Lappföldi mese: Látogatóban a Télapónál

A felnőttek már régóta nem hisznek a mesében, hogy a Télapó teszi a nyalánkságokat a gondosan kisuvickolt cipőkbe. A lappföldi Mikulásnál tett látogatásunk, és a tőle hallott műhelytitkok azonban mindannyiunkat visszarepítenek a gyermekkor varázslatos, rejtélyekkel teli világába, és egyben megismerkedhetünk a téli Finnország csodáival is.

Magyar nyelvű üdvözlés

Santa Claus Village, azaz Mikulásfalva, benne a Télapó irodájával és postahivatalával a finn Rovaniemi városának határában található. A -20°C-ban igazi felüdülés volt az a meleg fogadtatás, amelyben a Mikulás kis segédei részesítettek, amikor beléptem gazdájuk munkahelyére. Meglepő módon magyarul köszöntöttek, s egy rövid körbevezetés után megérkeztem a Télapó (finn nevén Joulupukki) irodájába. Természetesen ő is az anyanyelvemen üdvözölt, de hamar átváltottunk angolra, mivel annak ellenére, hogy 8-9 nyelven beszél, magyarul még csak néhány mondatot tud. Viszont több tucat nyelven képes kellemes karácsonyi ünnepeket kívánni, s üdvözölni az érkező vendéget. Rövid beszélgetésünk során sok titkot árult el nekem, de a nagy kérdést, hogy hogyan képes egyetlen éjszaka alatt végiglátogatni valamennyi jó gyerek otthonát a világon, csak részben válaszolta meg. Annyit mondott, hogy sok-sok manó segíti munkájában, s rénszarvasból is egész csordája van, így a mindig pihent állatokkal rendkívül sebesen tud haladni. Utazásaihoz azonban egyéb eszközöket is igénybe vesz, mint például a „hétmérföldes csizmát”, amellyel a lábán hatalmasakat képes lépni, vagy a romantikus közlekedési eszközt, a hőlégballont. S hogy ki ne fusson az időből, van egy varázs-időkereke, amellyel karácsonykor le tudja lassítani az idő múlását (biztos mindenki tapasztalta már, hogy milyen lassan telik az idő az ajándékbontás előtt), s ráadásul keletről nyugat felé halad, így az időzónáknak köszönhetően is nyer néhány órát. De ennél többet sajnos nem árult el műhelytitkaiból.

Más a székhely és a lakhely

Arra azonban választ kaptam tőle, hogy miért éppen itt, Rovaniemi határában állította fel a székhelyét, és hogy hol is van a lakhelye. Hiszen számtalan történet kering arról, hogy pontosan hol él. Vannak, akik szerint az Északi-sarkon. Erre azt felelte, hogy ez a történet valószínűleg azért terjedt el, mert az a hatalmas hómező üresen tátong, s az emberek úgy gondolták, ott is kell élnie valakinek, így hát ki más lakhatna a tél birodalmában, mint a Télapó. Mások úgy vélik, az északi országok valamelyikében él. De az igazság az – árulta el – hogy Finnország és Oroszország határán lakik, egy Korvatunturi nevű helyen, a hegy gyomrában, s itt dolgozik manóinak többsége is, hogy összeállítsák a gyerekeknek szánt csomagokat.

A first lady-nek köszönhetjük

Azt talán kevesen tudják, hogy jelenlegi irodájának alapkövét szimbolikusan Mrs. Roosevelt, az egykori amerikai elnök felesége tette le azzal, hogy 57 évvel ezelőtt, a háború utáni időkben az Északi-sarkkör ezen településén szállt meg (a kis faház még ma is áll). Nagyon kellemes élményekkel tért haza lappföldi útjáról, aminek köszönhetően egyre többen látogattak ide, hogy megcsodálják a természet szépségét, s hogy megleshessék a Télapót munka közben. Ezért a Mikulás úgy döntött, itt állítja fel irodáját, hogy találkozhasson a mind nagyobb számban érkező kíváncsi gyerekekkel, hisz’ saját megfogalmazása szerint az ő szemében mindenki gyerek, aki 200 évnél fiatalabb. Ennél délebbre viszont azért nem merészkedett, mert rénszarvasai nem bírják a melegebb klímát. S valószínűleg azért is esett Rovaniemire a választása, mert ez Európa legterebélyesebb városa a maga több mint 8 000 négyzetkilométernyi területével.

