Idegenvezető, videó, térkép(we
A körutazás idegenvezetője:
Dani Gabriella
Ki Lisszabonban még nem lépett, nem látott igazán szépet!”
(népszerű portugál mondás)
Úgy tartják, Lisszabonban élni mindig szerencse volt, kivéve
persze a pusztító földrengés napját 1755-ben. Nincs még egy olyan
európai főváros, amihez a hét dombra épült festői látványt nyújtó
Lisszabont hasonlítani tudnám. Igazi, ízig-vérig mediterrán város.
Nyüzsgő, életteli, barátságos, modern, de mégis hagyománytisztelő.
A kávézókkal, éttermekkel teli városnegyedek gyönyörű csempékkel
borított házfalak azonnal elbűvöli az idelátogatót, a kellemes
időjárásról nem is beszélve.
Portugália nekem szerelem volt első látásra. „Kapcsolatunk”
több mint tíz éve kezdődött, azóta is töretlen, sőt, évről évre
mélyül. Portugál földre lépve tudtam, „otthon vagyok”,
hazaérkeztem. A végtelen óceán, a vadregényes táj, a pompás
építészet, a dicső régmúlt és a jelen együttélése, a portugál
konyha változatossága, az itt élők kedvessége, a mindent elárasztó
végtelen nyugalom azonnal rabul ejtett. Akkor és ott éreztem,
tudtam, Portugália minden szegletébe el akarok jutni. Az elmúlt
években keresztül-kasul beutaztam az országot, 2014-ben és 2015-ben
gyalog is bejártam Észak-Portugália bizonyos részeit a Szent Jakab
Zarándokút (Caminho Central Português de Santiago és Caminho
Português da Costa) két szakaszán.
További
útjaim ❯❯
Ismerje meg Emilia-Romagnat és San Marinot!
Miért éppen
Bátran kijelenthetjük, hogy Olaszország hallatán a
legtöbb ember először a hasára gondol. A szemünk előtt pizzák,
spagettik, fagylaltok, sonkák, felvágottak, gazdag levesek,
halételek, fűszerek, kávékülönlegességek és borok íze és illata
kavarog! Az olasz gasztronómia és vendéglátás rendkívül sokszínű,
összetett, és változatos, melynek eredete egészen a Római Birodalom
koráig nyúlik vissza. Emilia Romagna tartományban különösen nagy
hangsúlyt kapnak az ételek, hiszen innen származik az eredetvédett,
világhírű parmezán (Parmeggiano Reggio), a pármai sonka, a mondenai
balzsamecet vagy éppen a culatello szalámi.
Emellett kulturális és történelmi emlékekben is gazdag, hiszen
50 pompás kastély, UNESCO világörökségi helyszínek, aprólékosan
készített mozaikdíszek és fenséges templomok tucatjai található a
régióban.
1. Ellátogatunk San Marinoba, a világ egyik legkisebb
államába.
2. Részt veszünk egy családi hangulatú főzőkurzuson Monica és
Barbara segítségével, akik bolognai nagymamájuktól lesték el a
házias recepteket.
3. A kulináris élvezeteket gazdag történelmi és kulturális
látnivalókkal egészítjük ki.
Programleírás
1. nap: Budapest – Rimini - San Marino – Santarcangelo
(főzőtanfolyam) - Riccione
Elutazás Budapestről menetrend
szerinti járattal Riminibe, ahonnan busszal a világ legrégebbi, ma
is működő köztársaságába indulunk. Hihetetlen, de igaz: San Marino
már 301 óta köztársaság! A Vatikánhoz hasonlóan egy enklávé, vagyis
az egész állam egy másik ország területén belül van, hiszen
körülöleli Olaszország. Az éttermeknek és boltoknak köszönhetően a
középkor hangulata a mai, nyüzsgő életérzéssel keveredik. A
városközpontot meghatározza a szikla tetejére épített vár, illetve
annak fallal és tornyokkal csipkézett látványa.
