A laza, strandos Tel Aviv földi hívságokkal

Tel Aviv-i összbenyomásunkat meglepő mértékben határozták meg a strandképek. A város felfedezését a többnyire közvetlenül egymás melletti vízpartok megcsodálásával kezdtük és zártuk is. Kiterjedt világjárásunk folyamán láttunk jó néhány strandokkal teli nagyvárost, de Tel Aviv néhány tekintetben veri ezt a mezőnyt.

Strandjai lenyűgözően tiszták, rendezettek, szuperül felszereltek és nagyon meglepett a tengervíz tisztasága. Amúgy egyáltalán nem vagyunk olyan turisták, akik túl sok időt szoktak szentelni a strandolásnak. De Tel Avivban igazán érdekes programnak bizonyult a különböző strandok jelleg szerinti leltározása.

Első nap a szállásunkhoz legközelebb eső strandra, a Hilton Beach-re sétáltunk ki, ahol hamar szembe szökött néhány kisportolt férfi pár enyelgése. Szóval ez a partszakasz a melegek és kisebb mértékben a leszbikusok törzshelye, de egyáltalán nincsenek innen kizárva a heterók. A Hilton Gay Beach-től északra, ugyanabban a kis öbölben van a kutyás strand és attól északra a mélyen vallásosak strandja. Ez az úgynevezett Separate Beach fallal határolt és meghatározott napokon vagy csak nők, vagy csak férfiak látogathatják.

A Gay Beach-től közvetlenül délre van egy dominánsan szörfös strand és aztán egymás mellett sorakozik külön elnevezésekkel még legalább 6-7 strand. A Gordon, a Frishman és a Bograshov a legnépesebb partok, főleg, mert ezek esnek a legközelebb a város tulajdonképpeni központjához. Nagyon tágas, irigylésre méltóan higiénikus strandok, amiket már teljesen vegyesen látogatnak családok, szinglik, korban dominánsan 50 év alattiak. Lenyűgözően jól szervezettek és tiszták az öltözők, a csomagmegőrzők az étkezőhelyek, kávézók. Sokan sportolnak az erre kialakított helyeken, van, ahol az izompacsirták hivalkodnak kidolgozott testfelépítésükkel. (Apropó, a feleségem szerint sok a jóképű, dekoratív felépítésű pasi. Jó, nekem meg megakadt a szemem néhány katonalány szépségén.) 

Amennyire laza Tel Aviv strandélete, annyira a lezserség hatja át az utcaképet a főutcákon és közvetlen környékein is. Kiemelkedően hangulatos a nagyon hosszú, de nem túl széles Dizengoff street a szimpatikus, lugasos sarki kávézóival, a színvonalas szupermarketjeivel, és főleg a kifejezetten kellemes sétáló népséggel: főleg 30-50 közöttiek és elképesztően sok kisgyermekes család. Feltűnő, hogy a fiatal papák mennyire aktívan vesznek részt a gyerekek sétáltatásában. Jóllehet Tel Aviv nagyon sok lakójára jellemző a mának élés, de ugyanakkor a család fontossága és a datos jövővállalás is alapvető szempont náluk.

