Ez a weboldal sütiket használ az élmény fokozása érdekében. A „Mindent elfogadok”, gombra kattintva elfogadja a cookie-irányelvünket.
A „Konfigurálás” gomb segítségével kiválaszthatja azt is, hogy mely sütiket kívánja engedélyezni.
Tartson velünk a „
Az ízek útján: Emilia-Romagna és San Marino
” utazásra!
A kiutazás repülővel történik, félpanziós ellátással. Az utazás időtartama 6 nap / 5 éjszaka. Az utazás legjobb alapára
685.000
Ft/szoba.
Utazás alapadatai
Út típusa:
Körutazás
Kiutazás:
Repülő
Ellátás:
félpanziós
Turnusok:
6 nap / 5 éjszaka
Utazás azonosítója:
202843
Idegenvezető, videó, térkép(we
A körutazás idegenvezetője:
Dani Gabriella Sei italiana? (Olasz vagy?)- szegezik nekem gyakran kérdést.
Nem, de Veneto régióból származó apai ükapa révén olasz gyökerekkel
is rendelkezem. Ez meg is magyarázza, hogy miért is van bennem
olyan mélyen erős vonzalom az ország iránt, miért szeretem annyira
az olasz nyelvet, kultúrát, történelmet, divatot, nem beszélve a
konyháról, mindent, ami olasz, ami „Made in Italy". Kislányként
órákat töltöttem Olaszország térképének tanulmányozásával,
útiterveket készítettem, és alig vártam, hogy végre olasz fagyival
a kezemben sétálhassak a tengerparton. A napjára sem emlékszem
mikor léptem először az én Itáliám földjére olyan régen volt, de a
„hazaérkeztem”, az „otthon vagyok” érzést a mai napig fel tudom
idézni. Fiatalon kezdtem el olaszul tanulni, és hamar rájöttem,
hogy az olasz a lelkem nyelve; minden egyes szóban ott van a közös
múlt, az érzelem, a szenvedély. A nyelv ritmusával, és dallamos
szépségével tökételesen kifejezi belső világom.
„Az a legszebb az életben, hogy bármit teszünk, időnként
megállunk enni.” Pavarotti szavait megfogadva, aki Emilia-Romagna
híres szülötte, a „dolce vita” jegyében utunk során ezt mi is
gyakran meg fogjuk tenni.
További
útjaim ❯❯
Ismerje meg Emilia-Romagnat és San Marinot!
Miért éppen
Bátran kijelenthetjük, hogy Olaszország hallatán a
legtöbb ember először a hasára gondol. A szemünk előtt pizzák,
spagettik, fagylaltok, sonkák, felvágottak, gazdag levesek,
halételek, fűszerek, kávékülönlegességek és borok íze és illata
kavarog! Az olasz gasztronómia és vendéglátás rendkívül sokszínű,
összetett, és változatos, melynek eredete egészen a Római Birodalom
koráig nyúlik vissza. Emilia Romagna tartományban különösen nagy
hangsúlyt kapnak az ételek, hiszen innen származik az eredetvédett,
világhírű parmezán (Parmeggiano Reggio), a pármai sonka, a mondenai
balzsamecet vagy éppen a culatello szalámi.
Emellett kulturális és történelmi emlékekben is gazdag, hiszen
50 pompás kastély, UNESCO világörökségi helyszínek, aprólékosan
készített mozaikdíszek és fenséges templomok tucatjai található a
régióban.
1. Ellátogatunk San Marinoba, a világ egyik legkisebb
államába.
2. Részt veszünk egy családi hangulatú főzőkurzuson Monica és
Barbara segítségével, akik bolognai nagymamájuktól lesték el a
házias recepteket.
3. A kulináris élvezeteket gazdag történelmi és kulturális
látnivalókkal egészítjük ki.
Programleírás
1. nap: Budapest – Rimini - San Marino – Santarcangelo
(főzőtanfolyam) - Riccione
Elutazás Budapestről menetrend
szerinti járattal Riminibe, ahonnan busszal a világ legrégebbi, ma
is működő köztársaságába indulunk. Hihetetlen, de igaz: San Marino
már 301 óta köztársaság! A Vatikánhoz hasonlóan egy enklávé, vagyis
az egész állam egy másik ország területén belül van, hiszen
körülöleli Olaszország. Az éttermeknek és boltoknak köszönhetően a
középkor hangulata a mai, nyüzsgő életérzéssel keveredik. A
városközpontot meghatározza a szikla tetejére épített vár, illetve
annak fallal és tornyokkal csipkézett látványa.
Miután magunkba szívtuk a város hangulatát, továbbindulunk
Santarcangeloba. Az enyhén lejtős domboldalon álló, hagyományos
középkori erődfalu eredeti szerkezete a mai napig látható.
