Utazási élmények: Dubaiban jártam

Dubai valóban a csodák birodalmának is mondható, sehol sem tapasztalható ilyen mérvű fejlődés kreativitással párosítva. Dubaiban semmi sem tűnik lehetetlennek, az emberi képzeletnek nincs határa.

Elég csak a mesterséges sípályára gondolni a forró országban, vagy a több mint 200 emelet magas Burj Khalifa-ra, és a mesterséges Pálma-szigetekre. Befektetésben és építészeti remekekben itt nincs hiány. Ha felteszem magamnak a kérdést, hogy miért pont oda, akkor körülbelül ezekkel tudnám megválaszolni, Dubaiban ugyanis a hagyomány találkozik a modern tudománnyal, és e kettő összessége csodálatos eredményeket hoz. Dubai nagyon tiszta, nem hasonló a többi turisták által kedvelt arab országhoz, mint Egyiptom és Tunézia, nagyon nagy a rend. Nincsenek falfirkák, az utcák nem szemetesek.

A luxus már a levegőben elkezdődött

Az Emirates légitársasággal utaztunk Bécsből, odafele business osztályon, visszafele turistán. Hosszabb utakra valóban érdemes a business osztályt választani a kényelmet szeretőknek és az úton pihenni vágyóknak, mivel itt az ülések majdnem fekvő helyzetbe dönthetőek, és masszázs programokat is be lehet állítani, így biztosított az utasok számára a kényelmes pihenés. A személyzet nagyon kedves és lesi minden kívánságunkat, frissítő kendőket szolgálnak fel, valamint még egy kis tisztasági csomagot is kapunk, hogy a hosszú út után felfrissítsük magunkat. Aki nem kíván, vagy nem tud aludni a repülőn, annak az ICE nevű szórakoztató program rendkívül sok lehetőséget kínál: több mint 100 mozifilm, sorozat áll az utasok rendelkezésére, mind régi klasszikusok vagy legújabb filmek. Rengeteg zenecsatorna vagy album elérhető, vagy izgalmas számítógépes játékokkal üthetjük el a 6 órás repülőidőt. Valamint 2 kamera is elhelyezésre került a repülőgép orrán és hasán, így élő kamerafelvétellel kísérhetjük figyelemmel a fel és leszállást.

Az étkezés mesés, 3 féle előétel, főétel és desszert közül lehet választani, saláták és friss pékáru mellett. A kiszolgálás akár csak egy előkelőbb étteremben. Leszálláskor pedig fotó is készül rólunk, melyet egy kedves tokban emlékként haza is vihetünk. Ezzel szemben a turista osztályon az ülések épp, hogy dönthetőek, kevés a hely a lábnak, így érdemes sokszor felállni és megmozgatni a végtagokat. A szórakoztató egységekben nincs különbség az osztályok között, ugyanaz a választék áll itt is az utasok rendelkezésére, habár a képernyő jóval kisebb.  A kiszolgálás is kifogásolhatatlan, viszont 2 féle főétel között lehet csak választani az étkezést tekintve, a többi fogás adott. A hazafele úton mindenképpen a délutáni visszautat ajánlom, mivel így pont naplementében száll fel a gép, így igazán különleges, szinte meseszerű színekben pompázik Dubai, ahogy mögöttünk hagyjuk.

Érkezés Dubaiba

A reptéren érkezéskor egyből felvesszük a vízumot, először a szemvizsgálaton kell túlesni, majd utána az útlevél ellenőrzésen. Az egész procedúra kb. 1 órát vesz igénybe. A repülőtéren könnyű a tájékozódás, jól kitáblázott. Érdemes már érkezéskor a repülőtéren váltani emirátusi dirhamot, ha taxival megyünk be a városba, egyébként pedig mindenhol elfogadják mind az euro-t, mind a dollárt. A taxi nagyon olcsó, a reptéren már sorban állnak az utasok fogadására, ahogy az ember kilép a terminálról. Érdemes megfigyelni, hogy minden taxi halvány vajszínű, de a tetejük különböző színűek. Ha valaki nem szeretne férfi taxis mellé beülni, akkor a rózsaszín tetejű taxikat keresse, azokat ugyanis női sofőrök vezetik. Ha a szállás a Deira részen található, úgy a taxi kb. 15 perc alatt ér a szállodánkhoz, ha a Burj Dubai részen, akkor inkább 40-50 perces útra számítsunk.

Fél napos városnézés keretében megtekintettük a vitorla alakú 7 csillagos Burj Al Arab szállodát a szabad strand mellől naplementében, és a West End nevű bevásárlóközpontban a fedett sípályát.

Sípálya a sivatagban

Érdemes egy kitérőt tenni a West End bevásárlóközpontban levő fedett sípályához, amit -3°C-ra hűtenek a legnagyobb, kb 56°C-os forróságban is. Lehet síelni tanulni, vannak rendes felvonópályák, bob pálya és szánkópálya is.

