Stockholm Arlanda - a környezetbarát repülőtér

A stockholmi Arlanda repteret üzemeltető LFV csoport célkitűzése, hogy 2005-ről 2010-re a reptér energiafelhasználását 30%-kal csökkentsék és a működéshez szükséges energiát teljes egészében csak megújuló energiaforrásokból nyerjék.

2012-re pedig 0-ra szeretnék csökkenteni az üzemeltetésből származó szénmonoxid kibocsátást. A svéd főváros legnagyobb repülőtere már 2005 óta csak környezetbarát módon előállított eletromos áramot használ fel és 2006 óta a távfűtést is bioüzemanyaggal oldja meg. Hogy a fűtés és a légkondícionálás még gazdaságosabb és környezetkímélőbb legyen, 2009 nyarán üzembe helyezték az "Aquifert"- Ez a gigantikus víztárolórendszer mint egy termoszt, úgy használja az Arlanda alatt elterülő talajvíz-készletet hűtésre és fűtésre. Nyaranta a hideg talajvizet kiszivattyúzzák és a hideg vízzel a reptér épületeit hűtik. A felmelegedett vizet aztán visszapumpálják a talajba. Télen ezt a felmelegedett vizet ismét felhozzák, vele fűtenek majd a lehűlt vizet ismét visszavezetik a tárolórétegekbe.

Az üzemeltetők nemcsak az épületek energiafelhasználása, hanem a repteret használó légi és földi járművek környezetkímélőbb üzemeltetésére is gondot fordítanak. A „green approach”, azaz a „zöld megközelítés” szerint a gépek a légikikötő megközelítésekor egyenletesen süllyed utazómagasságról a kifutó eléréséig, a korábbi, szintenként süllyedéshez képest. Ezzel a módszerrel kisebb tolóerő szükséges, ami alacsonyabb üzemanyagfogasztást és kisebb zajkibocsátást eredményez. 2006-tól napjainkig már több, mint 10.000 ilyen „zöld megközelítésre” került sor. A módszer hátránya, hogy csúcsidőszakban nem lehet alkalmazni, mivel a zöld és normál megközelítéssel leszálló forgalom egymással nem keverhető. 2012-re a cél az, hogy a leszállások 80%-a "green approach" szerint történjen. A földön közlekedő környezetbarát járművek is elsőbbséget, kiváltságokat élveznek: az ecotaxik külön drosztot kaptak és arányuk 2009-re elérte a 43%-ot. Szeretnék elérni, hogy 2010-re csak ecotaxik fuvarozzák az utasokat. A parkolóban a legkedvezőbb helyeket a környezetbarát járművek számára tartják fenn. 2012-re a tervek szerint az Arlandán belül közlekedő szolgálati járművek is kizárólag megújuló energiát használnak fel illetve környezetbarát minősítéssel rendelkeznek majd.

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!