Baszkföld: Európa gasztronómiai fellegvára

Baszkföld varázslatosan szép és semmihez sem fogható: a Pireneusok magasan húzódó hegyvonulatai, izgalmas, sziklákkal tagolt óceánparton megbúvó halászfaluk, érintetlen, zöldellő természet, a modern építészet remekei és a világhírű gasztronómia egyszerre kápráztatja el az ide utazókat!

Baszkföld Spanyolország önálló autonóm közössége, az Ibériai-félsziget északi részén, a Pireneusoktól kissé nyugatra, a Vizcayai-öböl mentén fekszik. Összesen 7 megyéből áll, melyből négy Spanyolországhoz, három pedig Franciaországhoz tartozik. Az egész régióban a spanyol mellett hivatalosan elfogadott a baszk nyelv (euskera), mely igazi kuriózum: eredete ismeretlen és semmilyen más nyelvre nem hasonlít. Egyesek szerint ez a legrégebbi, Európában jelenleg is használt élő nyelv, és ebből kifolyólag a legrégebbi európai kultúrák egyike. Sajátos történetük, nyelvhasználatuk eredményeképpen a baszkok nagyon összetartóak, büszkék egyedülálló nyelvükre - és persze messze-földön híres gasztronómiájukra.

A megtestesült kulináris paradicsom

A baszk konyha az itt élő emberek tradicionális ételszeretetének, valamint a friss, helyi hozzávalók használatának köszönhetően világhírűvé nőtte ki magát. Baszkföld vezető szerepet tölt be az egy négyzetkilométerre eső Michelin csillagos éttermek száma tekintetében: közel 30 Michelin-csillaggal rendelkezik, 19 étteremre elosztva és számos világhírű séf szülő- és alkotóhelye is egyben: Martin Berasategui, Andoni Aduriz, Pedro Subijana és természetesen Juan Mari Arzak neve fogalom világszerte, hogy csak a legismertebbeket említsük. Mindegy azonban, hogy éppen valamelyik Michelin-csillagos étteremben, a helyi bárban, vagy egy farmon eszik az ember, egyben biztosak lehetünk: az elénk tálat étel finom és emlékezetes lesz!

Baszkföld a földrajzi elhelyezkedéséből adódóan nagyon gazdag kiváló minőségű hozzávalókban: a hal és a hús a két meghatározó elem, melyeket kiváló zöldségek és tejtermékek egészítenek ki. A halak közül a legnagyobb népszerűségnek a bacalao örvend, ez sózott és szárított tőkehalat jelent, melyet a séfek különbözőképpen használnak fel. Marhát természetesen leggyakrabban steaknek érdemes enni. A helyiek büszkék még a jellegzetes kolbászfajtára, a chorizo-ra - kóstolják meg, és döntsék el, hogy vajon utoléri-e a magyar kolbászt! Finom még a paprikájuk, például a piquillos, vagy a pimientos de Garnika, amit főleg olívaolajon megsütve használnak.

Baszkföldön magával ragadó a tapas bárok, helyi nevén pintxo bárok hangulata: itt az emberek jellemzően nem egy helyen vacsoráznak, hanem baráti társaságokkal körbejárják a várost, jobbnál jobb falatokat kóstolva, akár hétköznap este is. A fenséges halas- és rákos falatkákat általában egy pohár sör vagy bor kíséretében fogyasztják - az italok közül feltétlenül kóstoljuk meg a Txakoli bort (könnyű fehérbor) és a baszk cidert is!

Csillagtúra a Michelin-csillagok földjén

Baszkföld három tartományra oszlik: Vizcaya, Bilbao központtal, a baszkok ezt a várost tekintik nemzeti fővárosuknak. Guipúzcoa a Franciaországgal határos tartomány, melynek San Sebastian a székhelye. A harmadik tartomány neve Álava, mely az előző két tartománytól délre helyezkedik el. Ennek fővárosa Vitoria-Gasteiz, mely Baszkföld hivatalos közigazgatási központja.

Bilbao

Ahogy megérkezünk a bilbao-i repülőtérről a városba, meglepetésszerűen tárul elénk a Guggenheim Múzeum extravagáns épületének szinte befogadhatatlan látványa. A volt iparvidéken számos modern, futurisztikus épületet találunk, melyek a városkép meghatározójává válnak. A régi és a modern keverékéből kialakuló díszletek között pedig olyan gazdagság, jólét, tisztaság és elegancia található, amelyet a világ kevés táján lát az ember. Bilbao nem kifejezetten a hagyományos látványosságokról szól, annál inkább a folyó menti épületek, a hidak és sétányok felfedezéséről. Bilbao külső kikötőjében, Portugalete-ben feltétlenül szemléljük meg a Világörökség részét képező Vizcaya-függőhídat is, mely a legidősebb függőhíd a világon, és amelyen még ma is évente kb. 6 millióan kelnek át. Getxo-ban pedig megcsodálhatjuk a felső tízezernek épült 19. századi villákat, a sziklaszirtjeinél pedig a környék legvadabb hullámait, ahogy a szikláknak csapódnak. Bilbaoban egy dolgot feltétlenül próbáljunk ki: kóstoljuk végig a helyi pintxo bárok kínálatát, nem fogunk csalódni!

