Miért pont oda? - sorozat: a kubai Varadero

A téli nyaralást tervezők körében sokan latolgatják, hogy érdemes-e pont Kubát választani. Jól cseng a neve, és leginkább azt képzelik, hogy ott laza karibi hangulat van, pálmafás trópusi strandok, testes szivarok, színes koktélok, táncosan mozgó, laza helybéliek, meg persze téli lebarnulást garantáló napfény.

A tenger és Varadero

A jó hír, hogy a kubai tengerpart minőségében és szépségében nem kell csalódni. Varaderoban télen 25-26 fok körüli, príma hőmérséklet van, kivéve, ha jön a hidegfront (frente frio). Ugyancsak 25-26 fokos a tenger, vakítóan fehér, finomporos a homok, játékosak, szelídek a hullámok. A víz türkiz-, avagy kobaltkékje, átlátszósága, kristálytisztasága olyan, mint amit az odautazó előre megálmodott. A víz kellemes fokozatossággal mélyül, a tengerfenék is finom homokos. Nem túl sekély, nem túl mély. Itt a gyakori tengerbe ereszkedésnek olyan hatalmas a csábereje, hogy a szállodai medencéket a vendégek többnyire hanyagolják. A tengerben medúzák vannak itt-ott, de az a fajta egyáltalán nem veszélyes. Sajnos az algák miatt a homokföveny itt-ott már nem olyan hófehér, mint régebben.

Sokak szerint a varaderoi tengerpart a lényeges szempontok összességét véve jobb, mint a Cancun-i, vagy a dominikai. Sőt a világ egyik legszebb tengerpartja. A teljes varaderoi partszakasz 20 kilométer hosszú és lényegében végigjárható lenne, ha a Hicacos-félsziget keleti végén nem lennének sziklatömegek által egymástól elválasztott privát hotelstrandok. Ez utóbbiak a legmenőbb szállodák strandjai. Az összefüggően több kilométer hosszú partrészen sokat lehet mezítláb andalogni a talpat simogató, nedves homokon. Dagálykor, esténként a part elkeskenyedik. Kókuszpálma csak a Paradisus hotel előtti strandon látható. A dominikai Punta Cana térség strandjai a pálmafák felhozatalában bizony jobban állnak. Mivel Varaderoban a part nyugatra néz, és a nap visszatükrözi a fényeket, így a naplementék lélegzetelállítóan, már-már giccsesen szépek.

Kiemelést érdemel az, hogy a strandokon elvétve zaklatják zugárusok a pihenő nyaralót. Előfordul persze, hogy egy-egy kubai óvatosan körültekintve megpróbál valami hamisított árut (jellemzően szivart) rásózni a külföldire. A parton bóklásznak egyenruhás alakok, akik többé-kevésbé ügyelnek a külföldiek biztonságára. Vannak államilag engedélyezett árusok, akik általában banánlevélből készített kalapokat, meg egyéb csecsebecséket kínálnak, egyhangú választékban. A jelentősebb thaiföldi strandokhoz képest itt nincs túl nagy mozgalmasság. Amúgy persze vannak néha szeles napok, picit nekivadult hullámok. De többnyire zavartalanul lehet úszkálni, dagonyázni a vízben. A hosszú partvonalon alig vannak hotelekhez tartozó magánstrandok. Bármelyik strandon letelepedhet zavartalanul a nyaraló.  

Varaderoi szállodahelyzet

A varaderoi hotelek túlnyomó hányadában all inclusive ellátás van. Ez részben amiatt van, hogy kicsi a szállodán kívüli étkezési lehetőségek választéka. Az utcai éttermekben igen nehéz szabad asztalt találni esténként. A kommunista rendszerű Kuba gazdaságában csekélyke magánszektor van és a túlsúlyban lévő állami tulajdon nem képes megoldani a súlyos belföldi ellátási problémákat. Jóllehet a turizmust aranytojást tojó tyúknak tekintik és próbálják óvni a hiánygazdálkodás következményeitől, azért a varaderoi szállodák ellátási színvonalát rontja az, hogy nehézkes az alapanyagok, alkatrészek beszerzése utánpótlása. A teljesen kubai állami tulajdoni hotelekben ez a színvonal rovására megy, és a vendégek a visszajelzéseikben panaszkodnak az ételválaszték szürkeségére. A kubai konyha amúgy sem nevezhető kifinomultnak, sokoldalúnak. A legjelentősebb szállodák esetében legalább van a nyugati hotelláncoknak (pl. Melia, Riu) kisebbségi tulajdona és ezeken a szálláshelyeken képesek biztosítani a szolgáltatások, az ellátás luxus színvonalát. Kifejezetten kockázatos vállalkozás szállodafoglalás nélkül, helyben improvizálva szállást keresni Varaderoban. Az olcsó hotelek, sőt a 4 csillagos szállodák egy része is kellemetlen meglepetéseket okozhatnak (silányabb koszt, műszaki defektek).  Havannában lehet pénzt megtakarítani a szálláson, mert ott a turista kevés időt tölt a hotelben, de itt nem.

