Mikor a mézeskalácsház életre kel - A Loire völgye

A Loire völgye fejedelmi vidék, de szinte senki nem látogatná, és nem vált volna a világ egyik legnépszerűbb utazási célpontjává, ha partját nem szegélyeznék az itt-ott felbukkanó meseszép kastélyok. Történetük 1418. május 28-ának éjszakáján kezdődött. Miután a burgundiak feldúlták Párizst, az uralkodó Chinon várába menekült. A teljes udvar és a nemesség pedig követte, ahogy annak lennie kellett. Várak, kastélyok, nemesi paloták épültek. Így lett ez a partszakasz az egyik legnépszerűbb hely Európában...

A történelmileg is fontos Chinon, a Vienne folyó két partján helyezkedik el, városközpontja akár egy középkorban játszódó film díszlete is lehetne. Akár annak a filmnek, amely a franciák egyik legnagyobb nemzeti hősének állítana emléket. A város ugyanis fontos kegyhely, hiszen az „orléans-i szűz” Chinon várában győzte meg az akkori trónörököst- a későbbi VII. Károlyt, hogy bízza rá a hadseregét. Nem sokkal később Szent Johanna sikeresen kiűzte az angolokat Franciaországból. Az egykor hatalmas várból mára nem sok maradt, leginkább csak a körfalak és pár masszív torony. A helyiek nagyon büszkék a történelmi emlékhelyre, évente többször rendeznek itt hagyományőrző összejöveteleket.

Chambord már egy más történet, mind méreteiben mind stílusában fejedelmi. Sokak szerint épp ezért minden racionalitást nélkülöz. Az uralkodó még a Loire-t is szerette volna eltereltetni, úgy, hogy a folyó új medre az épülő palota elé kerüljön. Később azonban megelégedett a közeli Cosson folyó elterelésével is. I. Ferenc nagyratörő álmai Leonardo da Vinci tervei alapján valósultak meg. A palotán 1800 kézműves és három építőmester dolgozott. Munkájuk eredménye a megszámlálhatatlanul sok torony és kupola mellett 440 szoba, 365 kandalló és 80 lépcsőház. Grandiózus mérete ellenére érdekes, hogy az épület soha nem volt állandóan lakott, mindig csupán vadászkastélyként használták. Lehetetlen pár óra alatt végigjárni, készüljünk tehát úgy, hogy legalább egy fél napot rá tudjunk fordítani. Ha pedig már itt vagyunk, akkor a kastély tőszomszédságában nagyon finomakat lehet enni, nagyon drágán...

Blois, a Loire völgyének egyik legelbűvölőbb városa félúton helyezkedik el Orléans és Tours között. Központja megőrizte a XVII. század emlékét, épületei és hangulata hű maradt ehhez a korhoz. Az itt elhelyezkedő kastély volt a legfőbb királyi rezidencia, egészen 1598-ig. A folyóparttól kissé beljebb épült palota a gótikustól kezdve a reneszánszon át, egészen a klasszicista stílusig, mindenféle jegyet magán visel. Ha erre járunk feltétlen menjünk fel a kastély mögött álló katedrális kilátókertjébe ahonnan pazar kilátás nyílik a városra és a Loire-ra.

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!