Stockholm: Olcsó utazás az elegáns svéd főváros szigetvilágába

A magyar utazók kívánságlistáján Stockholm még nem szerepel előkelő helyen, s ez feltehetően csak tájékozatlanságból van így. Méltatlan helyzet ez, hiszen Stockholm a természeti elhelyezkedésének, a várost felszabdaló vízi utaknak, a drámaian kiterjedt közeli szigetvilágának, a teljesen eredeti óvárosának, a monarchia visszafogott hókuszpókuszainak, az irigyelhető életminőségnek köszönhetően nagyon is vonzó célállomás. Nagy meglepetés lehet, mégpedig pozitív!

A svéd főváros: Stockholm

Aki még nem járt egyáltalán Skandináviában, annak pont jó lehet Stockholm az első ismerkedési lehetőségként. Igaz a svéd főváros nem átlagos skandináv város. Ahhoz túl elegáns, pompázatos és nagymenő. De a magyar turista azért bőven tapasztalhat olyan dolgokat, amelyek alapján általánosíthat egész Észak-Európára, és főleg Svédországra vonatkozóan.

Stockholm: Észak Velencéje

Ebben az országban, és főként Stockholmban elég régóta van jólét és nyugalom ahhoz, hogy a főváros tele legyen pompázatos, elegáns régi épületekkel, köztük a királyi palotával. Az Észak Velencéjének is titulált város egy részét méltóságteljessé és érdekessé teszik a csatornák, azok rakpartjai és kikötői jelenetei. Stockholm talán legnagyobb vonzereje a fantasztikusan izgalmas földrajzi adottsága: A város tulajdonképpen egy tavon lévő 14 szigetből áll, és ez csak a kezdet! Mert környékén vagy 24 ezer sziget elképesztő birodalma terül el. A szigeteken a masszív középosztálynak is jutnak bőven aranyosabbnál aranyosabb hétvégi házak. Érdemes teljesen improvizálva felszállni a szigetek között közlekedő hajókra, mert fölöttébb idilli a látvány.

A zajszegény skandináv város

A magyar turista nyugodtan átadhatja magát az őszinte irigységnek, amelyet kelt a svédek látványos jóléte. De lehet irigyelni a város tiszta levegőjét, amit a tengeri szellők folyamatos utánpótlásának köszönhet. Ritka Európában az olyan nagyváros, ahol a közlekedés ennyire zajszegény. Minden olyan nyugalmasnak tűnik ebben a városban. Legalábbis ami a felszínt illeti. Meg lehet csodálni azt, hogy a modern építészet miként lehet gusztusos, ötletekkel teli és pöffeszkedéstől mentes.

A stockholmi emberek hidegsége

Érdekes tanulmányozni az utca emberét és az életképeket. Tetten lehet érni azt, hogy itt a nők egyenjogúságáról nem csak dumálgatnak. (Svédországban az újszülöttek szüleinek járó 240 napos szabadság jogával 48 százalékban az édesapák élnek. Itt nem ritka a női buszvezető, meg a katona. Jól érzékelhető a nők erős önbizalma és tekintélye.) Náluk bizonyosan nincsenek szőke nős viccek. Egyébként a természetesen szőke stockholmi nők jó része olyan szép, vagy legalábbis dekoratív, hogy a turisták szája gyakran tátva marad.  A svédek többsége valóban eléggé magába forduló. Részben a hideg klíma van ebben benne. A ritka napsugaras hónapokban, főként júniusban és júliusban azonban nagyon kinyílnak, és sokkal barátságosabbá válnak. De inkább egymáshoz, azaz honfitársaikhoz. Rengeteg Stockholmban a bevándorló, akikkel a svédek nem igazán barátkoznak.

A stockholmi emberek rendszeretete

A stockholmiak általában nagyon illemtudóak. Adnak a rendre, a tisztaságra, és az ahhoz kapcsolódó formaságokra. Ruházatuk, autóik többnyire mindig újnak tűnnek. És itt van az igazi és eredeti Skanzen, amely a nevet adta az egész világon a szabadtéri, hagyományokat és régi életmódokat bemutató múzeumoknak. Nem szabad kihagyni. És persze kötelező turistalátványosság a királyi palotánál az őrségváltás ceremóniája. Ha azért a turista igazán hiteles, és árnyaltabb képet akar nyerni Svédországról, akkor legalább egy röpke kirándulás erejéig időt kell szánnia a vidékre. Nagyon szépek a többnyire bordóra festett faházak, amelyek a békés és ábrándos, tág természeti környezetben külön üde színfoltok.

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!