Varaderoban nagyon meghatározza a turista közérzetét, hogy milyen a szállodája. A Vista utazási tanácsadói teljesen tárgyilagos szállodaértékelések segítségével biztonságosabbá teszik a megfelelő hotel kiválasztását. Vannak például olyan 4 csillagos varaderoi hotelek, amelyeket nyugodt szívvel tudunk ajánlani (pl. Hotel Mélia Las Antillas). A varaderoi hotelek egy részében jellemző probléma, hogy az elképesztő alacsony fizetésért (kb. havi 2500 forint!) dolgozó személyzet vagy bágyadtan, motiválatlanul, mogorván dolgozik, vagy túlságosan nyomul a borravalóra. A magasabb kategóriájú hotelekben nagyobb annak az esélye, hogy a személyzet az elvárható odaadással szolgálja a vendégeket. A szállodák többnyire megpróbálják sok-sok animációval, szórakozató műsorral ellensúlyozni azt, hogy a városban nincs sok programlehetőség. Pedig Varadero nem az igazi Kuba. Itt sokkal nagyobb tisztaság, rendezettség van, mint egy átlagos kubai településen. Gondozott utak, járdák, utolsó évjáratú luxusautók, golf pályák. Viszont nincsenek a helyi lakosság által kultivált éttermek, vegyesboltok.

Csaknem teljesen elkülönítettségben időznek itt a külföldiek. Vannak, akiket ez egyáltalán nem zavar, de vannak, akik hiányolják a helyi emberekkel való keveredés máshol megszokott érzését. Az utóbbi időkben a kubai egypártrendszer picit enyhítette merev szigorát és a varaderoi hotelekben most már kubai vendégek is lakhatnak. Korábban még a strandokról is elzavarták a kubai állampolgárt. Mivel a kubai embernek a tél túlságosan hűvös, ezért november és március között a kevés tehetős vagy befolyásos kubai a családjával legfeljebb hétvégére vesz ki szobát valamelyik varaderoi hotelben. Amúgy Varaderoban a külföldiek között sok a francia ajkú kanadai, a latin-amerikai, a spanyol, az olasz, meg a német. Érdekes módon az oroszok nem szoktak ide domináló mértékben, tán a nagy távolság hátránya miatt. Az USA állampolgárainak a saját törvényeik tiltják Kuba meglátogatását, a szigetország elleni gazdasági embargó miatt.

Védett turizmus

Az üdülővárosnak nincs igazi kubai karaktere. Mesterséges jellegét mi sem bizonyítja jobban, hogy itt csak elvétve láthatók a falakon, táblákon a máshol szokványos kommunista propagandajelszavak. A külföldiek Havannában, az országjáró kirándulásokon bőségesen tanulmányozhatják a kubai rendszer igazi hétköznapjainak sajátosságait, de Varaderoban a zavartalan pihenés javára függetleníthetik magukat a lejárt szavatosságú szocializmus direkt látványától. Nappali külső program lehet a kerékpározás. A hotelek és az utcai kölcsönzők bicaj választéka nem éppen minőségi. A kerekezés során sok érdekességet nem lehet látni, legfeljebb hoteleket egymás után. Van azért egy, nem túl hangulatos, városközpontszerű képződmény, ahol az üzletek nagy része ajándékbolt, és van két kézműves piac is. Túl turistás, nincs hiteles, érdekes hangulata. Furcsa, hogy az árusok egyáltalán nem rámenősek, nem is szólítják meg a potenciális vevőket. Többnyire egykedvűen üldögélnek a felülárazott portékák mellett. A külföldinek nincs sok esélye, hogy az utcákon a helyiekkel ismerkedjen. Ha a kubai - többnyire az említett városközpontban - egyáltalán meg mer szólítani egy turistát a szokványos, angolul feltett Honnan jöttél? kérdéssel, akkor gyorsan kiderül, hogy a gesztus kereskedelmi és nem barátkozási célú. Sok helyi üzletel ezzel-azzal. Valahogy el kell tartani a családjukat. A kubai kormányzat lassan, fokozatosan engedi, hogy a helyiek akár törvényes keretek között is vállalkozzanak.

