemelten szent hely, ugyanakkor Jeruzsálem és Palesztina közötti háborúskodásra még a legszentebb helyeken is figyelmeztet minket a fal a város körül.

Betlehemből pillanatok alatt átjuthatunk Jeruzsálembe, és máris számos történelmi emlékműnél találjuk magunkat! Végigjárhatjuk Jézus utolsó napjainak színhelyét az Olajfák hegyétől egészen a Golgota helyig, végig a híres Via Dolorosán a Szent Sír templomig. Teljesen mindegy hogy milyen évszak van, milyen az időjárás, az biztos, hogy ezeken a részeken találkozhatunk ám a tömegekkel. Mivel ebben az esetben a látnivalók többsége vallási kapcsolattal bír ezért a tömeges látogatás a helyiek és a turisták által is megfigyelhető. Jeruzsálem óvárosában lévő óriási bazárban még a tapasztaltabb bazárlátogatók is eltévedhetnek. Nem érdemes megriadni a sok szűk utcától, mivel akármelyik részén is vagyunk, csupa színes, érdekes látnivalóra bukkanhatunk. Ha kijutunk egy nagyobb, tágasabb térre az biztosan hasonlóan szép épületekkel vár minket! Azért nem árt magunkhoz venni egy jó adag türelmet, mivel elkerülhetetlen a várakozás és a tolongás.

Ezeken a vallással túlfűtött helyeken még azokat is megérint a múlt súlya, aki nem követ semmilyen vallást vagy nem érdeklődött korábban a történelem iránt. Főképpen, ha a látogatást helyiek körében tesszük, átragad ránk a meghitt nyugalom és azon kapjuk magunkat, hogy érdeklődéssel szívjuk magunkban a helyi kultúrát.

Ha Jeruzsálemben járunk kihagyhatatlan látnivaló vagy kegyelettételi helyszín a siratófal. Számtalanszor hallottam már a fal mentén transzban, imát mormoló zsidó férfiakról és a fal felvértezett szerencse hatásáról. Bevallom, a fal szó hallatán én jó magas és hosszúszakaszú falra számítottam! Ugyan a fal magas volt, de igen rövid. Aki nem várta ki a sorát vagy nem volt egy picit pofátlan, az még most is ott áll, hogy elrejthesse az üzenetét. Hagyomány szerint a zsidók legszentebb helyén, a Siratófal réseibe elrejtett kis üzeneteket fent az égiek meghallgatják és valóra válik. Ez mára azt eredményezte, hogy naponta akár több ezren is helyeznek el kisebb-nagyobb cetliket!

A nyüzsgő, történelmi Jeruzsálemből könnyed autós úton eljuthatunk az egyedülálló Holt-tengerhez. Jótékony hatása miatt nagyon kedvelt az idősebbek körében, de bárki számára különleges élményt nyújthat a magas sótartalma miatt és iszapos partja által. Holt-tengernél járva eszünkbe juthatnak az ősi holt-tengeri tekercsek, csodás kiépített látogatóközpontból még többet tudhatunk meg az akkori korról és az eredetükről.

Szintén érdemes ellátogatni Jerikó városába. Páratlan város, mivel ez Föld legmélyebben fekvő és az elsők között számon tartott települése. Mára nekem egy kicsit kísértetváros hangulata volt, poros környezetével, kevés helyi lakosával és számos régi - mára elhagyatottan álló - építményével.

Izrael kötelező látnivalói közül nem maradhat ki a főváros, Tel Aviv. A korábbi városokhoz képest a modernitás, az európai felfogás, a nyitottsága az embereknek a másra újra itt csoportosul leginkább az egész országot figyelembe véve. A színességét és változatosságát a neve is jelzi, mivel Tel Aviv Jaffa a hivatalos neve, amiből a Jaffa (Yafo) régit jelent. Tel Aviv része a fejlődő gazdaságot képviseli a modern kultúrával, Jaffa városrésze pedig mint ősi kikötőváros foglalja magába az izraeli kultúra hagyományait és szokásait. Aki csak pár napra érkezik Izraelbe, Tel-Avivban is számos élménnyel gazdagodhat!

Fantasztikusan változatos gasztronómia várja a kikötő környékén az éhezőket, szuper homokos, hosszú strandok és nagyszerű látnivalók várják a pihenni és felfedezni vágyókat. A gasztronómiát megemlítve egyértelműen különlegesek az izraeli ételek. Mivel több kultúra, több vallás és számos merőben különböző népek szokásai vannak ezen a területen, így ezek idővel formálták – és folyamatosan formálják - az izraeli konyhát. Amit mindig megfigyelhetünk az asztalnál az a humusz, bár elkészítési módja és fűszerezése változhat! A gasztronómiára és az étkezési szokásokra is jellemző, hogy nagy társasággal, családdal együtt osztják meg az ételeket. Éppen ezért a tradicionális izraeli konyha a sok kis tálban felszolgált, akár több tíz féle ételek együttes kínálata testesíti meg az étkezés fő jellemvonását. Több salátafélét, zöldségeket és nagy adag húst kínálnak fel, egy kis friss izraeli laposkenyérrel körítve. Édességekben is változatosak, többnyire mézzel vagy természetesen édes gyümölcsökből készített kis desszertfalatokkal találkozhatunk. Nem érdemes tartani az új, kezdetben még ismeretlenül hangzó ételektől. Próbáljuk ki, nem fogunk csalódni!

Mindezek alapján biztosan merem állítani, hogy az Izraelbe látogatók mindegyike megtalálhatja a saját érdeklődési körének megfelelő látnivalót, érdekességet! Izrael a negatív híresztelések ellenére kiváló desztináció azoknak, akik nyitottak az újra, a vallással átjárt változatos tájra, a hosszúra nyúlt nyári időjárásra és a kulturális és gasztronómiai sokszínűségre.

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!