Kulturális kisokos - hogyan legyünk udvariasak idegenekkel

A brit főváros lelkesen készül a két év múlva kezdődő olimpiai játékokra. Már most megkezdték a majdani önkéntes segítők toborzását és kiképzését. Ebben nyújt segítséget az a "kisokos",  amelyből kiderül, hogy az egyes nemzetek kulturális különbségei milyen "veszélyeket" rejtenek magukban.

 • Ha például japánokkal találkoznak a londoni ‘őslakosok’, tanácsos elkerülniük a közvetlen szemkontaktust, és nem illik zsebre tett kézzel társalogni velük. Észben kell tartani, hogy a mosolygás a japánoknál nem feltétlenül a boldogság jele.
 • A kínaiak jelenlétében vigyázni kell, ők ugyanis annyira babonásak, hogy bizonyos témákat – így például a szegénységet és a halált – nem ildomos felvetni előttük.
 • De figyelni kell az argentin turistákra is, ha például az étteremben rosszul töltik nekik a bort, azt az ellenséges fogadtatás jeleként értelmezik. Ugyanakkor nem szabad megsértődni azon, ha az argentin vendégek az ember súlyán vagy kinézetén viccelődnek.
 • A brazil vendégeknek különösen illetlen dolog személyes kérdéseket feltenni, így a kor, a fizetés és a családi állapot nem kerülhet szóba.
 • A kiadvány emlékeztet rá: az arabok nem szeretik, ha parancsolgatnak nekik, ezért kerülni kell a főnökinek ható beszédmódot, ha valamit szeretnénk elérni, azt inkább kérés vagy kérdés formájában vessük fel.
 • Nem kell megrökönyödni, ha a dél-afrikaiak azt mondják: feltartották őket a robotok. Ez ugyanis náluk a közlekedési lámpákra utal. Nem szabad nekik fityiszt mutatni, mert az náluk obszcén jelentéssel bír.
 • Az indiai látogatók esetében kerülni kell a fizikai érintkezést, sőt sértőnek találhatják azt is, ha valaki túl közel lép hozzájuk – még ha a szándék barátságos és ártatlan is. Türelmesnek kell lenni velük szemben, ha eleinte udvariatlannak és türelmetlennek tűnnek, ez azért van, mert általában zsúfolt nagyvárosokból és kaotikus környezetből jönnek.
 • Ha mexikóiakkal hozza össze a sors a londoniakat, tanácsos kerülni a szegénység, a bevándorlás, a földrengések témáját. Helyettük lehet viszont beszélni a mexikói kultúráról, történelemről, művészetről és múzeumokról.
 • Nagyon kell vigyázni arra is, nehogy egy kanadait összetévesszünk egy  amerikaival – hívja fel a figyelmet a kalauz. Néhány kanadai oly mértékig sértőnek találja, ha "összekeverik" őket, hogy megkülönböztető jelként juharleveles kitűzőt rak a ruhájára, hogy még véletlenül se legyen ebből félreértés.
 • Az amerikaiak viszont olyannyira közvetlenek lehetnek, hogy egy angol számára az már szinte sértően udvariatlannak tűnhet.
 • Általában egyetlen ország polgárai sem szeretik, ha a róluk szóló gyakran téves közhelyeket készpénznek vesszük. Nem igaz például, hogy minden lengyel alkoholista, vagy hogy minden francia notóriusan kötözködő.

Forrás: www.angolosan.hu

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!