San Sebastian

Az észak-spanyolországi város Baszkföld szíve, és elnyerte Európa Kulturális Fővárosának címét is 2016-ban. San Sebastian varázslatos óvárosával, kagyló alakú, gyönyörű, homokos tengerpartjával, és csekélynek mondható (190 000 fős) népességéhez képest 16 Michelin csillagos éttermével minden utazót elbűvöl - a tengerparti várost az enni szeretők Mekkájának is nevezik. A párizsi éttermek színvonalával vetekedő éttermeiben és bárjaiban, a parton elhelyezkedő halászbódékban, valamint a Mercado de la Bretxa piacon a tengeri halak és herkentyűk, valamint sajtok hihetetlen választékával találkozhatunk. A helyiek fő elfoglaltsága, hogy napnyugtakor útra indulnak és több pintxo bárt végigjárnak, mindenhol csak egy pohár bort és egy pintxo-t (halas, rákos falatkát) fogyasztva.

A várost három magaslat övezi, az egyik ezek közül a Mont Igueldo, amelyre siklóval és gyalog is feljuthatunk. A csúcsra felérve gyönyörködhetünk az alattunk elterülő, arany homokos La Concha tengerpartjában (mely formájáról kapta a kagyló nevet), a végtelen, kék óceáni panorámában és az öbölben elhelyezkedő kis sziget, Santa Clara látványában (amelyre akár úszva is átjuthatunk). Az óvárosa nincs teletűzdelve történelmi látnivalókkal - egyik jelképe a városháza, ezenkívül érdemes még megtekinteni a barokk stílusú Santa Maria bazilikát és a San Vicente templomot is, valamint sétáló és bevásárló utcáit. San Sebastian büszkélkedhet a legtöbb bárral is Spanyolországban.

Santander

Santander az északi partvidék egyik legelegánsabb városa és a vízi sportok szerelmeseinek kedvelt központja. Kantábria fővárosa festői öbléről és hosszú homokos partjáról is híres. A modern város fantasztikus strandokkal rendelkezik, melyeket pálmafás parti sétányok, parkok öveznek. Az egyik legismertebb az El Sardinero nevű, arany homokos partszakasza, amely nagy népszerűségnek örvend mind a helyiek, mind az utazók körében. A kalandos kedvűek bátran fedezzék fel a környéket, fantasztikus türkizkék vizű, sziklás tengerpartokra is bukkanhatunk.

Santander városnézésre is kitűnő, a kultúra iránt érdeklődők megtekinthetik a spanyol jegyeket magán hordózó városházát, a központi posta épületét és gótikus stílusban épült katedrálisát, valamint a Casino épületét és az előtte elterülő parkot is. Feltétlenül látogassunk el a Magdalena-félszigetre is, ahol az elegáns Santanderi Királyi Palota áll. A palotát az önkormányzat kezdeményezésére építették a XX. század elején a királyi család részére, az épület ma Menéndez Pelayo nyári nemzetközi Egyetemének színhelyéül szolgál. A félszigetet körbejárva fantasztikus látvány tárul elénk az óceánra és Santander városára. A város partján áll Cabo Mayor világítótornya, melyet bármelyik napszakaszban érdemes meglátogatni, a kikötőben sétálva pedig lefényképezhetjük a vízbe ugráló embereket ábrázoló szobor-csoportot is. Ne hagyjuk ki a látnivalók sorából a helyi piac meglátogatását sem, ahol megkóstolhatjuk a helyi specialitásokat. Az éttermekben visszaköszön a jellegzetes spanyol vendégszeretet, számos ínycsiklandó ételt próbálhatunk ki a frissen kifogott tenger gyümölcseiből elkészítve.

La Rioja

Az észak-spanyol régió szintén említésre méltó része La Rioja borvidéke, amely a világ egyik legjobb szőlőtermelő vidéke. A tartomány Rio Oja-ról, az Ebro egyik mellékfolyójáról kapta a nevét. Borászatok százai találhatóak ezen a területen, kortárs építészek által tervezett avantgárd épületekkel. Sok népszerű borászat található Logroño és Haro közelében. Logroñot, amely La Rioja központja, 2012-ben Spanyolország gasztronómiai fővárosává is választották, így nem csak a borok, hanem a kulinária kedvelői is megtalálják itt számításukat. Logroño leghíresebb utcája a Calle del Laurel, ahol számos bár és étterem várja az ide látogatókat.

 

Legújabb cikkek

Iratkozz fel Te is
hírlevelünkre!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!