Idegenvezető, videó, térkép
Az út idegenvezetője: 2024. május, szeptember
Szabó Krisztina
Kiskorom óta olyan munkát szerettem volna végezni, amellyel
sokat lehet utazni, és az idegenvezetés ebből a szempontból
teljesen testhezállónak bizonyult.
Ez azonban nemcsak egy „sima szakma''.
Az idegenvezető nem kizárólag idegenvezető, hanem egy
személyben tolmács, tanár, történész, diplomata, előadóművész,
pszichológus is. Valaki, aki az utazókat nem csupán kíséri, nem
csak egyszerűen bemutatja a látnivalókat, hanem egyenesen értéket
közvetít azzal, hogy a saját szemén keresztül ad képet az
idegenforgalmi nevezetességekről, valamint azok kulturális,
történelmi és művészeti jelentőségéről.
Franciaország nekem szerelem volt első látásra. Több éven
keresztül volt szerencsém ott élni, és csodálatom azóta is töretlen
ezen ország iránt. Valahányszor odaérkezem, „otthon vagyok”. Az
elmúlt években keresztül-kasul beutaztam az országot. A célom, hogy
a vendégeim is tudják Franciaországot olyan szemmel látni, ahogyan
én látom.
További
útjaim ❯❯
Ismerje meg Provence-t!
Programleírás
1. nap: Budapest – Marseille – Arles
Elutazás
Budapestről a Ryanair közvetlen menetrend szerinti járatával.
Érkezés
Marseille-be, majd a Camargue régión át
Arles-ba utazunk, mely Franciaország
„legrómaibb” városa, hiszen számtalan római kori emlék repít minket
vissza a múltba. A szállás elfoglalása. Szállás Arles-ban (4
éj)
Szállás:
Hotel
Arles Plaza 4*
2. nap: Arles - Pont du Gard - borkóstoló
Arles már a római korban is virágzó város
volt, az ebből a korból származó emlékei olyan jó állapotban
maradtak fenn, hogy az UNESCO világörökségi listáján is
szerepelnek. Reggeli után megtekintjük a 2000 éves arénát, amely
régen politikai célokat szolgált, és amely a város közepére épült.
Tavasztól őszig a koncertek mellett "camargue stílusú" bikaviadalok
helyszíne, melynek során a bika szarvára pénzjutalmat kijelölő
szalagokat kötnek fel, ezt kell megszerezniük a bátraknak. A
bikáknak pedig semmi bántódásuk nem esik.
Ezután a közeli, 49 méter magas, 2000 éves római kori
völgyhídhoz, a
Pont du Gard-hoz látogatunk, mely a legmagasabb
római kori emlék a világon. A völgyhídnak szentelt interaktív
múzeumban rácsodálkozhatunk arra, hogyan tudták mindenféle
kötőanyag nélkül megépíteni ezt a mérnöki csodát. A Pont du
Gard feltehetően Kr. e. 20 körül épült Augustus vejének
kezdeményezésére, egy 50 km-es vízvezeték részeként.
A napot egy kellemes, 4 soros borkóstolóval zárjuk a
Mas de Rey pincészetben, ahol a szőlő mellett
olíva ültetvények is vannak. A borokat olíva tapenád
(olívabogyó-pástétom) és paté (pástétom) kíséri.
Este visszatérés a szállásra, vacsora egy hangulatos helyi
étteremben.
3. nap: L’Abbay de Sénanque - Gordes
- Avignon
Reggeli után
Sénanque-ba utazunk az 1178-ban alapított
ciszterszita apátsághoz. Magány, csend, fény és derű csodálatos
harmóniája érződik a román kori kolostorban, Vasarely és Chagall
kedvenc helyén.
Következő állomásunk a kivételes fekvésű
Gordes, ahol a házak a sziklás hegyoldal lejtőjén
kapaszkodnak. Fényképszünet, rövid szabadidővel.
