Látnivalók Lisszabonban és környékén

A repülőgép már leszállás közben gondoskodik arról, hogy soha ne felejtsük el Európa délnyugati csücskét, főként a hosszúkás pireneusi ország fővárosát, Lisszabont. Lisszabon fölött lebegve először a hatalmas kiterjedésű Parque da Estrelá-n, majd a bikaviadaloknak helyet adó Palacio de Touros-on, végezetül az öreg kontinens második leghosszabb hídján, a Vasco da Gama 17 kilométeres ívén legeltethetjük szemünket a magasból.

Elevador da Santa Justa

A lisszaboni földi városnézést érdemes egy sokkal alacsonyabb magaslatról kezdeni, az Elevador da Santa Justa tetejéről. A belvárosi vasszerkezetű csodatorony tervezőjéről megoszlanak a vélemények: egyesek szerint maga Gustav Eiffel alkotása, mások esküsznek rá, hogy csupán valamely tanítványa keze nyomát viseli. Bárkinek is legyen igaza, a látvány leírhatatlan: míg lábunk alatt hangyanagyságú emberek igyekeznek belvárosi dolgaikat intézni, addig hátunk mögött egy gyönyörű domb magasodik. A bámészkodás közepette idefentről könnyű kipécézni következő úti célunkat, Lisszabon talán egyetlen sík terepét, a Baixa-nak nevezett belvárost.

Praca do Commercio

Ha viszont a furcsa tölcsértorkolatot leíró Tejo folyó partja felé indulunk, hatalmas, palotákkal szegélyezett térre, a Praca do Commercio-ra érünk, amely egyben tömegközlekedési csomópontként is szolgál. A kilátótorony melletti dombra felkapaszkodva pedig a lisszaboniak egyik kedvenc negyedét, a kissé bohém Chiado-t szemlélhetjük meg. A helyi fiatalok és művészek gyűjtőhelye ez, ahol az elegáns boltok között meghúzódó kávéházak és éttermek teraszán csak hosszas sorban állás után kapunk helyet. De megéri várakozni: a „bica”-nak nevezett presszókávét kortyolgatva szemügyre vehetjük az évszázados, csempével (vagy ahogy a portugálok nevezik, azulejo-val) díszített épületeket, és az izgága lisszaboniakat.

Alfama

A belvárosból csak egy ugrás a középkori városnegyed, az Alfama. Az 1755-ben itt pusztító földrengésnek, szökőárnak és tűzvésznek köszönhetően ez Lisszabon legrégebbi épen maradt része, a többi kerületet ugyanis szinte teljesen újjá kellett építeni. Izomlázzal fenyegető, ráadásul többszöri eltévedéssel nehezített hegymászás után végre megérkezünk a Lisszabont megkoronázó Szent György várhoz, útközben pihenés gyanánt szusszanhatunk egyet-egyet: szép kilátópontok, hangulatos sikátorok, régi templomok kísérik utunkat.

Parque das Nacoes

A portugál főváros azonban nem csupán évszázados emlékei miatt izgalmas úti cél. Markáns helyet foglal el életében az 1998-as világkiállításra rendbe szedett terület, amely ma a Nemzetek Parkja (Parque das Nacoes) nevet viseli. Az egykori pavilonokból mára kiállítási csarnok, sport- és koncertaréna és csalogató éttermek lettek, de találni itt bevásárlóközpontot és persze kilátótornyot is. A legnagyobb attrakció azonban kétségkívül a gigantikus, Oceanáriumnak keresztelt akvárium, ahol testközelből szemlélhetjük a tengerek és óceánok élővilágát. Az üvegfal túlsó oldalán lenyűgöző látványt nyújtanak a békésen közeledő cápák, a csoportokba verődő ráják, a vidáman játszadozó fókák, és a kisebb tartályokban élő sárga, kék vagy éppen rozsdavörös halak, medúzák, rákok.

