Új látnivalókkal vár a római Colosseum!

Új látnivalók várják a látogatókat a római Amphiteatrum Flaviumba, közismertebb nevén a Colosseumba. 40 év után újra megtekinthető a Vespasianus és Titus császárok korában (Kr.u 70-79) épült aréna nézőterének restaurált harmadik szintje, valamint az aréna alatti pince, amely mindig zárt rész volt. Ezzel az eddigi 40 % helyett most már a műemlék 70 % nyitott a közönség előtt.

Harmadik szint: a világ egyik legszebb panorámája

A harmadik szint 33 méter magasan a világ egyik legszebb panorámáját nyújtja. Egyrészt rátekintést ad a 188 x 156 méteres ovális arénára, másrészt teraszáról Rómára: az összes híres műemlékre, köztük a Palatinusra, a Forum Romanumra ‚a Meta Sudans-ra, a kútra, ahol a gladiátorok lemosták a vért fegyvereikről. Nem véletlen, hogy a június 2-i nemzeti ünnepen, a Köztársaság Ünnepén, ide tűzik ki az olasz trikolort. A harmadik emelethez a Colosseum bejáratától induló lépcső vezet. A második emeletnél egy 150-200 méteres fedett körfolyosón át vezet az út. Ide tervezik a műemlék múzeumát, amelyben az amfiteátrum életéhez tartozó legkülönfélébb tárgyakat helyezik majd el. Láthatóak lesznek azoknak az ételeknek a maradványai, amelyeket a viadalok élvezése közben ettek a nézők, az általuk fogyasztott gyümölcsök magjai, a pince emelőszerkezeteihez tartozó súlyos ólomnehezékek, varróeszközök, a sminkelés kellékei.

A pince: az ókor pokla

A pince és amit felidéz, kétségtelenül a látogatás legérdekesebb része. A látogatók olyannak látják, amilyen az V. század végén volt, mert akkor temették be és megmaradt abban az állapotban. A látogatók rendelkezésére lépcső és lift is áll. Hét métert kell alászállni, hogy az ember az ókornak egy valóságos poklába jusson. Emberek százai dolgoztak lámpások fényénél / több ezret megtaláltak. belőlük/, trópusi erdőhöz hasonló nedvességben a vadállatok és az őrök ordítása közepette, állandóan szemerkélő homokesőben, amely a fölöttük lévő aréna padlózatának réseiből szivárgott alá. Ezek az emberek kezelték azokat a szerkezeteket, amelyekkel a vadállatokat húzták fel az arénába. Traianus császár idejében (Kr.u. 98 – 117) hatvan ilyen szerkezet működött. Meg voltak számozva és az őrök kiáltották le, hogy melyiket kell felhúzni.

Egy néhány méter hosszú folyosón látható, hogy milyen szilárd alapokra építették az amfiteátrumot. Öt tartóoszlop sorakozik egymás mellett. Négy-öt egy köbméteres mészkőtufa blokk alkotja őket. Mintha az örökkévalóságnak készültek volna. A vízzel való ellátást egy forrás biztosította, amely a 300 méterre lévő San Clemente bazilika forrásából eredt. Ez a víz ma is folyik a pincében és érdekessége, hogy a kivezető csőből elindulva jobbra folyik, baloldalon elposványosodik. Ennek az a magyarázata, hogy a földmozgások miatt a Colosseum egy kissé a baloldalára dőlt. Mivel az arénában a halál mindennapos dolog volt, gondoskodni kellett a holttestek gyors eltávolításáról. Ezt szolgálta a Porta Libitinaria, amely egy alacsony, sötét folyosó volt és összekötötte az arénát a pincével. Neve onnan ered, hogy libitinarinak nevezték a hullaszállítókat, akik viszont nevüket Libitinától, a temetés istennőjétől kapták. Az állatokkal folytatott viadalokat 404-ben szüntették meg és ezzel elkezdődött az építmény hanyatlása. A harmadik szint és a pince csak vezetővel, 25 fős csoportokban engedélyezett.

Forrás: tuttoitalia.hu

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!