Idegenvezető, videó, térkép
Az út idegenvezetője:
Szabó Krisztina
Kiskorom óta olyan munkát szerettem volna végezni, amellyel
sokat lehet utazni, és az idegenvezetés ebből a szempontból
teljesen testhezállónak bizonyult.
Ez azonban nemcsak egy „sima szakma''.
Az idegenvezető nem kizárólag idegenvezető, hanem egy
személyben tolmács, tanár, történész, diplomata, előadóművész,
pszichológus is. Valaki, aki az utazókat nem csupán kíséri, nem
csak egyszerűen bemutatja a látnivalókat, hanem egyenesen értéket
közvetít azzal, hogy a saját szemén keresztül ad képet az
idegenforgalmi nevezetességekről, valamint azok kulturális,
történelmi és művészeti jelentőségéről.
Franciaország nekem szerelem volt első látásra. Több éven
keresztül volt szerencsém ott élni, és csodálatom azóta is töretlen
ezen ország iránt. Valahányszor odaérkezem, „otthon vagyok”. Az
elmúlt években keresztül-kasul beutaztam az országot. A célom, hogy
a vendégeim is tudják Franciaországot olyan szemmel látni, ahogyan
én látom.
További
útjaim ❯❯
Ismerje meg Burgundiát!
Programleírás
1. nap: Budapest – Lyon - Dijon (210 km)
Elutazás
Budapestről az Easyjet járatával. Érkezés Lyonba, majd utazás Dijon
felé. Burgundia borvidéke a közelmúltban felkerült az UNESCO
Világörökség listájára. Dijon és Beaune városok közötti terület
történelmi szőlőbirtokaival és különleges klímájával egyedülálló a
világon. Az itt termelt borok a legjelentősebbek és a legdrágábbak
közé tartoznak Franciaországban és a világon, többek között a
Romanée-Conti, a Vosne-Romanée vagy a Montrachet. Burgundiában
csak kevés szőlőfajtát termesztenek: a fehérborokhoz a chardonnay
és az aligoté fajtákat, a vörösekhez pinot noirt és gamay-t.
A kora esti órákban érkezünk Dijonba, szállás elfoglalása (1
éj).
Szállás:
Ibis Dijon Centre Clemenceau 3*
2. nap: Dijon - Beaune (60 km)
Reggeli után az
egykori Burgundi Hercegség fővárosával, Dijonnal
ismerkedünk, mely egyben a világhírű burgundiai borvidék északi
végpontja is. Dijon Franciaország egyik legvonzóbb városa.
Napsütötte terei, fa cölöpős házikói, középkori épületei bájos
hangulatot árasztanak. Már a római időkben létesült itt egy vár
Divió néven.
Gyalogos városnézésünk során számos műemléket látogatunk meg. A
félkör alakú központot (Place de la Libération) a 17. sz.
alakították ki. Sétánk közben bemegyünk a három szárnyból
álló Merész Károly és elődeinek egykori palotájába (Palais des ducs
et des États de Bourgogne), melyben ma a Szépművészeti Múzeum
kiállításai találhatók. Érintjük a 14. sz. Église Notre Dame
templomot, melynek egyik kápolnájában található a 11. sz.
Fekete Madonna fa szobor, amely az egyik legrégebbi ilyen alkotás
az országban. Ezután a 13. században épült három tornyú
Cathédrale St Bénigne-t látogatjuk meg. A katedrális
jellegzetessége a közel 100 m magas huszártorony.
A városnézés közben rövid szabadidő, ebédelési lehetőség
egyénileg, mely során felfedezhetjük Burgundia zamatos
gasztronómiai ízvilágát.
Délután elkezdjük burgundiai utazásunkat a Cote-de-Nuits borút
mentén. Elsőként a Domaine du Clos St Louis pincészetbe látogatunk,
ahol a pincészet 4 féle borát kóstoljuk meg.
A kóstolót követően a kora esti órákban érkezünk Beaune-ba,
szállás elfoglalása (2 éj), vacsora egyénileg.
Szállás:
Hotel Athanor 3*
3. nap: Beaune
Reggeli után a családi hagyományokat őrző,
1867-ben alapított, La Moutarderie Fallot tradicionális
mustárkészítő üzemébe látogatunk. Itt megismerhetjük a híres dijoni
mustár készítésének folyamatát, majd meg is kóstolhatjuk,
vásárolhatjuk az itt készült termékeket.
Ezután a burgundiai bortermelés központjával, Beaune-nal
ismerkedhetünk. Megtekintjük a híres középkori kórházat (Hotel
Dieu), mely Franciaország egyik legrangosabb történelmi műemléke, a
gótikus építészet egyik remekműve. A kórházat a Száz éves háború
vége előtt, 1443-ban alapították a sebesültek, a szegények
megsegítésére. Sétánk során megtekintjük a lenyűgöző méretű (50 m
hosszú, 14 m széles, 16 m magas) szegények termét, majd a hajdani
konyhát, gyógyszertárat, és egyéb lakó termeket.
