Szilvafától a tandoori kemencéig - Gasztrokaland Szatmárban
Beküldő: Vista 2011-07-19 15:40:00
Panyola újra előállt valami egyedivel. A pálinkájáról híres faluban folyamatosan történik valami: most épp gasztronómiai kalandozásra csábít. Egy helyi és egy nemzetközi főzőkurzus színhelye – üdítő kirándulásokkal, kenutúrával, pálinkakóstolóval, világzenei fesztivállal, lekvárfőzéssel.
A program délelőttönként kirándulással és közös ebéddel telik, majd megszervezzük az alapanyagok beszerzését, melyek szigorúan helyi termékek (bio tojás, háztáji csirke, vegyszermentes zöldségek és termelői méz, lekvár) – és kezdetét veszi a közös főzőkaland. Mindehhez a helyszín egy tágas nyári konyha, kemencével, spórral, stelázsival. A vacsorát közösen költjük el változatos helyszíneken: kockás abroszos asztal mellett, a vén diófa alatt, a Panyolai Pálinkafőzde kóstolóházában, az Öreg-Túr partján, tutajon, a Tiszán csorogva, naplementekor. Mintha hazajönnél! “A la Irénke” szatmári főzőtanfolyam: eredeti ízek, bio alapanyagok, kemence és sparhelt, nyárikonyha-feeling.
1. nap
Érkezés egyénileg Panyolára, szállás egyszerű falusi vendégházban. Este közös szalonnasütés.
2. nap
Délelőtt Tákosra és Csarodára kirándulunk, a középkori templomfreskók mesés világába. Ebéd Tarpán, majd aki szeretné - kenuval ereszkedhet a Tiszán Panyoláig. Rossz idő esetén visszabuszozunk és beszerezzük a vacsora alapanyagait. Este közös főzés Irénke nénivel, aki a szatmári ízek valódi ismerője. A mai téma: hagyományos szatmári ételek
3. nap
Reggeli előtt kisétálunk a Szamos-parti szilváskertbe, majd kirándulás Nagyarra, kávészünet a Luby-kastélyban. Szatmárcseke: egyedülálló csónakos fejfás temető, Kölcsey nyughelye. Túristvándi: a kedvünkért beindítják az öreg vízimalmot, majd megebédelünk egy árnyas vendéglőben. Délután hideg mentatea a kert növényeiből, házi süteménnyel. Este megpróbáljuk a házi tésztagyúrást és a kemencében sütést.
4. nap
A korán kelőknek a helyi pék megmutatja, hogy lehet tökéletes nosztalgiakiflit sütni, akár otthon is. Minden, ami szilva: megnézzük a helyi szilvalekvárfőzést, résztveszünk a munkában. (Ha a nyár időjárása is úgy akarja.) Fakultatív kenutúra a vadregényes Öreg-Túron, majd ellátogatunk a Panyolai Pálinkafőzdébe, ahol egy könnyű ebéd mellett megkóstoljuk a cég féltve őrzött pálinkáit (kereskedelmi forgalomban nem kapható, számozott palackok). Este fúziós konyha: helyi alapanyagok, gyors, mai ételek, eredeti ízek.
5. nap
Helyi piac: rögtönzött vásár a vendégház udvarán: száraztészta, gyümölcs, lekvár, vagy akár a nagyi százéves, kézi szövésű-hímzésű kenderabrosza. Vasárnapi Ebéd – nagybetűvel, aranyló húslevessel, csigatésztával, nagy asztalt körülülve. A jóleső szieszta után hazaindulás.
- Időpont: aug. 24-28.
- Részvételi díj: 69 000 Ft/fő
A részvételi díj tartalmazza:
- szállás 4 éjszakára egyszerű falusi vendégszobákban, kétágyas elhelyezéssel
- organikus reggelik, ebédek
- szatmári főzőtanfolyam (3 alkalom, felszereléssel, hozzávalókkal)
- kirándulások transzferrel, belépőkkel, idegenvezető kísérővel
- délutáni tea-kávé-limonádé-házi sütemény