Megújult a párizsi Orsay Múzeum

Fennállásának 25 évfordulójára megújult a párizsi Orsay Múzeum kiállítóterének egy jelentős része, egyebek mellett a híres impresszionista gyűjteménynek helyet biztosító ötödik emeleti galéria, ahol október 20-tól Monet és Degas művei teljesen újfajta megvilágításban láthatók.

A francia főváros közepén, az egykori pályaudvarból átalakított Szajna-parti kiállítóhelyen a közel két évig tartó felújítási munkálatok idején is látható volt a teljes gyűjtemény: Monet, Cézanne, Van Gogh alkotásainak egy része átmenetileg a földszinti termekben volt kiállítva, egy részüket pedig nagy külföldi múzeumokban (Tokió, San Francisco, Madrid, Canberra) rendezett vándorkiállításokon több mint egymillióan látták. A párizsiaknak pedig a Szajna másik oldalán, a Grand Palais kiállítócsarnokban 2010 októberében nagyszabású retrospektív Monet-kiállítást rendeztek az Orsay Múzeum gyűjteményéből, amire harminc éve nem volt példa a francia fővárosban.

Az Orsay Múzeum falait és a talajt az elmúlt negyedévszázadban Gae Aulenti olasz építész elképzelésének megfelelően fehér szín borította, és a festményeket az egykori pályaudvar üvegtetején át természetes fény világította meg. A felújítási munkákat irányító Jean-Michel Wilmotte építész azonban valóságos ékszerdobozt kívánt a remekműveknek teremteni a korábbiaknál bensőségesebb hangulatot kölcsönözve a térnek. A múzeum falainak sötétszürke színt kölcsönzött, ahhoz pedig egyszerre társított természetes, illetve mesterséges fényeket, megszűrve a tetőn áttörő nappali világosságot. A felújított Orsay Múzeumban azonban a kortárs dizájn is helyet kapott: a képeket a japán Tokujin Josioka által tervezett üvegpadokról csodálhatják a látogatók. A múzeum tetején található Horloge (Óra) kávéház pedig a szintén sztárdizájnereknek számító Fernando és Humberto Campana brazil tervezők elképzelései szerint újult meg. A legnagyobb átalakítás a múzeum végében, a part felőli oldalon található úgynevezett Amont Pavilonban történt Dominique Brard irányításával. A korábban zsákutcás épületrész körbejárható lett, a falakon elhelyezhető képek aránya 30 százalékkal növekedett öt szinten, amelyekhez új lifteket és lépcsőket is építettek. A hátfalat élénkpirosra festették és a múzeum emblémájával díszítették.

A múzeum közel 58 ezer négyzetméteres területéből 16,5 ezer négyzetméter kiállítótér. Ennek 44 százalékát újították fel. A beruházás összköltsége 20,1 millió euró, ennek kétharmadát a múzeum fizette, a fennmaradó 6,6 millió eurót pedig a francia állam és a kávéházat működtető Elior-csoport (1,8 millió euró) finanszírozta.

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!