Utolsó megállónk
Avignon, ahol megtekintjük a Pápai palotát és
felsétálunk a csonka hídra, mely egyike Franciaország leghíresebb
hídjának (Pont Saint Bénezet). A hangulatos óvárosban minden
kis utcácska még a régi mesterségek nevét viseli, de nagyon
látványosak az óváros 18. századi épületeinek homlokzatai is. Rövid
szabadidő.
Délután Visszatérés a szállásra, vacsora egyénileg.
4. nap: Aix-en-Provence - Cassis - marseilles-i Calanques
Aix-en-Provence, vagy ahogy mindenki becézi
errefelé, Aix, a művészek, diákok és szökőkutak városa. Számos
festő alkotott a környéken, közülük a legnevesebb Cézanne, aki
egyenesen odáig volt ezért a városért. Ő fogalmazta meg, amit sok
mai lakó is érez: “Ha itt születtél, reménytelen a helyzet, mert
máshol soha nem lesz jó”. Városnézésésünk során az árnyas Cours
Mirabeau sétányon a Mousse szökőkutat is útba ejtjük, melyet 34
fokos termál víz táplál, majd ellátogatunk a színes és ízes
termékekkel teli helyi piacra. Egy igazi francia vendéglőben
megebédelünk, majd busszal a tengerpartra indulunk.
Cassis, a kis halászfalu, egy 400 méter magas,
szürke "sziklafüggöny" és a szemkápráztatóan tiszta, kék tenger
ölelésében fekszik. Hajóra szállunk, hogy a vízről csodáljuk meg
a
Calanques Nemzeti Parkot. Calanque egy
egyedülálló mészkő geológiai képződmény: sziklás öblök,
amelyek meredek és keskeny völgyet alkotnak a szárazföld
belsejében, és többnyire a Földközi-tenger környékén találhatók.
Marseilles környékén 26 calanque található, amiből mi hármat is
meglátogatunk.
Este visszatérés a szállásra, vacsora egyénileg.
5. nap: Marseille - Budapest
Reggeli után Marseille
látnivalóival ismerkedünk: megtekintjük a város fölé magasodó Notre
Dame de la Garde székesegyházat, ahonnan csodálatos panoráma tárul
elénk, majd séta a régi kikötőben. A Musée de la
Savonnerie-ben, ahol a világhírű szappankészítés történetét
ismerhetjük meg, elkészítjük a saját szappanunkat is. Transzfer a
repülőtérre, majd hazautazás a Ryaniar közvetlen menetrend szerinti
járatával. Érkezés Budapestre.
UNESCO Világörökségi helyszínek:
- Pont du Gard
- Avignon – Történelmi központja a Pápai palotával
- Arles – római és román kori műemlékei
vista.hu
Az ellátásról: 1. Provence nem csak a végtelen, csodálatos lila színben pompázó
levendula mezőkkel egyenlő, hiszen ebben a térségben számtalan
bájos kisváros, római kori emlék, Franciaország legnevesebb
szőlőskertjei és természetesen zamatos borok és ínycsiklandozó
ételek várják a felfedezni vágyókat. A gasztronómiai kalandok
és borpincészetek látogatása mellett többek között felkeresünk egy
2000 éves arénát és a Pont du Gard hidat, Avignonban megtekintjük a
Pápai palotát, ellátogatunk egy 1178-ban alapított ciszterszita
apátságba és hajóval felfedezzük a Mediterrán fjordokat.
2. Gasztronómiája magában foglalja Olaszország, Spanyolország
és a Közel-Kelet hatásait, továbbá innen származnak Franciaország
leghíresebb ételei is, mint például a ratatouille (francia lecsó
cukkinivel és padlizsánnal) és a bouillabaisse (tenger
gyümölcseiből készült pörkölt, pl. kagylóból vagy halból).
Fekvésének köszönhetően rengeteg friss tengeri étel fogyasztható az
éttermekben: zamatos osztriga, tintahal, homár és kagyló. Az
éttermek mellett pedig egy kitűnő lehetőség, ha a helyi piacok
egyikén kóstoljuk meg a régió specialitásait.
3. Látogatás a Musée de la Savonnerie-be, ahol a világhírű
szappankészítés történetét ismerhetjük meg és ahol elkészíthetjük
saját szappanunkat is.