A Schladming–Dachstein sírégió: Négy hegy, négy nap

Nos, hová menjünk síelni? – tesszük fel magunknak a kérdést minden ősszel. Ausztria viszonylag kicsi ország, ám rengeteg jó minőségű síterepe van. Aki évente 8-10 napot tölt síeléssel, még annak is kevés egy élet, hogy bejárja az összeset. A gyönyörű Schladming–Dachstein régió mindössze 5 és fél órányi autóútra fekszik Budapesttől.

A Ski Amade síparadicsom

A négy hegyet – Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen, Reiteralm – magában foglaló pályarendszert nem lehet egy nap alatt besíelni, érdemes itt hosszabb időt eltölteni. Nekünk négy napunk volt a „Ski Amade” felfedezésére, és ha időnk engedi, bizony tovább is szívesen maradtunk volna. A Ski Amade síszövetség Salzburg tartomány és Stájer-ország öt üdülőrégiójának 25 települését fogja össze, és ezek népszerűsítését tűzte ki célul. Ez Ausztria legnagyobb síterepe, amely egyetlen bérlettel besíelhető – 270 felvonó és sílift, 260 alpesi kunyhó és hegyi étterem, valamint 860 kilométernyi pálya tartozik hozzá.

A régió szolgáltatásait folyamatosan fejlesztik, a beruházásokra eddig 100 millió eurót (27 milliárd forint) költöttek, idén további 10 millió eurót fordítottak a hóágyúrendszerek bővítésére. Ennek köszönhetően a Ski Amadéban már a pályák 85%-a, vagyis összesen 710 kilométer ágyúzható, így novembertől egészen április végéig garantált a megfelelő hómennyiség. A felvonórendszert is korszerűsítik: a csákányosokat ülőliftek váltják fel, a 2–4 személyes lifteket pedig 6–8 személyes, automata biztonsági rendszerrel kiegészített felvonókra cserélik, így a reggeli, indulási csúcsot leszámítva lényegében sehol sem kell a liftek előtt várakozni.

Bajnokok társaságában

Érkezésünk éjszakáján Schladmingban, a planai pályán 50 000 ember volt kíváncsi az 1972 óta rendszeresen megrendezett éjszakai síversenyre. Ugyanitt tartják majd meg 2013-ban a FIS Alpesi Sívilágbajnokságot is. A Reiteralm lejtőin ott-jártunkkor éppen a norvég és az osztrák síválogatott edzett, később Mario Malt világkupa-győztes szlalomossal is megismerkedtünk. „Sígájdunk”, vagyis hegyi kísérőnk első ránézésre egy szerény, helyi oktatónak tűnt, később azonban kiderült, hogy a ’92-es lillehammeri olimpia szlalom bronzérmesével, Michael Tritscherrel állunk szemben, aki ’93-ban Alberto Tomba után második volt a világranglistán. Az egykori bajnok ma síiskolát és síboltot üzemeltet a faluban.

Az éjszakai szánkózás kihagyhatatlan program a Hochwurzen 7 kilométeres ródlipályáján. Már maga az esti felvonózás is hatalmas élmény volt, ahogy hangtalanul suhantunk a sötét tájban. A szánkózás előtt, a hegyen lévő kunyhóban vendéglátóink még egy tradicionális, osztrák vacsorával is megleptek bennünket. A bőségtálakon káposzta, grillezett kolbászok, sült oldalas illatoztak. A szánkózásból hamar versenyzés kerekedett, s miután belejöttünk, el kellett ismernünk, hogy a ródlizás is legalább akkora élmény, mint a síelés! Akinek futotta az erejéből, még mulatni is elment: Schladmingban, a planai főpálya tövében található az ország legnagyobb ‘apré-ski’ bulihelye, a Tenne.

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!