Üzbegisztán – a keleti világ ékköve

Bátran mondhatjuk Üzbegisztánról, hogy szinte minden utcasarkon elevenen él a múlt és a történelem. Az országban mai napig fennmaradtak a Selyemút virágzásának idejéből a gyönyörű építészeti csodák, az egyedi kézműves termékek és szőnyegek. Habár Üzbegisztánt földrengés is sújtotta, az üzbég a világ negyedik legboldogabb népe. Itt érintetlenül láthatjuk a 14. század örökségét és megismerhetünk egy sokat megélt, kitartó nemzetet. 

Üzbegisztán rendkívül biztonságos ország és a helyiek imádják a külföldi turistákat, mivel viszonylag keveset látnak belőlük. Az üzbégek nagyon kedvesek, szívesen elegyednek beszélgetésbe az emberrel akár az utcán is. Az ország tiszta és minden műemlék gyönyörűen felújított. Általában az országban mindenhol gazdálkodnak: búzát, burgonyát, paradicsomot, tököt, gyapotot és mindenféle zöldséget, gyümölcsöt termesztenek, valamint szarvasmarhát és pulykát tartanak.

Üzbegisztán fővárosa Taskent, gazdag szép medreszékben, szobrokban, múzeumokban, hatalmas sugárútjaival és csekély autós forgalmával pedig a 80-as évek szovjet hangulatát idézi. 

Ha itt járunk, kötelező megnéznünk Szamarkand városát is, melyet a "Kelet Rómájának" is neveznek és az UNESCO kulturális világörökségének is része. Az ékszerdobozhoz hasonlító város leghíresebb épülete a Gur Amir mauzóleum, mely a Taj Mahalt is ihlette és káprázatos mozaikjaival tuti leveszi a lábáról az odautazó látogatót. Ha tehetjük, látogassunk el az itteni piacra, ahol egyedi ajándéktárgyakat és helyi finomságokat is találhatunk.

Shahrisabz városában született Tamerlán (Timur Lenk) mongol fejedelem, így bővelkedik emlékhelyként felépített hatalmas épületegyüttesekben, mint például a Fehér Palota vagy a Péntek-mecset. Bukhara varázslatos városa számos mecsetével és medreszéjével szintén kivívta magának az UNESCO világörökség címet. A város közepén van egy hangulatos park tóval, ahol igazán feltölti az odautazót egy kis séta. A borzongás kedvelői is megtalálhatják számításukat Bukharában, mivel a Bárka-erőd várbörtöne és kínzókamrája számukra is tartogat rengeteg érdekességet. Érdemes ellátogatni a helyi hammam-ba is, mely annyira autentikus, hogy talán még Isztambulban sem látni ilyet. Bukhara-ban elképesztően gyönyörű, kézzel készített selymeket és szőnyegeket is beszerezhetünk, szóval, aki teheti, az vigyen haza egy-két csodát!

Üzbegisztán nagyrészt muzulmán, de a szovjet idők miatt szinte teljesen eltűnt a vallás. Turistaként simán viselhetünk rövidnadrágot, pólót és a mecsetekbe egy fejet és vállat eltakaró kendőben is bemehetünk. 

Utazzon velünk Üzbegisztánba és látogassa meg a Selyemút misztikus karavánvárosait!

Legújabb cikkek

Iratkozz fel Te is
hírlevelünkre!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!