Miért pont oda? - sorozat: Srí Lanka

A Miért pont oda? sorozatunk célja, hogy olyan gyakorlati információkhoz jussanak utasaink, ami alapján könnyebben eldönthetik hová tervezzék következő utazásukat. Az országokat őszintén, a maguk sokszínűségében mutatjuk be: a látványosságok mellett nem titkoljuk el a hátrányokat sem. Dél-Ázsia térségében India egy utazás keretében túl nagy falat a hatalmas méret és sok érdekes látnivaló elszórtsága miatt. A hozzá képest pici Sri Lanka előnye éppen az, hogy egyszeri látogatás révén is jól, gyorsan megemészthető.

Nincs annyi híres látványossága, de érdekesek egyszerű hétköznapjainak életjelenetei, kedvesek, jámborak az emberek, vannak bámulatos teaültetvények, trópusi őserdők, eltűnt korokból hátra maradt romvárosok, egzotikus buddhista és hindu kegyhelyek, Buddha-szobrok. Izgalmas a többféle vallás együttélése, keveredése, sokszínűsége. Jóllehet a szigetországnak az Indiai-óceán partján vannak szép strandjai és kedvező árú tengerparti szálláshelyei, az utazás ínyenceinek kár kihagyni azt a földrajzi ziccert, hogy rövid repüléssel el lehet jutni Sri Lankáról a nálunk is jó hírnevű Maldív-szigetek valamelyik picike földdarabjára, átélni valami álomszerűt.

Miért érdemes?

Bár a távoli tájakon az európai utazó örvend annak, hogy a globalizáció hozadékaként bármikor rálelhet a hétköznapi fogyasztás megszokott márkáira (McDonalds, Tesco, Starbucks, Carte d’Or, pizza stb.), azért a turizmus igazi célja tán mégis a hitelesen helyi specialitások, az egyediség, a más felfedezése. Sri Lanka - ellentétben Thaifölddel, Malajziával, vagy akár Kínával - nincs tele a modernség megannyi vívmánnyal. A szingalézek és tamilok közötti polgárháború miatt a turisták és a befektetők nem jöttek s így a nyugat hatása itt halvány. Ettől az ország a látogató érintetlennek, egzotikusnak, izgalmasnak, hitelesen egyedinek hat.

Bizony ez egy szegény ország, s lépten-nyomon szembesülni kell a helyiek nyomorával. De a helyi nép nyájassága, kedvessége, életigenlése miatt – Indiával ellentétben - Sri Lankán ritkábban lát a nyomorban élők arcán reménytelen levertséget, bágyadtságot, szomorú erőtlenséget. A turista maga irányában többnyire őszinte kedvességet, érdeklődést tapasztal. Gyakori, hogy a helyiek csak úgy udvariasságból odaköszönnek az idegennek, mégpedig mosolyogva! Az biztos, hogy többet mosolyognak ott, mint nálunk, pedig rosszabbul megy a soruk. Bár az utcai forgalomban, a tömegben lökdösődnek, azért a legtöbb helyzetben udvariasak, szelídek. Persze az alacsony életszínvonal miatt a magyar turista számára sok minden igazán olcsó. De csak akkor, ha hajlandó ott étkezni, ahol a helyiek, s ha hajlandó úgy közlekedni ahogy ők, bár sok helyen többet fizettetnek a turistákkal, mint a helyiekkel. Azért egy tál egyszerűbb, finoman fűszerezett rizsételért alig száz forintnak megfelelő rúpiát kell csak fizetni.

