Franciaország, Colmar - Utazás Elzász favázas házainak városába

Az egyedülálló, festői szépségű utazások híveinek ajánlatos megfontolni az alábbi úti programot. A Budapest és Basel közötti közvetlen járatnak köszönhetően gyorsan megközelíthetővé vált Franciaország egyik leghangulatosabb vidéke, a turisták által jócskán felkapott Elzász.

Colmar az utazó középkor városa

Basel tán megér egy néhány órás programot, de egy 4-5 napos utazás esetén érdemes a svájci város repülőteréről akár egyenesen is neki indulni Elzász legkedvesebb városa, Colmar felé (csak 70 kilométer). Colmarban igazán visszacsöppen valamicskét az utazó a középkorban.

Colmar építészeti értéke

Hihetetlen, hogy milyen épségben maradtak meg a főként 15. és 17 század között emelt épületek, amelyek a jellegzetes fatámaszok közé döngölt agyagból készültek. (Vannak jóval régebbiek is, még a 9. századból is!) Inkább hasonlít néhány, ugyancsak favázas házakban dúskáló német kisvárosra, mint franciákra. Ezeknek a középkori házaknak a látványától akkor se lehet betelni, ha elképesztő mennyiségben maradtak is meg ebben a végtelenül aranyos városban. Nagy mázlija a városnak, hogy a modern korokban a városatyák egyetlen generációja sem engedte meg, hogy a foghíjakba – az építészeti korok békés egymás mellett élésének gyakran divatos, valójában üzleti érdekeket szolgáló koncepciójával - valami modern vackot építsenek be. Colmar csodálatos példája annak, hogy miként lehet következetesen hagyományt őrizni. (Pedig a várost keményen érintették a 2. világháború harcai, és sok-sok régi épületet kellett helyreállítani.) Ráadásul a turisták hálájából jól meg is él a város lakossága. Lakhatnak korszerű házakban, de odébb, hogy az időutazók ne zökkenjenek ki a középkor-feelingből.

Kirándulás Colmar-ban

Colmart kitűnően fel lehet fedezni bérelt kerékpárral is, hiszen minden mennyiségben vannak bicikli utak. Két kerékkel ráadásul sokkal könnyebb a mozgás a kis csatornák keskeny rakpartjain és hidacskáin való cikkcakkos kalandozásokon. Amúgy Elzászban külön élvezetes a francia finom-érzék és a német tartalmasság egyedülálló, sajátos, harmonikus találkozása. A Franciaország kapujának nevezett terület a sok középkori várromban gazdag Vogézek hegyei és a Rajna  folyó között terül el, dimbes-dombos vidékekkel, szőlőültetvényekkel tele.

Riquewihr a borok városa

A kisebb városok között a sztár: Riquewihr (rikvir). A 16. és 17. században épült, ugyancsak favázas, teljesen eredeti házainak itt a kisvárosi dimenzió ad sajátos bájt. Az itt lakók nagy része borgazdász vagy olyan foglalkozásokat űz, amely nem kényszeríti a munka túl idegesítő hajszolására. Ettől a kisváros hétköznapi élete egyfajta álmos nyugalomban zajlik. A látogató is átveszi ezt a lomha békét, és ettől olyan kellemes az egész. Amúgy a főutca winstubjai (borozói) is gondoskodnak arról, hogy a turista enyhe ázottságban a kisvárost jámbor könnyedséggel élvezhesse. (Colmartól csak 12 kilométerre van.)

Strasbourg, Elzász központja

Persze nem érdemes kihagyni Elzász központját, Strasbourgot sem. Hatalmas a katedrálisa és a történelmi belvárosa (Grand Ile), valamint a Petite France negyed igazán gusztusos, persze főként itt is a faberakásos, vályogtéglás vagy vert agyagfalú  házak miatt. Nem olyan bensőséges a hangulat, mint Colmarban, de hát ez mégis egy kozmopolita nagyváros, mindenféle uniós intézményekkel tele. Ezért is, az óvároson kívül rengeteg az ultramodern épület.

A Borút bejárása

Borisszáknak kihagyhatatlan a Borút (Mulhouse és Strasbourg között, csaknem 170 kilométer hosszúságban) legalább egy kis részének bejárása. Nem csupán a zamatos fehér borok miatt, hanem mert a vidéki Elzász tele van imádni való kis falvakkal, romantikus falusi és kisvárosi fogadókkal. A vendéglátás művészetét arrafelé mindenhol magas szinten művelik. Irigylésre méltó érzékelni, hogy Elzászban a vendégfogadás rutinját szinte évszázadok családi hagyományaival képesek átörökíteni. A szőlős gazdákat az ingyenes kóstolás (degustation) felkínálásánál csak a nyelvi akadályok gátolhatják meg abban, hogy ékes szavakkal méltassák az istenített nedűt (a csodálatos aromákban gazdag fűszeres tramini, vagy a kellemesen fanyar sylvaner?) Szükség is van a portéka kellő felmagasztosítására, hiszen ott vannak vészes közelségben a vetélytársak: a neves rajnai borok.

A francia konyha

Hol máshol kéne szóba hozni Elzász jelképekké emelkedett étkeit? A has alapos megtöltésének hatékonyságát célzó német hatás megkérdőjelezhetetlen, pedig a helyiek kedvelik hangoztatni konyhájuknak a francia gasztronómiához való tartozását. A Jamboneau (zsambono) szó lágy franciás hangzása mögött főtt csülök van savanyú káposztával és főtt krumplival. Még ismertebb a Choucroute (sukrut), amely az előzőtől csak annyiban különbözik, hogy a csülök helyett másfajta disznóságok (virsli, szalonna, kolbász stb.) dominálnak. Igazán rusztikus egy konyha, de vannak meglepően kifinomult vonulatai is, persze nem feltétlenül az említett étkek körében.

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!