Érdekes látvány a helyieket síelni látni, főleg a nőket, akik a vastag télikabát alatt is csadort viselnek. Megtekintettük az arany és textil piacot, mely a régi arab világot tükrözi és nem a modern fényűzést, így ha valaki autentikusabb környezetre vágyik Dubaiban, annak javasolom az arany piac felkeresését (Gold Souk). Majd ezek után hajókázni indultunk a Dubai Creek-en, ugyanis a Deira és a Burj Dubai részt ketté szelő tengernyúlványon vízi taxi szolgáltatás vehető igénybe az abra hajókkal. Fantasztikus élmény volt, a vízről teljesen más arcát mutatja a város, mint az utcáról. Innen a Burj Khalifa-hoz vezetett az utunk, ahol már sötétedés után vacsoráztunk. Az egyik legszebb élmény a kivilágított torony tövében a mesterséges medencék partján elfogyasztani egy kellemes vacsorát. Az éttermek egyáltalán nem drágák, kb. 3-4000 forintért már bőségesen lehet enni és inni. Az est fénypontjaként pedig zenés vízi fényjátékban volt részünk, ugyanis a medencékben reflektorok és vízsugárcsövek vannak elrejtve, így gyönyörű zenére csodálatos fény és víz játéknak lehettünk tanúi. Ez általában 7-8 óra körül kezdődik, és többször is előadják az este folyamán, más-más zenével és koreográfiával.

A világ legmagasabb tornya: Burj Khalifa

Másnap kora reggelre volt időpontunk a Burj Khalifa-ba, ahova érdemes előre megvenni a belépőt, mivel időpontra adják, hogy mettől-meddig lehet felmenni a toronyba. A belépő a helyszínen 400 AED. Megközelíteni a bejáratot a torony mellett lévő Dubai Mall-ból lehet. Biztonsági ellenőrzés (nem lehet felvinni semmi veszélyes tárgyat) után hosszú mozgójárdán való utazással eljutunk a lifthez. A lift zárt, nincs ablaka, teljesen sötét van, csak neonfények világítanak, valamint egy digitális kijelző számolja az emeleteket. Eszméletlen sebességgel mindössze 1 perc alatt jutunk fel a 124. emeletre. Körbe lehet járni az emeletet, egy részen ki is lehet menni egy teraszra, ahonnan fel lehet tekinteni a még hátralévő kb. 100 emeletre. A kilátás lenyűgöző, tiszta időben a végtelenségig is ellát az ember. Nagyon érdekes látvány a közelben csokrokban felépített toronyházak, melyek ahhoz képest, hogy 40-60 emeletesek, mégis kis makettnek tűnnek fentről. Valamint egészen ellátni a sivatagos részekig, de a World Islands szigetvilága is tisztán kivehető. Másik oldalon a Burj Al Arab emelkedik és mögötte a pálma szigetek. Hihetetlen látvány, kihagyhatatlan. Az egész látogatás kb. 1 órát vesz igénybe.

Ras Al Khaimah - az ideális nyaralóhely

A Burj Khalifa megtekintése után egy másik emirátusba mentünk, Ras Al Khaimah-ba, hogy ott megtekintsünk néhány tengerparti szállodát, valamint egy vízi vidámparkot. Az út kb. másfél óra Dubaiból, viszont a pihenni vágyóknak és az igazi fényűzést és tengerparti nyaralást igénylőknek megéri ez az út, mivel Ras Al Khaimah sokkal nyugodtabb, mint Dubai, kedvezőbb árakat biztosítanak a tengerparti hotelek, és nem tömbházas elhelyezést, hanem kis villákat, bungalókat. Látogatást tettünk az Ice Land vízi birodalombant, mely kicsiknek-nagyoknak egyaránt rengeteg szórakozási lehetőséget kínál megannyi csúszdájával, vízi sport programokkal és saját snorkelezésre kialakított korallzátonyával. A kirándulás után visszamentünk Dubaiba, ahol foglalt asztal várt minket egy dhow hajón, mely 2 órás utat tesz meg a Dubai Creek-en a büféasztalos vacsora elfogyasztása közben. Szintén az arab és indiai ételek variációit kóstolhatjuk meg változatos kínálatban, miközben akár a fedett részben, vagy a hajóteraszon gyönyörködhetünk az esti fényekbe öltözött városban, a messzeségben fénylő Burj Khalifa-ban, és különböző színekben pompázó kivilágított dhow hajókban.

Egy kihagyhatatlan program: bazározás

Harmadik nap délelőtt már csak egy kis bazározásra volt idő, a Deira részen található Al Karama vásárló utcát választottuk közelsége miatt, hogy a helyi bazárokat megtekinthessük. Az Al Karama több utcából áll, szintén nem a modern építészetet jelképezi, hanem igazi arab hangulatot áraszt. A bazárok nagy része Dubaiban délután 4 óra körül nyit, és egészen éjfélig nyitva vannak. Délelőtt nagyon kevesen nyitnak ki, akkor is csak 10 és 12 óra között, majd bezárnak, és délután nyitnak ki újra.

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!