Miután magunkba szívtuk a város hangulatát, továbbindulunk
Santarcangeloba. Az enyhén lejtős domboldalon álló, hagyományos
középkori erődfalu eredeti szerkezete a mai napig látható.
Érdekessége, hogy puha tufa kőzetébe egy 160 barlangból,
alagutakból és galériákból álló földalatti várost is kialakítottak,
mely titokzatos történeteket mesél el nekünk. Miután telítődtünk a
kultúrával, a testi élvezeteknek is hódolunk.
Monica és Barbara lesznek a vendéglátóink, akik a főzés
szeretetét bolognai nagymamájuktól lesték el. Nagymamájuk minden
reggel 6-kor szokás szerint felvette a kötényét, és feltett két
nagy fazekat a tűzre: az egyikben bolognai ragu, a másikban pedig
húsleves rotyogott. Segítségükkel megtanulhatjuk a tökéletes
„sfoglia” (vajas leveles tészta) elkészítését egy fából készült
„mattarello” (sodrófa) segítségével, majd közösen elkészítjük a
friss „tagliatelle”-t (hosszú, lapos szalag formájúra vágott
tészta). Finom borokkal párosítva el is fogyasztjuk a helyi
finomságokat. Teli hassal csak vegyünk egy nagy levegőt, és
élvezzük, hogy megérkeztünk Olaszországba! A szállás elfoglalása
Riccione-ban (4 éj).
2. nap: Parmezán – Ferrari - balzsamecet
Az olasz
konyhaművészet elmaradhatatlan kelléke a parmezán. Az egyik
legrégebbi sajt Európában, már a 13-14. században is nagy
népszerűségnek örvendett, még Boccaccio is említi híres művében, a
Dekameronban. Eredetvédett termék, csak a helyi tehenek tejéből
készülhet, a titka pedig a hosszú érlelésben rejlik. Minimum 18
hónapig, de akár 2-3 évig is érlelhetik, kocsikerék méretű korongok
formájában. Egy helyi sajtfarmon különböző érettségi fokú
parmezánokat kóstolunk, majd továbbindulunk a Ferrari hazájába,
Maranelloba, ahol még a járda is piros. A Ferrari múzeumban
lenyűgöző természetességgel fér el egymás mellett a régi és a
legújabb technológia. Jól megfigyelhető, hogy mennyit változott a
motorsportok világa az elmúlt évtizedekben, de úgyanúgy érdekes a
látogatók számára az Enzo Ferrari emlékek vagy a Formula 1-es
relikviák.
Délután ismét a helyi ízek felé fordulunk. Az igazi, klasszikus
balzsamecet csak kis mennyiségekben készül, ennek megfelelően az
ára is szinte csillagászati. Ha az üvegen szerepel a DOP vagy PDO
oltalmat jelző védjegy, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az
Reggio Emiliában készült. A fahordókban, akár 12 évig érlelt, szőlő
alapú, sűrű folyadék kiváló ízesítője az ételeknek, amiből több
félét meg is kóstolhatunk.
Este visszatérünk a szállásunkra és megvacsorázunk.
3. nap: Bologna: a kövér, a tudós és a vörös
Bologna Európa
legrégebbi egyetemi városa, ahol többek között a híres író, Umberto
Eco is tanított, emellett Rossini, A sevillai borbély szerzője is
itt alkotott. A város Emilia Romagna tartomány székhelye, és
mindhárom beceneve jól jelöli fontosságát az olasz kultúrában. „A
kövér”, hiszen Olaszország kulináris központja, „A tudós”, mert
lakosságának mintegy negyede diák és „A vörös”, ami nemcsak
téglaépületeire, hanem politikai beállítottságára is utal.