Jeromos kolostor

A világörökség részévé nyilvánított Jeromos kolostort a város egy másik részében kell felkutatnunk. De érdemes, mert az épület egy számunkra teljesen ismeretlen stílus, a manuelin jegyében épült, mely a gótika sajátos portugál válfaja. Összetéveszthetetlen jellemzője a földrajzi felfedezésekkel és a hajózással kapcsolatos motívumok használata, nevét pedig a világjáró hajósok útnak indítójáról, és a gigantikus épület megálmodójáról, Manuel királyról kapta. Odabent többek között a meghódított újvilági területekről szerzett gazdagságot hirdető oltárt, a Jóreménység foka megkerülésével Indiába eljutó Vasco da Gama sírját, és egy szellős kerengőt találunk. A kolostorral majdnem szemben tornyosul a bátor XV - XVI. századi hajósok előtt tisztelgő Felfedezések Emlékműve, innen néhány percnyi sétával érhetjük el a másik hírességet, a város szimbólumává vált Belém-tornyot, amely szinte minden lisszaboni útikönyv címlapjáról visszaköszön ránk.

Szórakozás

A portugál vendéglősök nem panaszkodhatnak: a turisták és a helybéliek eltérő életritmusából adódóan voltaképpen egész este telt házzal üzemelnek. A külföldiek 7 - 8 óra tájban esnek be az ajtón, és mire 10 óra körül megvacsoráznak, érkeznek a törzsvendégek, akik éjfél előtt ritkán távoznak. Ebből adódóan az éjszakai élet is némi fáziskéséssel indul: ne csodálkozzunk, ha éjfél körül még csak magunkban ropjuk a táncparketten, hiszen a tömeg 2-3 óra körül éri el csúcspontját. Lisszabonban az éjszakai szórakozások központja a belvárosi klubok mellett az Április 25. híd lábánál található Docas-nak nevezett negyedben található, ahol a blues-kocsmától a szamba-tanfolyamon át a diszkóig szinte minden könnyűzenei műfaj képviselteti magát. Néhány hely magyar idő szerint - vagyis már hajnali négy órakor - bezár, de ha valaki tovább mulatna, széles kínálatból válogathat, ám ne lepődjön meg, ha napkeltekor még mindig több száz méteres sort lát a bejáratnál. Bár a helyi rendeletek szerint reggel 8 körül ki kellene akasztani a zárva táblát, ez igen ritkán sikerül, ezért délelőttönként a rendőrség is tiszteletét teszi a szórakozóhely időtúllépése miatt.

Estoril és Cascais

Lisszabon belvárosából, a Rossio pályaudvarról negyedóránként indul a HÉV a 20 kilométerre fekvő kedvelt nyaralóhelyre, Estorilba és Cascaisba. E két város az idők során olyannyira összenőtt, hogy már maguk a helybéliek sem tudnák meghúzni a választóvonalat. Az azonban biztos, hogy különlegesen szép tengerpartot, kényelmes szállodákat, ízletes ételeket találhatunk mindkét településen, mi több, Estorilban Európa legnagyobb kaszinójában kísérthetjük a forgandó szerencsét.

Cabo da Roca

Ha tehetjük, utazzunk el a körülbelül tíz kilométernyire fekvő Cabo da Rocá-hoz, a kontinens mindig szeles legnyugatibb pontjára. „Ahol a szárazföld véget ér, s kezdődik a tenger” - olvassuk a kilátóterasz oszlopán a felfedezések korát Luziádák című eposzában megörökítő Luis Camoes szavait, miközben lábunk alatt nagyjából száz méterrel a tenger hullámai csapkodják szűnni nem akaró hévvel a sziklafalat. A túlsó partot hiába is kereső utazó itt nyomban átértékeli a végtelenről alkotott elképzeléseit, s a helyszín meglátogatásáról néhány euróért még míves bizonyítványt is vásárolhat magának a helyi turistairodában.

Sintra

A szintén világörökséggé választott Sintra egyéb művészeket, költőket, írókat és festőket ihletett meg: Lord Byron például földi paradicsomnak nevezte a hegyoldalba épült színpompás települést, ahol a látogatónak az az érzése támad, mintha az évszázadok során egymás hátára építették volna a házakat. A portugál uralkodók egykori nyári rezidenciájának mai városközpontjában már messziről látszik a jellegzetes, felfelé szűkülő kéményeiről ismert Palacio Nacional. A palotába lépve egykori királyok és nemesek hajdani életterébe csöppenünk, és azt is megtudhatjuk, hogyan lehetett zárt térben ökröt egészben sütni - a már említett kémények aljában.