Apropó, önmagában is élmény a szigetország konyhájával való megismerkedés. Izgalmasan fűszerezett zöldséges és/vagy húsos lepények (samosa, patty, rotty) sokaságából lehet választani a kifőzdékben, az utcai árusok kínálatából. A közbiztonsággal nincs gond. Bár a tamil és a többségi szingaléz népcsoportok emlékeiben még nagyon frissen lehet az ország egyes részein hosszasan dúlt csatározások emléke, a turista ebből vajmi keveset érzékel. Sri Lankán nagyon jó, hogy rugalmasan lehet kombinálni a kulturális turizmust és a lazító tengerparti nyaralást. Sok szép, hosszú partvonalon található strand van, bár ezen a téren a Maldív-szigetek mesésebbet tud kínálni, igaz jelentős többletkiadás árán. Sri Lankán rengeteg a természeti szépség, a strapás közlekedés folyamán is bámulatos tájak láthatók.

Összegezve Sri Lanka nagy előnye az egymástól eltérő jellegű utazási élmények által adott változatos élményszerzés lehetősége, mégpedig viszonylag kis területen belül (kompakt méret). Érdekesség: Hol lehet máshol olyan hatalmas denevéreket látni? Rajokban szállnak a fák felett esténként. A gyümölcsevő denevérek legalább háromszor akkorák, mint a nálunk honosak. A turistának nincs oka félelemre, ha csak nem rakja a feje búbjára a gyümölcsevő denevér kedvencét, a mangót.

Hátrányok, gyűrődések

Sri Lanka nem túl nagy ország, hazánk területének kétharmada. Ez elvileg lehetővé tehetné, hogy akár egy 6-8 napos szigetlátogatásba sok-sok minden turistalátványosság meglátogatása beleférjen. Csakhogy a közutak állapota pocsék és így keserves és fölöttébb időigényes eljutni A pontról a B-be és onnan C-be. A városokban és főleg az országutakon a közlekedés európai szemmel zűrzavaros. Az elválasztó sávok meglétét teljesen semmibe veszik és a testes járművek (főleg a buszok) valósággal lesöpörik a kisebbeket. Folyton dudálnak, tolakodnak. Forgalomlassító tényező a szent tehén. Jámboran lézengenek a legcsekélyebb félelemérzet nélkül. A főváros, Colombo meglátogatására nem érdemes sok időt szánni. A templomoktól eltekintve az építmények nem túl érdekesek, az életképek, az illatok és szagok meg inkább azok számára jelenthet izgalmat, akik nem voltak korábban Európán kívüli szegény országokban. Hátrány, hogy sok amúgy érdekes műemlék nincs igazán jó állapotban és a látnivalók prezentálása sem kellően profi, nyilván az állami költségvetés szűkössége miatt.

A 25 éve át tartó polgárháború 2009-ben történt befejezése óta folyamatosan nő a turisták száma, de ezzel párhuzamosan nem épült kellő számban szálloda. Így főszezonokban könnyen, gyorsan lesz teltház a hotelekben. Mostanság kezdtek szállodafejlesztésekbe. A szerényebb árszintű hotelek többnyire lestrapáltak, és az elavult gépészet miatt akadnak kényelmetlenségeket okozó defektek. A szobákban itt-ott hívatlan vendégként megjelenhet néhány csótány. A nem finnyásaknak a szálláshelyek többsége azért elfogadható kényelmet képes nyújtani. Amúgy persze vannak bőven kifejezetten szép és színvonalas szálláshelyek is, főleg a tengerparti övezetekben (pl. Negombo). Bár nem helyi specialitás, de a klíma, a 75 százalékos páratartalom bizony gyengítheti a turista állóképességét. A trópusi klímát imádó szúnyogok ellen meg szükséges védekező küzdelmet vívni.

Bár Indiában, Afrikában, meg egyes arab országokban nagyobb probléma, de a turistát itt is gyakran zaklatják zsibárusok, különféle kirándulási ajánlatokat kínáló fiatalemberek (beach boys), kéregetők, meg az idegenek átverésére szakosodott csibészek. Ez főleg a jelentősebb tengerparti helyek strandjain kényszerít ki védekezési stratégiákat. (Pl. A magyar turista ,,elfelejt” minden idegennyelvtudást.) Valahogy, a lehető legkevesebb idegeskedéssel, ki kell bírni azt, hogy folyton valamilyen címen megközelítik a turistáskodni vágyó embert. Sok helyen elvárják a borravalót, de a turista zavarba jön abban a tekintetben, hogy mikor adjon, mikor nem, s ha igen, mennyit. És végezetül: a tisztaságra kényesek sok helyen kényszerülnek szembesülni a kosszal, áldatlan higiéniai állapotokkal (sok légy), rendetlenséggel.