Érdekessége, hogy puha tufa kőzetébe egy 160 barlangból,
alagutakból és galériákból álló földalatti várost is kialakítottak,
mely titokzatos történeteket mesél el nekünk. Miután telítődtünk a
kultúrával, a testi élvezeteknek is hódolunk.
Monica és Barbara lesznek a vendéglátóink, akik a főzés
szeretetét bolognai nagymamájuktól lesték el. Nagymamájuk minden
reggel 6-kor szokás szerint felvette a kötényét, és feltett két
nagy fazekat a tűzre: az egyikben bolognai ragu, a másikban pedig
húsleves rotyogott. Segítségükkel megtanulhatjuk a tökéletes
„sfoglia” (vajas leveles tészta) elkészítését egy fából készült
„mattarello” (sodrófa) segítségével, majd közösen elkészítjük a
friss „tagliatelle”-t (hosszú, lapos szalag formájúra vágott
tészta). Finom borokkal párosítva el is fogyasztjuk a helyi
finomságokat. Teli hassal csak vegyünk egy nagy levegőt, és
élvezzük, hogy megérkeztünk Olaszországba! A szállás elfoglalása
Riccione-ban (4 éj).
2. nap: Parmezán – Ferrari - balzsamecet
Az olasz
konyhaművészet elmaradhatatlan kelléke a parmezán. Az egyik
legrégebbi sajt Európában, már a 13-14. században is nagy
népszerűségnek örvendett, még Boccaccio is említi híres művében, a
Dekameronban. Eredetvédett termék, csak a helyi tehenek tejéből
készülhet, a titka pedig a hosszú érlelésben rejlik. Minimum 18
hónapig, de akár 2-3 évig is érlelhetik, kocsikerék méretű korongok
formájában. Egy helyi sajtfarmon különböző érettségi fokú
parmezánokat kóstolunk, majd továbbindulunk a Ferrari hazájába,
Maranelloba, ahol még a járda is piros. A Ferrari múzeumban
lenyűgöző természetességgel fér el egymás mellett a régi és a
legújabb technológia. Jól megfigyelhető, hogy mennyit változott a
motorsportok világa az elmúlt évtizedekben, de úgyanúgy érdekes a
látogatók számára az Enzo Ferrari emlékek vagy a Formula 1-es
relikviák.
Délután ismét a helyi ízek felé fordulunk. Az igazi, klasszikus
balzsamecet csak kis mennyiségekben készül, ennek megfelelően az
ára is szinte csillagászati. Ha az üvegen szerepel a DOP vagy PDO
oltalmat jelző védjegy, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az
Reggio Emiliában készült. A fahordókban, akár 12 évig érlelt, szőlő
alapú, sűrű folyadék kiváló ízesítője az ételeknek, amiből több
félét meg is kóstolhatunk.
Este visszatérünk a szállásunkra és megvacsorázunk.
3. nap: Bologna: a kövér, a tudós és a vörös
Bologna Európa
legrégebbi egyetemi városa, ahol többek között a híres író, Umberto
Eco is tanított, emellett Rossini, A sevillai borbély szerzője is
itt alkotott. A város Emilia Romagna tartomány székhelye, és
mindhárom beceneve jól jelöli fontosságát az olasz kultúrában. „A
kövér”, hiszen Olaszország kulináris központja, „A tudós”, mert
lakosságának mintegy negyede diák és „A vörös”, ami nemcsak
téglaépületeire, hanem politikai beállítottságára is utal.
A 12. századtól kezdődően épült árkádos épületek 62 kilométer
hosszan szövik át a várost. Alakzatuk változatos, attól függően,
hogy melyik korban épültek és mire használták őket. Az árkádok a
bolognai identitás kifejező eszközei, melyek 2021-ben a
Világörökség részei lettek. Nem csak Pisaban láthatunk ferde
tornyot, hanem Bolognaban is: sőt, rögtön kettőt! A 12. századból
származó Asinelli-torony 1,5 méternyire, míg „testvére”, Garisenda
3,22 méternyire tér el a függőlegestől. A bátrabbak 498 lépcsőfok
leküzdése után gyönyörködhetnek a fantasztikus panorámában.
A városnézést követően szabadidő, melynek során egyénileg is
megismerkedhetünk a kulináris élvezetekkel. Innen származik a híres
mortadella felvágott és a bolognai ragu is, amit sohasem
spagettivel, hanem tagliatelle tésztával tálalnak. Az éttermek,
bárok és kávézók mindig csordultig vannak emberekkel, az óváros
piacának környéke (Mercato di Mezzo, Via Pescherie Vecchie, via
Rizzoli) pedig ínyenceknek kihagyhatatlan program!
Délután Faenza környékén megállunk egy családi pincészetben,
amely a hagyományos és a modern borkészítési módszereket ötvözi. A
pincelátogatást követően 3 soros borkóstoláson veszünk részt, majd
visszatérünk a szállásunkra, vacsora.