Palacio de Pena

A helyi buszra felpattanva érdemes a sintrai hegytető felé venni az irányt, ahol a mórok várának maradványai és a felettébb eklektikus Palacio de Pena tekint le a városra. Remekmű mindkettő, bár a várfalnak csak igen kis része maradt meg, a palota mostani formáját nagyrészt a XIX. században nyerte el: ekkor építette egy XV. századi kolostor romjaira II. Mária királynő férje, Ferdinánd számára. A Palacio da Pena egészen a köztársaság kikiáltásáig, 1910-ig szolgált a király rezidenciájaként, azóta immár múzeum, ahol a látogatók bejárhatják az uralkodói família nappaliját, dolgozószobáját, báltermét, indiai termét, és csodálkozva fedezhetik fel, hogy az uralkodó még a fürdőszobájában is szívesen „trónolhatott” - ilyen díszes illemhelyet ugyanis ritkán látni.

Algarve

Portugália kettesszámú turistacélpontját, a déli Algarve tartományt vörös sziklafalak alatt elterülő homokos strandok, víz közeli barlangok, a kék szín több tucatnyi árnyalatát felvonultató tengervíz, és hangulatos települések jellemzik. De a prospektusokban látható felettébb invitáló képek nem tükrözik ám hűen a valóságot: Dél-Portugália a valóságban bizony jóval szebb, mint bármely itt készült fotón. A vidék első turistái valószínűleg a római katonák voltak, akik itt pihenték ki a csaták fáradalmait, az általuk épített paloták, fürdők nyomai még most is megtekinthetők. A nyolcadik században még a móroknak is annyira megtetszett a hely, hogy csak öt évszázad elteltével lehetett őket hazaküldeni innen. Nevet is ők adtak e vidéknek, hiszen az „Al garb” arabul nyugatot jelent.

Cabo de Sao Vicente

Cabo de Sao Vicente a hatalmas világítótoronnyal jelzett földnyelven, a kontinens legdélnyugatibb pontján fekszik. 3 000 wattos égőjének köszönhetően a hajók már 90 kilométeres távolságból tudják, merre is kerüljék ki a tarajos hullámok között megbújó éles sziklaszirteket. Hasonlóan a partvidék többi részéhez, Cabo de Sao Vicente is magas sziklafalra épült, és a helybéliek szerint viharos időben a hullámok az orgona mély hangjait utánozva csapódnak a lenti barlangokba.

Portimăo

Portimăo-t, a turisták egyik kedvenc városát a harmincas években fedezték fel az angolok. Az első utazókat leginkább a Praia da Rocha, a város pazar adottságú strandja igézte meg, azóta itt télen-nyáron, napi 24 órában pezseg az élet. Ám aki kevésbé mozgalmas nyaralásra vágyik, az inkább a Portimăo-tól néhány kilométerre fekvő Ferragudo-ban szálljon meg, abban a festői kisvárosban, ahol a legnagyobb zajt talán a halászbárkák evezőinek csapkodása kelti. Kelet felé haladva Carvoeiro, a sziklák közé zárt ékszerdoboz, és Armaçăo de Pera, a különleges sziklaképződményeiről és a pálmalevelekből kézzel font, empreitának nevezett ajándéktárgyairól ismertté vált falu következik.

Albufeira

Innen a francia és az angol kalózhajók támadásait hősiesen hárító Albufeirán, a golfpályáiról híres Villamourán keresztül visz az út a tartomány „fővárosába”, Faroba. A gazdag múltat maga mögött tudó város a Formosa folyó deltatorkolatában fekszik. Faro építészetében - viharos történelméből adódóan - megfigyelhető a korok és stílusok keveredése: legjellegzetesebb emléke a gót, barokk és reneszánsz jegyeket is magán viselő katedrális. A városnézések és kirándulások közepette azért nem szabad megfeledkezni a passzív pihenésről sem. Azt persze nem árt tudni, hogy az Atlanti-óceán vize itt frissítően hideg, és a hullámok szinte lankadatlanul ostromolják a partot - a szörfösök legnagyobb örömére. Nem kell azonban rögtön a szállodai medencébe rohanni, a turisták kényelme érdekében számos strandra építettek hullámtörőket.

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!