Török Riviéra - az ár-érték arány bajnoka

Sokan emlékeznek rá, 2016-ban biztonsági aggodalmak miatt rengeteg magyar húzta ki a mediterrán nyaralási tervek közül a török Riviérát. Olyanok is, akik évek óta visszajártak oda, mert teljesen megfelelt nekik a török Riviérás, all inclusive-os nyaralás jellege, az ár-érték arány, a családbarát hotelek által nyújtott szolgáltatások komplettsége.

Abban az évben a török Riviéra hívei közül sokan kipróbáltak más nyaraló célhelyet. Ráébredhettek, hogy ezeknek is vannak szépségei, előnyei, de különböző adottságok miatt nem igazán alternatívái a török Riviéra-s nyaralásnak. Távol áll tőlünk bármi ellenpropaganda, de azért az a realitás, hogy a görög szigeteken kevés az igazán tágas resort, az all inclusive ellátás nem annyira elterjedt, és az 5 csillagos szállodák bizony drágábbak. Spanyolország, Ciprus egyértelműen drágább, Tunéziában és főleg Egyiptomban nyáron túl nagy a hőség, a horvátországi szállás felhozatal teljesen más jellegű, plusz a kisgyerekek számára sok ottani strand fürdés szempontjából körülményes.

Az mégsem lehet véletlen, hogy 2017-ben, a biztonsági aggodalmak lecsillapodása után, újra fellendült a török Riviéra desztináció. Ha nincs biztonsági ,,para”, akkor rengeteg család józan kalkulációban, és korábbi tapasztalatok alapján a jövő évi nyaralást tervezi, és mihamarabb neki fog a hotelválasztáshoz, annak a méricskéléséhez, hogy mit engedhet meg magának és mit (még) nem.

Vegyük azért leltárba, hogy mik is szólnak a török nyaralás mellett. Tudvalevő, hogy a török Riviéra strandhoteljeinek közvetlen környékén - a strandot leszámítva - nincs túl nagy mozgalmasság. Nehéz lenne megélni sok kávézónak, étteremnek az all inclusive ellátású hotelek szomszédságában. A kisgyermekekkel utazók számár azonban ez nem hátrány, hiszen jellemzően a csemeték legszívesebben egész nap medencéznek, csúszdáznak, strandon rohangálnak, a hotel terebélyes belső területén portyáznak. Ez egyszerűen jó és kényelmes a szülőknek.

Ami az ellátást illeti, a családosok, de párok és baráti társaságok számára is praktikus az all inclusive. A magyarok külföldön sokszor bizonytalankodnak az ételek beazonosítását illetően, s a gyerekek különösen válogatósak. Biztos mindenkivel előfordult, hogy külföldön egy a la carte étteremben melléfogott a választással és ezen bosszankodott. A svédasztalos étkezésnek egyszerűen kevesebbek a rizikói. Az is köztudott, hogy az all inclusive egyszerűvé teszi a napi költések behatárolását, kevesebb a családon belüli vita, hogy ki mit egyen és mi mennyibe kerül. A „mennyibe kerül” dilemmája megszűnik, ha megtörtént a befizetés. Kétségtelenül van sok turista, aki nem tartja az all inclusive ellátást élményszerűnek, de nagyon sokaknak és főleg gyermekes családoknak éppen ez adja a nyaralási költségvetés keretének legpraktikusabb átláthatóságát.

A török Riviéra esetében jobban, kiegyensúlyozottabban kalkulálható a levegő és a tenger hőmérsékletének kilátása. A jellemzően egyhetes vagy 10 napos csomagtúrák időkeretében viszonylag egyszerű tervezni, hogy a hotelen belüli időzésen túlmenően milyen külső programokat érdemes választani az utazók érdeklődéséhez igazodva. Többnyire nem hatalmas az érdemleges választék, s abból könnyű választani. A hoteleken kívüli világban a törökök hagyományosan barátságosak, nincs annyi mozgóárus zaklatás, mint sok más nyaralóhelyen.

Aki sokat nyaralt a török Riviérán, vagy aki az utazási szakmában dolgozva ismeri a nyaralók fő szempontjait, elvárásai, reményeit, az nagyon is tudja, hogy a török riviérai nyaralás sikeressége nagyon jellemzően függ a szálloda alapos kiválasztásától. Nem kétséges, hogy az utazást tervező elsősorban a családi költségvetés keretein belül maradás alapján dönt. Ezt megengedhetjük magunknak, azt nem. De az azonos árszinten lévő hotelek jellege, adottságai, előnyei, hátrányai nagyon különbözőek. A hotelek hivatalos információi, a prospektusok által közöltek persze sok tényszerű támpontot adnak, de nem lehetnek véleményszerűek.

Sok-sok év tapasztalata alapján mondható, nagyon ajánlatos a hivatalos információkon túlmenő forrásokból is tájékozódni. Vannak ehhez közismert nemzetközi vélemény oldalak, de ahhoz jó nyelvismeret kell és túl nagy türelem, mert a vélemények áradatából kell ezt-azt kikövetkeztetni. A Vista feltehetően az egyetlen utazási iroda Magyarországon, amely ügyfeleinek kívánságra független, kritikus, árnyalt, jól átláthatóra szerkesztett hotelértékelést ad. Az ügyfél elmondja fő vagy speciális szempontjait, és az árban megfelelő 2-3 hotelre vonatkozóan a dedikált értékelések alapján dönt.

Ahhoz képest, hogy milyen jelentős költségtétel az utazás, nagyon sokan tájékozatlanságból, tapasztalatlanságból, s még inkább a sok elfoglaltság miatt túlságosan is felületesen dönt a szálloda kiválasztásában. Ez a hiba érvényes minden úti cél esetén, de a török Riviéra esetében fokozottabban, mert a nyaralás minőségét itt különösen meghatározza a hotel milyensége, hisz a szállás nem csupán az átéjszakázásról szól.

Szerző: Kurucz János

Legújabb cikkek

Iratkozz fel Te is
hírlevelünkre!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!