4. nap: Ravenna: mozaikok és olíva olaj -
Brisighella
Ravenna nem csak a Nyugat-Római birodalom végén,
hanem a gótok uralkodása alatt és a bizánci uralom idején is
főváros volt, így ezekből az időkből (402-751 között) számtalan
építészeti örökség maradt fenn, ezek közül nyolc (!) műemléke az
UNESCO Világörökség része. Két dolog kapcsolódik szorosan a
városhoz: a színes és mozgalmas bizánci mozaikok és a híres költő,
Dante Alighieri, aki élete utolsó éveit Ravennában töltötte és akit
itt is temettek el. A Basilica di San Vitale és a Galla Placida
mauzóleum mozaikjait közelebbről is megcsodálhatjuk. Az aprólékos
részletek, a ruhák és ékszerek gazdagsága, és a díszítő elemek
minősége mind-mind a bizánci udvar pompájára utalnak. A beszűrődő
fény a márványfelületeken és a mozaikokon rendkívül szuggesztív
hatású, a kupolában látható csillagos égbolt pedig számos művésznek
adott ihletet.
Rövid szabadidőt követően a dombok között megbújó Brisighellába
indulunk, amelyet a legszebb olasz falvak között tartanak számon.
Már messziről kiemelkedik a tájból a "Santuario della Beata Vergine
del Monticino" zarándoktemplom, a "Rocca Manfrediana di
Brisighella" középkori vár és az Óratorony, mely három különböző
magaslaton épült. A környék híres a barlangokban érlelt pecorino
sajtról, a fekete szarvasgombáról és az itt termelt, magas minőségű
olíva olajról, melyet mi is megkóstolunk. Este visszatérünk a
hotelbe, vacsora.
5. nap: Rimini - Budapest
Rimini Olaszország egyik
legvonzóbb tengerparti üdülőtelepülése, de a történelmi látnivalói
is igen izgalmasak, mivel már az ókorban a Római Birodalom egyik
legjelentősebb városa volt (Ariminum) és a dicsőséges múlt öröksége
mai napig láthatók. Az óvárosában álló Augustus diadalív az egyik
legjobb állapotban fennmaradt diadalív Észak-Itáliában, de a
Mareccia folyón átívelő Tiberius-híd is tökéletes állapotban van. A
városnézés után marad még egy kis időnk vásárolgatni, majd
elrepülünk Budapestre.
A programok és a szálloda változtatásának jogát irodánk
fenntartja!
UNESCO világörökségi helyszínek:
Bologna - árkádok
Ravenna - ókeresztény és bizánci műemlékek
vista.hu
Szállás neve: Az ízek útján: Emilia-Romagna és San Marino
a Ryanair repülőjegyet illetékkel, fix ülőhellyel, elsőbbségi
beszállással,
2 db fedélzetre felvihető poggyásszal: 1 db 40x20x25 cm
és
1 db 10 kg-os 55x40x20 cm
(melynek értéke: kb. 90 000 Ft - változhat)
a szállást 3*-os szállodákban
a reggelit
3 alkalommal vacsorát a szállodában,
1 alkalommal vacsorát étteremben
a főzőtanfolyamot
a kóstolókat (bor, balzsamecet, sajt, olívaolaj)
a megadott programokat
a Ferrari Múzeum és a világörökségi helyszínek belépőit
a helyi közlekedést saját autóbusszal
a helyi idegenvezető költségeit és tiszteletdíját
a magyar nyelvű idegenvezetést
az idegenforgalmi adót
(helyszínen fizetendő)
12 EUR
a borravalót
(helyszínen fizetendő)
30 EUR/fő
az útlemondási biztosítást
(Covid fedezettel):
2,8%
EGYÉB KÖLTSÉGEK
Egyágyas felár
35 000 Ft
BBP utasbiztosítás
(EUB Biztosító)
- Air Nívó:
770 Ft/fő/nap - Air & Cruise Top:
1.140 Ft/fő/nap - Air & Cruise Extra:
1.750 Ft/fő/nap
Felárak*:
Sztornó biztosítás
* A választható szolgáltatások indulási időpontonként eltérőek lehetnek.
Az alábbi lista a korábban megtekintett utazásait tartalmazza.
Még nincsenek megtekintett utazásai.
Nem tudja már milyen utakat nézett meg korábban?
Ezen a felületen a későbbiekben könnyedén és gyorsan áttekintheti a megtekintett utazásokat.
Az én utazóbőröndöm
Utazóbőröndhöz adott utazásaid
Az alábbi lista az utazóböröndhöz adott utazásaidat tartalmazza.
Még nincsenek utazásaid a utazóbőröndben.
Szeretnéd a neked tetsző programokat/utazásokat egy listába gyűjteni? Most könnyen és gyorsan megteheted. Nincs más dolgod, mint az adott utazás oldalán az utazóbőröndhöz adni a kiválasztott utazást, ami így bekerül a saját bőröndödbe, melyet később ezen a felületen vagy profil oldaladon bármikor megtekinthetsz.