Megnézni mindenképpen

Kötelező látnivaló a Sirigiya (oroszlán torok), egy hatalmas szikla erődítmény, amelyet a király építtetett testvérétől való félelmében. (Ajánlom ezt az ötletet legkisebb fiamnak, akit a bátyja néha bántani próbál.) Bár az építmény nincs túl magas, mégis ott a turista valamiért úgy érezheti magát, mintha a világ tetején lenne. Fent a messzeségben az erdő közepéből egy vakítóan fehér Buddha szobor emelkedik ki méltóságteljesen. A sziklatetőre (Oroszlán terasz - Sigiriya) való felmászás fáradalmaiért ez látvány méltányos jutalom. A falain látható ősi freskók miatt is képezi a Világörökség részét a sziklaerődítmény. Állítólag maga a sziklafej oroszlánfej formájára volt kifaragva és a torkán keresztül lehetett bemenni, már, akit szívesen láttak. Az oroszlánkobak pedig nyilván az említett idősebb testvér elriasztását volt hivatott elérni. Az ország neve korábban Ceylon volt, és ugye ennek kapcsán sok embernek a tea szó jut eszébe. Látványosak fent a hegyekben a teaültetvények. A turistáknak érdekes programokat szerveznek, amelyek során elmagyarázzák a teakészítés folyamatait, a tea ivásának rituáléját. Fent a helyekben ráadásul nincs hőség, kellemesen szellős az idő és határozottan frissebb, párától mentes a levegő.

Felföldön található Kandy, az ország talán legkellemesebb városa. Ha valakinek van türelme, megnézhet egy folklór műsort, amelyben dominálnak a vallási táncok, tele mondanivalóval, tanulságokkal. A turista ebből azért elég keveset ért meg igazán. A férfi előadók tűzön való futással próbálják elképeszteni a látogatókat. Kandyban van a Buddha fogát ereklyeként őrző templom is. Ez is egy sajátos program. Valójában a turista számára nem a fog az érdekes, hanem a zarándokok nyüzsgése, látványa. Egyébként a környéken több templom is van, ahol ki van állítva Buddha foga, de ez azért van, hogy megtévesszék azokat, akik az igazi fogat el szeretnék lopni. Ez ám a rafináltság.

Ugyancsak kihagyhatatlan látnivaló Polonnaruwa, egy romváros, amely Sri Lanka fővárosa volt a 11.-13. század között. Itt van egy néhai királyi palota és egy-két egyéb jó régi épület maradványa hatalmas területen elszórva. A majmok itt szabadon rohangálnak és figyelni is kell rájuk, mert elég neveletlenek és szeszélyesek. A szafari jellegű programokat nyugodtan kihagyhatják azok, akik Kenyában vagy máshol Afrikában már láttak ilyesmit. Az elefántokkal kapcsolatos programok többnyire nagyon népszerűek a turisták körében.

És még valami: Az egyénileg szervezett országlátogatás esetén a legkényelmesebb megoldás a helyi sofőr által vezetett autó bérlése. Határozottan követelni kell az elején, hogy a sofőr óvatosan, lassan vezessen, ne bravúroskodjon, és az autóban legyen biztonsági öv. A tapasztalatlanabb utazók válasszák inkább a szervezett utakat. Ezeken nem kell izgulni az idegen világ bonyolultsága miatt.

Kattintson és válogasson kedvezményes sri lankai ajánlataink között!

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!