Szösszenetek Česky Krumlovról

"Meseországba készülődtem és oda is érkeztem." Vallomások, érdekességek Český Krumlovról, a városkáról, ami tavaly elnyerte a turisztikai Oscar-díjat - amellett, hogy immár 21 éve az UNESCO Világörökség része.

Český Krumlov a festői dél-csehországi hegyek és völgyek között a Vltava (Moldva) egy zseniálisan szűk kettős kanyarjára épült. A környéke is csodákat rejt, bármelyik irányban indul el az ember, 10-20 kilométeren belül bizonyosan talál valami várat vagy kastélyt.

"Habár tudtuk, hogy mire számíthatunk - hiszen ezért jöttünk -, a történelmi városrészbe érve ledöbbentünk a látványtól. Akár egy középkori kosztümös filmben. A házikók, mintha papírmaséból készültek volna, a hangulatos kis üzletek tele különböző csecsebecsékkel. A Moldva vidáman kanyarog a kis barokk házak között, hátán megannyi csónakost dobálva magával. Partján kiskocsmák hívogatnak egy korsó frissítő sörre. Zegzugos kis utcák, az életszerűtlenül egymás fölé magasodó házak közötti macskaköves sikátorok csábítanak sétára egy-egy bámészkodó macska tekintetének kíséretében."

 A Rosenbergek jelképe a rózsa mellett a medve volt. A család úgy tartotta, hogy rokoni szálak fűzik őket az olasz Orsini nemesi családhoz, akiknek a neve nőstény medvét jelent. A várban a 16. századtól tartottak medvéket, először az udvarban volt ketrecük, majd a 18. századtól kezdve a mai napig is a várárokban tartják őket.

"Senkinek nem szabadna kihagyni egy evezést a Vltaván. A Český Krumlov-Zlatá Koruna szakasz vízbeeséssel meg romantikus partokon való henyéléssel együtt felejthetetlen 4 órás program volt. "

A várban található egy barokk színház, amihez foghatót sehol máshol a világon nem találunk, hiszen nem csak az épület, hanem a berendezés nagy része is eredeti állapotában maradt, amibe a díszletek és a kosztümök is beletartoznak.

"A Vltava egykori medrében tekinthető meg a kőtenger (Čertova stěna és Luč). Hát a japánok ilyet építenek csomó energiával zen kert címén, ezeknek a cseheknek meg csak simán odahordott egy ilyet a folyójuk."

A helyi sört Eggenbergnek hívják, a Korma  a Medovina nevű mézbor és világos sör összekeverésével készül, a rövidek közül a Slivovicát és Becherovkát kötelező kóstolni, ezenkívül a káposta-knédli párost, no meg a fokhagymalevest se szabad kihagyni.

"Krumlovban van egy olyan vár, ami konkrétan hitelesen hozza a fellegvár hangulatot. Megy az ember benne, aztán látja, hogy jé egy ajtó, „vajon mi van e mögött?”, kilép, egy erkélyen találja magát, és alatta van egy 250 méteres szakadék, meg egy felirat, hogy Pozor."

A városkában található az Egon Schiele Művészeti Központ is, ahol az állandó Schiele kiállítás mellett a fiatal kortárs művészek alkotási is megtekinthetők. A festő szeretőjével pár évig Krumlovban élt, amíg a város lakói ki nem dobták őket nem túl erkölcsös életmódjuk miatt.

Egy evezős naplójából: "... Kajakunkkal közeledünk a városhoz. Hrabali figurák a parton, recsegő cseh sanzonokat visszhangoz a völgy. Csitt! Valahol túl Pepin bácsi kurjongat. Továbbevezés. Egy papírgyár rémülete. Gustáv Husták szelleme a kéményfüstben. Néhány kanyar után Krumlov, díszcsomagolásban. Ha kajakkal érkezünk a városba, nem léghűtött Neoplannal, a város kedvesen megnyílik, feltárja magát, szemünk előtt nyújtózik, öreg mestergerendái ropognak bele."

Itt tényleg minden cseh férfi Svejkké alakul 50 fölött! Kicsi gombszem, turcsi orr, meghatározhatatlan állagú frizura. Mondom, mesekönyv a hely.

Kattintson és válogasson kedvezményes csehországi ajánlataink között!

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!