A 12. századtól kezdődően épült árkádos épületek 62 kilométer
hosszan szövik át a várost. Alakzatuk változatos, attól függően,
hogy melyik korban épültek és mire használták őket. Az árkádok a
bolognai identitás kifejező eszközei, melyek 2021-ben a
Világörökség részei lettek. Nem csak Pisaban láthatunk ferde
tornyot, hanem Bolognaban is: sőt, rögtön kettőt! A 12. századból
származó Asinelli-torony 1,5 méternyire, míg „testvére”, Garisenda
3,22 méternyire tér el a függőlegestől. A bátrabbak 498 lépcsőfok
leküzdése után gyönyörködhetnek a fantasztikus panorámában.
A városnézést követően szabadidő, melynek során egyénileg is
megismerkedhetünk a kulináris élvezetekkel. Innen származik a híres
mortadella felvágott és a bolognai ragu is, amit sohasem
spagettivel, hanem tagliatelle tésztával tálalnak. Az éttermek,
bárok és kávézók mindig csordultig vannak emberekkel, az óváros
piacának környéke (Mercato di Mezzo, Via Pescherie Vecchie, via
Rizzoli) pedig ínyenceknek kihagyhatatlan program!
Délután Faenza környékén megállunk egy családi pincészetben,
amely a hagyományos és a modern borkészítési módszereket ötvözi. A
pincelátogatást követően 3 soros borkóstoláson veszünk részt, majd
visszatérünk a szállásunkra, vacsora.
4. nap: Ravenna: mozaikok és olíva olaj -
Brisighella
Ravenna nem csak a Nyugat-Római birodalom végén,
hanem a gótok uralkodása alatt és a bizánci uralom idején is
főváros volt, így ezekből az időkből (402-751 között) számtalan
építészeti örökség maradt fenn, ezek közül nyolc (!) műemléke az
UNESCO Világörökség része. Két dolog kapcsolódik szorosan a
városhoz: a színes és mozgalmas bizánci mozaikok és a híres költő,
Dante Alighieri, aki élete utolsó éveit Ravennában töltötte és akit
itt is temettek el. A Basilica di San Vitale és a Galla Placida
mauzóleum mozaikjait közelebbről is megcsodálhatjuk. Az aprólékos
részletek, a ruhák és ékszerek gazdagsága, és a díszítő elemek
minősége mind-mind a bizánci udvar pompájára utalnak. A beszűrődő
fény a márványfelületeken és a mozaikokon rendkívül szuggesztív
hatású, a kupolában látható csillagos égbolt pedig számos művésznek
adott ihletet.
Rövid szabadidőt követően a dombok között megbújó Brisighellába
indulunk, amelyet a legszebb olasz falvak között tartanak számon.
Már messziről kiemelkedik a tájból a "Santuario della Beata Vergine
del Monticino" zarándoktemplom, a "Rocca Manfrediana di
Brisighella" középkori vár és az Óratorony, mely három különböző
magaslaton épült. A környék híres a barlangokban érlelt pecorino
sajtról, a fekete szarvasgombáról és az itt termelt, magas minőségű
olíva olajról, melyet mi is megkóstolunk. Este visszatérünk a
hotelbe, vacsora.
5. nap: Rimini - Budapest
Rimini Olaszország egyik
legvonzóbb tengerparti üdülőtelepülése, de a történelmi látnivalói
is igen izgalmasak, mivel már az ókorban a Római Birodalom egyik
legjelentősebb városa volt (Ariminum) és a dicsőséges múlt öröksége
mai napig láthatók. Az óvárosában álló Augustus diadalív az egyik
legjobb állapotban fennmaradt diadalív Észak-Itáliában, de a
Mareccia folyón átívelő Tiberius-híd is tökéletes állapotban van. A
városnézés után marad még egy kis időnk vásárolgatni, majd
elrepülünk Budapestre.
A programok és a szálloda változtatásának jogát irodánk
fenntartja!
UNESCO világörökségi helyszínek:
- Bologna - árkádok
- Ravenna - ókeresztény és bizánci műemlékek
vista.hu