1457-ben kerültek ide az első szőlőültetvények. Napjainkra 60
hektáros birtokáról vált ismertté az egykori kórház. Minden évben,
november harmadik vasárnapján itt tartják a világ egyik leghíresebb
boraukcióját a régió nagy presztízsű boraiból. A múzeumi
részben eredeti bútorok, kórházi felszerelések, eszközök láthatóak.
Délután egy pincészetbe látogatunk. A látogatáson
megismerhetjük a pincészet történetét, majd 5 féle, kiváló minőségű
bort kóstolunk meg. Ezt követően szabadprogram, és fakultatív
vacsora egy hangulatos helyi étteremben.
4. nap: Beaune – Lyon (200 km)
Reggeli után Lyon felé
utazunk. Útközben a Burgogne vidék déli területén található,
Antonin Rodet családi birtoknál állunk meg, ahol 1875-óta
foglalkoznak bortermeléssel. Séta az ültetvények között, majd a
Burgundia-i borvidék legjobb Premier Cru és Grand Cru borainak
kóstolása (5 bor) sajt és felvágott kíséretében.
Közel 1,5 órás buszozást követően érkezünk A les Roches Bleues
pincészetbe, ahol a pincelátogatást követően 5 bort és házi
készítésű kenyeret kóstolunk. Az utolsó birtok gyönyörű környezete
és kiváló borai méltón zárják burgundiai kalandozásunkat.
Tovább indulunk Lyonba, a gasztronómia fővárosába. Panorámás
buszos városnézés során megtekintjük a reneszánsz városrészt, a
románkori Amfiteátrumot, a Saint Jean katedrálist és a Notre Dame
Du Fouriére bazilikát.
Az autentikus Lyon-i konyha nagyban meghatározza a
tradícionális francia konyhaművészetet. A Lyon-i Bouchon éttermek,
olyan kisvendéglők, melyek házias ételeket kínálnak. Kockás
abroszok, régi plakátok, rézserpenyők emlékeztetnek a
hagyományokra. Az éttermek fő jellemzője a családias hangulat, hogy
a vendég otthon érezze magát! A városban számos Michelin
étterem található, de a helyi Bouchonok-ban kóstolhatjuk meg a
helyi ízeket a maguk egyszerűségében. Az étlapok jellemző fogásai:
hurka, kolbász, felvágottak, csukagaluska, buggyantott tojás
burgundiai szósszal, rántott pacal … Az ételeket zamatos borok
kisérik: Beaujolais vagy a Cotes du Rhone kíváló borai. Szállás
Lyonban (1 éj). Vacsora egyénileg.
Szállás:
Ibis Styles Lyon Centre Part Dieu 3*
5. nap: Lyon - Budapest
A hangulatos óvárosból a
híres Bocuse csarnokhoz sétálunk. 1859-ben épült fel Lyon első
fedett piaca. Azóta többször felújították az épületet, mely néhány
éve kapta a „Les Halles de Lyon – Paul Bocuse” nevet, a
gasztronómia papjaként és a konyhaművészet örök nagyköveteként is
emlegetett híres chefről, Paul Bocuseról. Itt minden megtalálható,
ami szükséges egy igazi ínyenc fogás elkészítéséhez. A
tradícionális éttermek is innen szerzik be a legfrissebb
alapanyagokat. És nem csak a szemünk élvezheti a gazdag kínálatot,
sok árusnál lehet kóstolni is. Ezután szabadprogram,
majd transzfer a repülőtérre. Hazautazás az Easyjet menetrend
szerinti járatával. Érkezés Budapestre.
UNESCO Világörökségi helyszínek:
- Lyon óvárosa
- Burgundia speciális klímájú borvidéke
vista.hu
Az ellátásról: 1. Eszünk, iszunk, mulatunk, hiszen a francia gasztronómia
fellegvárában járunk! Burgundi vörösbor, dijoni mustár,
csukagaluska, fondu sajttal töltött káposztás tészta – mindent
megkóstolunk, hogy ízekkel és élményekkel gazdagon térhessünk haza.
2. Több pincészetet is felkeresünk és mindegyik helyen többféle
bort is megkóstolunk, vagyis bőven lesz összehasonlítási alapunk,
vajon számunkra melyik a győztes.
3. Lyon-ban kockás abroszok, régi plakátok és rézserpenyők
emlékeztetnek a hagyományokra, az éttermek fő jellemzője a
családias hangulat és a házias ízek, hogy a vendég otthon érezhesse
magát! Emellett megismerkedünk Lyon, Dijon és Beaune kulturális
látnivalóival is.