Gulliver most turista a törpevilágban

Megannyi híres épület és szobor létezik, amit mindenki látni szeretne életében legalább egyszer. Ehhez alapesetben körbe kellene utazni a földet, de van más örömteli módja a világhírű látnivalók megismerésének, hiszen sok szép nevezetesség kis helyen is elfér.

Kicsit furcsálltam, hogy a Mátyás-templom hogy helyezkedik el a Halászbástya mögött, de gondoltam ez problémaként is csak apróság. Főleg, hogy nem a pesti Duna-partról néztem, hanem a Klagenfurt melletti Minimundus parkban, ahol a világjárás igazán olcsó és hatékony módján láthattam a barcelonai Sagrada Familiát, a londoni Tower-t, a vatikáni Szent Péter Bazilikát, a washingtoni Fehér Házat, és rengeteg más világhíres nevezetességet. Szuper (2-3 órás) családi önképző program a gyerekekkel együtt, és a pénztárnál beszerezhető magyar nyelvű térkép segítségével könnyű beazonosítani az épületmaketteket, amiket az eredetivel azonos anyagokból készítettek el. Hát persze, kihagyhatatlan hogy trükkösen pózoljunk egy-egy nevezetesség előtt, és fotókon tudassuk ismerőseinknek, mennyi szép látványosságnál jártunk. Összesen 250 nevezetességet láthatunk 1:25-ös méretarányban.

A turisták világszerte találnak ilyen és hasonló miniatűr nevezetességeket bemutató parkokat. A dániai Billund világhírű Legolandjében 1:20 méretarányban raktak össze Lego darabokból tájképeket, épületeket, pl. az athéni Akropoliszt, a New-Yorki Szabadság-szobrot, sőt a floridai űrközpontot is.

A brüsszeli Mini-Europe parkban a Vezúv vulkán kitörését is eljátsszák, hogy ne kelljen évszázadokat várni az igazi vulkán ilyen aktivitására. Azt olvastam ott, hogy a spanyolországi Santiago de Compostela katedrális makettjének elkészítése 24 ezer munkaórát igényelt! Ez kb. 9 évet jelent, ami azért nem 55 év, ameddig az eredeti katedrális épült a 11. század végén és a 12. század elején.

Akik a török riviérán, Alanya tájékán nyaralnak, azoknak igazán érdemes meglátogatni a Mini-City nevű parkot, mert meglepően színvonalas. Itt a törökországi nevezetességekre koncentrálnak, de látni olyan ókori épületek miniatűr változatait, amik már nem léteznek, vagy nem az itt mutatott épségben maradtak fent.   

New Yorkban, a Times Square tőszomszédságában a Gulliver kapuja nevet viseli egy miniatűr park, ami jó amerikai módra elképesztően profin szórakoztat. A bejáratnál kapunk egy kulcsot, amivel az egyes miniatűr installációknál mozgásba hozhatunk ezt-azt. Például a kulcs használatával a kikötőben elindul egy hajó és ilyesmik.  

A németek váltig állítják, hogy ebben a műfajban a csúcs a hamburgi Miniatur Wunderland. Tény, hogy itt több az interaktív lehetőség, mint sok más, statikusabb élményparkban. Itt egy kattintással láthatunk nevezetességet nappali és éjszakai megvilágításban is.   

A világ legnagyobb területű ilyen parkja Isztambulban található. Itt óriási területen, de azért 1:25-ös méretarányban rekonstruálták a Világ hét (antik) csodáját.  

Utazásaim során a témában ez volt a kedvencem: a hollandiai Hágában a Madurodam szabadtéri makett park, mert egy teljesen tipikus, de nem konkrét holland kisvárost mutatnak be. Nyilván azért imádtam, mert a csatornaparti tündéri holland házakat az életben is imádom.     

A honfiúi kebel a legjobban akkor dagadt, amikor Brüsszelben a Mini Europa makettparkban – nagy meglepetésemre – igazán terebélyes térben megláttam a Széchenyi-fürdő makettjét. Vicces egy adott szögből nézni a látványos pesti fürdőnket, aminek a hátterében éppúgy látható az igazi Atomium és odébb a velencei Szent-Márk székesegyház harangtornya, a Campanile. A lényeg itt is a családi műveltségi vetélkedő bizonyosan ismeretgyarapodással. Ha a miniatűr nevezetességek közül valamit a valóságban még nem láttunk, akkor az kerülhet fel íziben a bakancslistára.   

Nemrégiben tudtam meg, hogy van miniatűr Magyarország is, mégpedig, a Pepi-kertnek nevezett Szarvasi Arborétum területén.  Nosza, ezt is meglátogattuk és kifejezetten örültünk, hogy ez a makettpark milyen színvonalas. Vicces, hogy a Parlament előtt a Duna az egy kacsaúsztató, pontosabban tőkés récék lustálkodnak az Országháza lábánál. Mini Magyarországon majdnem a Hősök tere fölé hajolva úgy vettem leltárba a szobrokat, mintha Gulliver lettem volna.             

Legújabb cikkek

Iratkozz fel Te is
hírlevelünkre!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!