Dalmácia fővárosa - Split

A dalmát fővárost kevesen hagyják ki úti tervükből, ha Horvátország ezen vidékére látogatnak. A tengerparti fürdőzések közepette ugyanis jól esik egy kicsit elidőzni a város római kori emlékei között, és a mediterrán hangulatot árasztó szűk sikátorok barátságos kávézóiban, éttermeiben.

1700 éves falak között

Egy város, ahová – ha szereti a horvát tengerpartot - legalább egyszer mindenki eljut. De a dalmát metropoliszt nem a méretei és külvárosi lakótelepei miatt szeretjük. Split nekünk, kíváncsi nyaralóknak a régi városfalakon belül kezdődik. Az ide látogatók első útja általában az óvárosba, Diocletianus császár egykori palotájához vezet – nem véletlenül. Az épületegyüttes nem csak a Kr. u. III. század építészeti emléke, hanem a rákövetkező stíluskorszakok kaleidoszkópja is, melyet a 70-es évek végén az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánított.

Kevesen tudják, hogy a hatalmas császár, aki könyörtelenül üldözte a keresztényeket, Dalmáciában, a mai Split közelében fekvő Salonában (ma: Solin) született, és a tengerparti palotát azért építette, hogy legyen hová visszavonulnia öreg korára. A vastag falakkal körülvett palota északi részében az őrség és a személyzet kapott helyet, míg a déli épületrészeket a császár és udvartartása foglalta el. Bár Diocletianus 313-ban bekövetkező halála után más – elsősorban száműzetésüket töltő – császárok is laktak itt, az épületegyüttes hanyatlásnak indult, mígnem a VII. század elején a szlávok és az avarok által földig rombolt Salonából menekülő lakosság új várost alapított a biztonságos falak között.

A történelem mozaikja

A palotában sétálva feltűnik, hogy a sikátorok szokatlanul szűkek és sötétek, s csak néha jutunk ki egy-egy napsütötte térre. Ennek köszönhető, hogy a mai városlakók is a palota falai közé menekülnek alkalomadtán – persze nem az ellenség, hanem a rekkenő hőség elől. Az új város lakói székesegyházukat Diocletianus császár mauzóleumából alakították ki, s ők építették hozzá a késő románkori harangtornyot, amely még ma is magasan a város fölé emelkedik. A dóm főkapuja fölötti timpanon érdekes emlékeket rejt: az egymásra állított két dísztelen kőkoporsóban IV. Béla lányainak, a Klissában (ma: Klis) elhunyt Katalinnak és Margitnak (a mi Szent Margitunk nővérének) a hamvai nyugszanak. Ha tovább megyünk egészen a Porta Aurea-ig, megnézhetjük azt a házat is, ahol maga Béla király is lakott, amikor a tatárok elől családjával Közép-Dalmáciába menekült.

Az óvárosban a különféle korszakok érdekes építészeti egyveleget hoztak létre. A főtéren harmonikusan megfér egymás mellett az egyiptomi szfinx, a római vízvezeték és a korinthoszi oszlopfők. A környék zegzugos utcácskáiban ma is több mint háromezer ember él. A több száz éves házakon a zsalugáter mindig nyitva áll, az utazók így sokszor bepillanthatnak a helyiek életébe. Ha felmászunk a Szent Dujmo székesegyház tornyába, nemcsak a tenger és a kikötő felé érdemes lenézni. Innen könnyen beleláthatunk a helyiek otthonaiba. Sok helyen teregetnek a tetőn, máshol gyerekek szaladgálnak egy szál alsóban, vagy idősek kártyáznak. De Split nem csak ódon belvárosával áll a turisták rendelkezésére. A dalmát tengerpart egyik legnagyobb kikötőjéből számos hajó indul a közeli szigetvilágba, többek között Brac, Vis, Hvar, Solta kikötőibe.

Marjan parkerdő

Split régi és új városrészét, valamint a kikötőt fentről is megcsodálhatjuk, ha felsétálunk a Marjan-domb oldalában lévő kilátóteraszhoz. Itt fönt, ahol főként a gazdagabbak villái állnak, egy szép erdős parkot, játszóteret és állatkertet is találunk, a domb déli sziklái pedig kiváló terepet biztosítanak a sziklamászóknak, nekik minden évben megrendezik a hagyományos Marjan-kupát.

Split nem kimondottan üdülőváros, sokkal inkább egy üzleti és kulturális központ, virágzó gazdasággal és kereskedelemmel. A város hajójáratai összeköttetésben állnak az Adriai-tenger Közép-dalmáciai szigeteivel. A strandolás és a kulturális értékek felfedezése mellett akár vásárlással is elüthetjük a délutáni órákat, hiszen a központban egymást érik az árusok. A palotában számos kis butik, illetve ajándéküzlet kínálja portékáit. A város jellegzetesen mediterrán hangulatot árasztó színfoltja a piac: a standokon hegyekbe tornyozva állnak a gyümölcsök, zöldségek, halak és különleges sajtgurigák – ez utóbbiakból az árusok széles mosollyal nyújtanak át egy-egy darabkát az erre kószáló idegeneknek, kóstoló gyanánt. S ha már itt járunk, valamelyik kis piaci pékségben néhány kunáért érdemes megkóstolnunk a jellegzetes horvát csemegét, a „burek”-et is.

A környék

Split közelében több hangulatos kisváros is található, amelynek megtekintése megéri az alig egyórányi autóutat. A legközelebbi Solin. Római kori maradványain kívül hatalmas zöldellő parkjával ígér kellemes kirándulást az utazónak. A kicsit távolabbi Trogir, szigetszerű óvárosával és impozáns kikötőjével várja a turistákat, ahol megcsodálhatjuk egy-egy óriási luxusjacht kikötését, egy utcai festővel portrét készíttethetünk magunkról, vagy beülhetünk valamelyik helyi kimérésbe egy igazi dalmát pálinkára. Splittől délre, mintegy 60 kilométerre Makarska nyüzsgő tengerpartjának bárjaiban hódolhatunk a gasztronómiai örömöknek, a társas szórakozásoknak, no és persze az estefelé oly’ jóleső andalító, partmenti sétáknak.

Válogasson kedvezményes horvátországi ajánlataink között!

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!