Izland - Jégföld-koktél tündér módra

Vegyünk egy Magyarországnál valamivel nagyobb szigetet, és helyezzük közvetlenül az Északi-sarkkör szomszédságába. Csipkézzük ki a partjait, szárazföldbe mélyen benyúló fjordokkal, adjunk hozzá lustán araszoló gleccsereket, végeláthatatlan jégmezőket, szeszélyes vulkánokat és gejzíreket, majd mindezt ízesítsük kövek alján megbúvó erdei tündérekkel, és máris megkapjuk Izlandot, ami korántsem olyan barátságtalan, mint ahogy a neve, a Jégföld sejteni engedi.

A forrón bugyogó vizek szigete

Izlandon lépten-nyomon hatalmas kiterjedésű lávamezőkbe botlunk. Van, ahol az izzó magma ereje játékos Küklopsz módjára óriási sziklákat szórt szét, máshol a kicsorduló láva kötélformában kövesedett meg, vagy kerek cipóként felpúposodott. A leglátványosabb utóvulkáni működések azonban mégiscsak a gejzírek. Minden gejzír névadója, a Geysir, alig másfél órányira található a fővárostól, Reykjavíktól. Ezen a híres földhőmezőn számos kisebb hévforrás van, ám most csak egy gejzír aktív, a Strokkur, azaz a Köpülő.

A hihetetlenül erős széllel dacolva turisták tucatjai várják csőre töltött fényképezőgépeikkel a „produkciót”, ami öt-tízpercenként menetrendszerűen bekövetkezik. Résen kell lennünk, ha meg akarjuk örökíteni a húsz méterre is fellövellő vízsugarat, mert az egész jelenség nem tart tovább néhány másodpercnél. A természettel szoros közösségben élő izlandi néptől az sem szokatlan, hogy mindenféle erdei manóval, és tündérrel „népesítette be” az erdőket és a nagyobb köveket. Talán hihetetlennek tűnik, de az utak mellett ma is látni lehet, hogy a nagyobb sziklákra ajtót és ablakot festenek. Mert bár tündért még senki sem látott, ez nem jelenti azt, hogy ne léteznének. Gondoljunk erre mi is, amikor egy szép formájú kavicsot, vagy követ szeretnénk emlékül hazahozni Izlandról: alaposan nézzük meg, nehogy megzavarjuk egy erdei tündér nyugalmát.

Izland egészen különleges atmoszférájú helye a Reykjanes-félsziget. Az óceán itt barátságtalanul viharos, a kopár, fekete táj egyhangúságát csak a világítótorony sziluettje enyhíti, és a tudat, hogy hamarosan megmártózhatunk a Kék Lagúnában. A Reykjanes-félsziget népszerű fürdőhelye nevét, a vizét megfestő kovamoszatokról kapta. Különleges kontrasztot képez az égszínkék víz a komor-fekete vulkanikus háttérrel. A víz rendkívül kellemes, 30-40 °C fokos, a gomolygó gőzben iszappakolással az arcukon tovasuhanó „árnyakat” szemmel láthatóan az sem zavarja, hogy a soha pihenni nem tudó szél havas eső felhőit hozta éppen a tó fölé.

Reykjavík - A füstölgő öböl

A bő százezer lakosú főváros csak első látásra tűnik unalmasnak. A Reykjavík nevet (Füstölgő öböl) az első telepesek adományozták a helynek, a föld repedéseiből feltörő gőzök láttán. Pedig mi sem áll távolabb a várostól, mint a légszennyezettség! Izlandon bárki megtapasztalhatja, hogy milyen érzés az, amikor „harapni lehet a levegőt”. A legszembeötlőbb azonban Reykjavíkban a skandináv színvilág visszafogottsága, valamint az a szokatlan érzés, hogy sehol nincs tumultus, vagy dugó. A város kikötője és környéke népszerű találkahely. Túlzásnak tűnhet, de a világ legészakibb fővárosában közel kétszáz bár és étterem közül válogathatunk. A kevésbé fázósak elugorhatnak a jégbárba is, ahol a csapos és a vendégek kivételével szinte minden jégből van.

Reykjavik nagyon büszke a modern épületeire: a Hallgrímskirkja szokatlan, piramisra emlékeztető tornyával Izland legnagyobb temploma, a Perlan pedig, a város melegvíz-tartályai fölé épített futurisztikus üvegpalota. De a leghangulatosabb utcácskák mégis a Tjörnin-tó környékén találhatók. Az új városháza félig vízen nyugvó épülete jól megfér a jellegzetes izlandi házakkal. A múlt századi lakóházakat farönkökből ácsolták, és élénk színekre pingálták, leginkább a sötét téli nappalok ellensúlyozásául.

Időjárás és a szegény esernyők...

Az Izlandra utazóknak számolniuk kell a sziget szokatlan klímájával, ami a közhiedelemmel ellentétben nem is annyira rossz. Az óceán, valamint északon a Golf-áramlat gondoskodik arról, hogy a tél ne legyen túl hideg, viszont nyáron se legyen melegebb 15-17 °C foknál. Amolyan kellemes túraidő, bár jó, ha mindig kéznél van az esőkabát, mert az idő percenként képes változni. Amire szinte biztos, hogy soha nincs szükség, az esernyő: a gyakran viharos szélben úgysem lehetne kinyitni.

Válogasson izlandi ajánlataink között!

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!