Irány Dél-Portugália, az Algarve régió

Portugália remek hely, a tengerparti üdülés-, a gasztronómia és a kultúra szerelmesei is megtalálják itt számításukat. A megközelítése távolról sem bonyolult, hiszen több légitársaság is indít Lisszabonba napi szinten vagy a déli parton Faroba járatot, de akár fapadossal is utazhatunk. A 3 és fél órás út nem számít hosszúnak, ezért is érdemes a Lisszaboni városlátogatás után lehúzódni délebbre, ahol már vár a tengerpart. Az ország legdélebben fekvő tartománya, Algarve jellegzetes part menti sziklaalakzataival, világítótornyaival és hangulatos városaival tökéletes hely a kikapcsolódásra. Lássuk miért is szeretjük Algarve-t!

A klímája nekünk van teremtve

Szerencsés, Afrikához közeli elhelyezkedése miatt, a nyarak nem túl forróak, a tél pedig enyhe, ezért bármelyik évszakban bátran látogatható. Az Algarve part-rajongók körében azért kézenfekvő, hogy főszezonon kívül, a nyaralási hullám lecsengése után érdemes időzíteni az utazást, ha tehetjük. A tengerparti pihenés mellett – ami az egyik legfontosabb vonzereje a régiónak - érdemes körülnézni a városokban és bátran átadni magunkat a dél-portugál életérzésnek.

Amit itt érdemes elkezdeni: szörf, golf és lovaglás

Sokat elárul Algarve-ról, hogy a portugálok körében is az egyik legkedveltebb nyaralási célpont. Jó hely az aktív kikapcsolódáshoz: van itt szörfös partszakasz, mint a Praia de Faro, ami kezdőknek is remek választás. Faro mellett található még a golfosok egyik zarándokhelye, Vale de Lobo, illetve a part mentén minden településen ménesekbe botlunk, ahonnan lovas túrákon járhatjuk be a vidéket.

Lisszabon után kézenfekvő úticél

Lisszabonról már szó esett korábban (link a Lisszabon cikkre), a városlátogatás után adja magát, hogy lemenjünk délre, szusszanni egyet a tengerparton. Használjuk is ki a lehetőséget és lássuk, mit tartogat számunkra a térségben található három város: Faro, Portimao és Lagos!

Elsőként nézzük Portimaot! Az ókori alapítású város Algarve egyik legrégebbi kikötővárosa, így kötelező kipróbálni a halételeket, garantáltan friss fogásból készül minden, gyakorlatilag lehetetlen mellényúlni. Itt található a térség legmenőbb strandja, a Praia Da Rocha, amely illusztris vörös szikláiról híres. Maga a város a bevásárló utca köré épült, így a strandolás mellett a hazaiaknak beszerzendő kötelező szuvenír megvásárlása sem jelenthet gondot.

Nyugati irányban tovább haladva a parton Lagos a következő megálló. A régió egyik legnagyobb öblében fekvő város szinte vonzza a turistákat. A kozmopolita hangulat mellett a mór hatás is erősen érezhető, ez a kettősség teszi igazán izgalmassá a várost. A Lagos szélén található erődöt (Forte Ponta da Bandeira) mindenképpen érdemes megnézni és ha már elmerészkedtünk idáig, menjünk tovább az ország legdélnyugatibb pontjára,a Szent Vincent fokhoz. A hajózási és tájékozódási szempontból is fontos látnivaló nagy élmény, kihagyhatatlan azok számára, akik gyűjtik a „leg”-eket. A sziklacsúcsról elképesztő fotókat készíthetünk, amelyekre minden ismerősünk irigykedni fog.

Faro már nem ismeretlen számunkra, hiszen a fapados légitársaságok főként ide érkeznek. Hamisítatlan mediterrán hangulata miatt kapott helyet a „muszáj látni, ha Portugáliában járok” listára. Faro latinul világítótornyot jelent, így nem nehéz kitalálni, hogy itt is főképp hajózásból éltek az emberek a történelem folyamán. Mivel a város a tartományon belül is remek elhelyezkedéssel bír, így Algarve egyik központja, ahonnan vasúttal vagy busszal is könnyedén meg tudjuk közelíteni a környékbeli településeket. A környező öblökben rengeteg madár él, így nem kizárt, hogy utazásunk során akár flamingóval is találkozhatunk. Persze ha növelni akarjuk esélyeinket, induljunk flamingó-lesre a Ria Formosa lagúnába Faro mellett.

 

Ha Portugáliában járunk, mindenképpen szánjunk néhány napot a déli régió felfedezésére! Erre remek lehetőséget nyújt csoportunk, ahol Dél-Portugália felfedezése mellett Lisszabon is kiemelt célpont. Lisszabonról bővebben ITT olvashat.

 

További portugál ajánlataink

Legújabb cikkek

Iratkozz fel Te is
hírlevelünkre!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!