A szállodákban a személyzettel lehet haverkodni, és még az is előfordulhat, hogy a barátkozás mögött nincs valami anyagi érdek. A kubaiak laza természete nagyon is szerethető. Tudják a módját, hogy miképpen enyhíthetik tánccal, zenével, huncutkodásokkal az ő saját valóságuk miatti frusztrációjukat. A kisgyermekkel utazó külföldi biztos megtapasztalja, hogy a kubai személyzet tagjai imádnak bohóckodni a kicsikkel. A hotelzóna túlsó vége felé van egy bevásárló központ, a Plaza America, amelyet csak a turisták látogatnak. Az üdülővárosnak van némi éjszakai élete a hotelek világán kívül. Este kilenc után nyílnak a szórakozóhelyek. A diszkókban belépődíjat szednek (3 ezer forint/fő körül). Calle 62 (62-es utca) egyes részein gyakoriak az esti utcai élőzenélés, sőt spontán táncolgatás. Péntek esténként a városközpont felé eső egyik strandon éjjelbe nyúló bulit tartanak a homokon. Havannával ellentétben, Varaderoban alig lehet találkozni a prostitúcióval. Ez nyilván a hatósági felügyelet nagyobb szigorával magyarázható.

A turisták többnyire a hoteljükben vigadnak esténként, mert a kinti szórakozási lehetőségeket nem tartják lenyűgözőknek. Varadero eleve olyan jellegű hely, ahol a nyaralók napközben is ritkán mozdulnak ki, hisz az all inclusive ellátás biztonságát nehezen adják fel. A turista ,,rezervátumon” kívüli Kuba sokaknak fárasztóan komplikált.Feltétlenül javasoljuk a roppant hangulatos, menő Dupont-villa meglátogatását. Legkellemesebb persze, ha az ember be is ül az éttermükbe, a jó előre elintézett foglalásnak köszönhetően. A félszigeten sok-sok kilométer hosszúságban elnyúló hotelövezet távolabbi pontjai 5-7 kilométerre vannak a központtól s így taxira is szükség lehet. A taxizás éberséget igényel a turistától. Nagyon alaposan és egyértelműen tisztázni kell előre a viteldíjat. Lehet persze a méterórára hagyatkozni, de nincs sok értelme. A központtól távolabbi hotelektől például átlag 2500 forint körül lehet a viteldíj. Busszal ennek a negyedéért meg lehet úszni, de csak egy fő utazása esetén. Van még moped, riksa, meg lovas kocsi is. 

Más időtöltések

A helyi tengerparthoz eső vizekben említésre méltó búvárkodási (sznorkel) lehetőségek alig vannak. A Hotel Mélia strandjánál, a vízbe egyenesen befelé 100-150 méterre azért vannak korallok, na de nem olyan fantasztikusak, mit a Vörös-tengerben. Szervezett hajóutakkal lehet elmenni távolabbi merülő helyekre (pl. a Cayo Piedra szigetecske táján). Varadero térségében van mód mélytengeri horgászatra. Vannak hajóskirándulások (katamaránnal is) elképesztően szép, magányos partrészekhez, természetvédelmi övezetekbe. Lehet delfinekkel úszni, habár ezt a programot az állatvédők erőteljesen rosszallják. Talán érdemes befizetni a Josone Park meglátogatására. Ez egy kis oázis, ahol szép a panoráma, amelyben Pina Colada és Mojito itókák élvezetével együtt lehet gyönyörködni. Lehet olyan barlangokat látogatni, ahol az őslakó indiánok falrajzai is láthatók. Vannak, akik Varaderoból csupán egynapos kirándulás erejéig mennek a két és fél órás autótávolságra lévő Havannába. Pedig a szenzációs Havannára minimum három napot érdemes szánni. Külön cikkben foglalkozunk majd Havannával és a szigettúrákkal. Trinidad és Cienfuegos városok is fölöttébb megérdemlik az utazó figyelmét. Akik Varadero közelében érdekes, nem turistás várost szeretnének látni, annak a 17 kilométer távolságban lévő Cardenas-t vagy a 23 kilométerre fekvő Matanzas-t érdemes meglátogatni.

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!