Megsokszorozódott Télapó

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy ha a Mikulás az év csaknem minden napján lappföldi irodájában tartózkodik, hogy van az, hogy a szomszédos bevásárlóközpontban november közepétől is megtalálható egy Télapó, akárcsak a városi rendezvényeken. Nos, a titok nyitja az, hogy ezek a télapók nem az igazi Télapók. De persze nem is hétköznapi emberek. Ők valójában a Mikulás segédei, immár hajlott korba érve. A manók ifjú korukban még a Télapó mellett teljesítenek szolgálatot, majd néhány száz év után, kiöregedve a strapás munkakörből, elkezd őszülni a szakálluk. Idős korukra hosszú és ősz arcszőrzetükkel megszólalásig hasonlítanak a Mikulásra, akit attól kezdve úgy segítenek munkájában, hogy az ő nevében találkoznak a világ legkülönbözőbb pontjain azokkal a gyerekekkel, akik személyesen nem tudják felkeresni otthonában a Nagy Ajándékozót. Azonban levelet bárki, bármikor írhat a Télapónak, ezek nemzetközi postahivatalába, Rovaniemibe érkeznek feldolgozásra a világ minden tájáról. 2006-ban a Télapó és manói több mint 700 000 levelet válaszoltak meg, vagy küldtek a feladónak jelképes ajándékot. A Télapó fontosnak tartja azt is, hogy ösztönzést is adjon az ifjúságnak. Utazásai során arra buzdítja a fiatalokat, hogy bontakoztassák ki tehetségüket, ismerkedjenek a művészetekkel, találják meg személyes útjukat, kövessék álmaikat.

A környezetvédelem utazó nagykövete

S ha már az utazás szóba került, megkérdeztem, van-e olyan hely a világon, amely különösen közel áll a szívéhez, hisz’ ha valaki, akkor ő tényleg számtalanszor körbejárta már bolygónkat. Diplomatikusan egyetlen országot vagy tájat sem kívánt megnevezni kedvencének, kivéve persze lakhelyét, Lappföldet. Azt azonban elárulta, hogy leginkább a természet nyűgözi le, így bárhová szívesen visszatér, ahol érintetlen a környezet, és gazdag az élõvilág. Ezért is pártolja a természetvédelmet. Mivel felkeltette érdeklődésemet szűk hazája, a finnországi Lappföld iránt, úgy döntöttem, én is felfedezem a környék szépségeit. Havas tájakon siklottam motoros szánon, és meglátogattam egy kutyatelepet, ahol 140 állatot nevelnek szánhúzásra, kiszolgálva a folyamatosan érkező turisták igényeit. Csak ezen az egy telepen, egyetlen nap alatt 150 kilogramm hús fogy el a kutyák etetésére, és majd’ ezer turista fordul meg a főszezon egy forgalmasabb napján. Nem hagyhattam ki a rénszarvasfarmokat sem, ahol nemcsak a Mikulás, hanem a látogatók szánjait húzó rénszarvasokat is ápolják és tréningezik. Az év nagy részében vadon élő állatok kiképzéséhez legalább 2-3 évnyi edzés szükséges. A szarvasokat nyaranta szabadon engedik, hogy kipihenjék a téli szezon fáradalmait, ilyenkor az állatok hordákban vándorolnak Lappföld-szerte.

Az Északi-fény gyönyörű jelenségét sajnos nem láthattam, de Rovaniemiben, az Arcticum múzeumban érdekes információkkal lettem gazdagabb. Megtudtam, hogy a latinul Aurora Borealisnak nevezett fényjelenség valahol mindig jelen van az égen a Sarkkörön túl, hiszen azt a Nap tevékenységei, főként a napfoltok idézik elő. Ha mégsem így lenne, akkor az azt jelentené, hogy a mi jó öreg napocskánk megunta a folyamatos munkát, és egyszerűen kihunyt. Tehát legtöbbször csak a felhők takarják el előlünk a varázslatos színekben játszó égi lobogót, a Sarki-fényt, vagy csak túlságosan délen tartózkodunk ahhoz, hogy láthassuk.

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!