Izraelben úgy tartják számon Tel Aviv-ot, mint amit zömében a lazább felfogású, világias, ugyanakkor a karrierre, az anyagi boldogulásra leghatékonyabban törekvő emberek lakják.  Persze, ha a turista alaposabban körül néz, akkor felfedezi a társadalmi különbségeket, a kőgazdagok lakóházait (horribilisek az ingatlanárak) és délen, a buszpályaudvar felé a szegényebb (sötétebb bőrű) izraeliek és a vendégmunkások, valamint a migránsok lakókörnyezeteit. A városközpontban feltűnően sokan beszélnek oroszul és franciául (ide telepedettek). Összességében a 440 ezres lakosságú Tel Aviv inkább egy mediterrán nyugati ország nagyvárosához hasonlít. Sajnos az árak viszonylatában is. Baromi drága egy átlagos magyar turistának, igaz bőven van lehetőség a szűkebb költségvetéshez igazodásra. Pont ottlétünk idejére esett Izrael Állam létrejöttének 70. évfordulója és megtapasztalhattuk, hogy az izraeliekben mennyire erős a hazafiasság, úgy hogy az ottani társadalom (is) nagyon megosztott politikai dolgokban. Ahhoz azonban mindenki nagy érzelmekkel viszonyul, hogy a világ legkülönbözőbb részeiről való zsidók közös hazára találtak. Jobban fogalmazva közös hazát küzdöttek ki maguknak. Alaposan megtöltöttük turistás programokkal a Tel Avivban töltött négy teljes napunkat. Érdemes rengeteget sétálni, és elemezni az utcaképeket. A város nagyon büszke a Bauhaus épületeire. A „Fehér városnak” nevezett, amúgy nem igazán egybefüggő övezetben mintegy 4 ezer épületet tekintenek Bauhaus-stílusban építettnek. A harmincas években épültek és a pesti Újlipótváros köszön nekünk vissza. (Megjegyzem ,,Lipócia” Bauhaus épületeinek lépcsőházai menőbbek, mint a jobbára kisebb Tel-Aviv-i rokonoké.)

Kötelező program a Carmel piac, ahol a szűk csapásirányban izgalmasan, nagy intenzitással csapódnak ránk a zajok, a kereskedők kiabálásai, az illatok, a megannyi élelmiszer csábító látványa. Nekünk egyébként a piacnál jobban tetszett a közvetlen közelében lévő Nachlat Binyamin sétálóutcás környék péntek délelőtti kézműves kirakodóvására. Nem szabad kihagyni ezt az élményt.

A város északi parti részén egy régi, kiszolgált kikötői területet gyönyörűen, ízlésesen építettek át vendéglátós, sétálós, boltos övezetté. Ide kora este érdemes kijönni. Nagyon hangulatos és szintén illusztrálja azt, amit Tel-Avivban annyi helyen tapasztal a turista: a kreativitást, az ízléses modernitást. A Tel-Avivval már egybenőtt Jaffa (avagy Jaffo) várost még a neten olvasottak alapján is másmilyennek képzeltem el. A valóságban nem tűnt egyáltalán dominánsan arab helynek. Mint megtudtuk, az elképesztően drága Tel Aviv-i ingatlan árszint miatt a zsidó családok, befektetők rengeteg mindent felvásároltak az itt élő araboktól. Az élet itt nem különbözik lényegesen a Tel Avivtól. Sőt péntek délután és este idejönnek a mulatni vágyók. Leesett az állunk, hogy milyen nagy a nyüzsgés. Ilyenkor van itt bolhapiac és persze ott vannak a Jaffa óvárosának meseszerű sikátorai, sok helyen a tenger csodálatos panorámájával ékesítve.

Mivel e sorok írója igazi haspók, így bármely meglátogatott város étkezési világát górcső alá veszi. Jóllehet a drágaság fékezőerő, de azért érdemes jól kiélvezni azt, hogy Tel Aviv a kajálás, az édességek frontján sokat tud nyújtani. A mediterrán jelleg miatt rengeteg a kiülős hely, a kávézók nagyon hangulatosak, és édesség terén a keleties desszertektől a francia, olasz finomságokig jó nagy a választék. Pénteken esti, Shabbat-i hagyományos kalácsevésről tudtam, de arról nem, hogy a pékségek, cukrászdák milyen szemet gyönyörködtetően szép, finom, illatos, csokoládéfolyamokkal teli kalácsokkal versenyeznek a házilag készítettekkel szemben. Én még ilyen gusztusos kalácsokat sehol máshol nem láttam.

Az étterem műfajában óriási a spektrum. Már nem meglepően itt is hódítanak az olasz éttermek, de azért a manapság baromi divatos street food-ot nehéz lebirkózniuk, mert  ez itt nem új keletű divat, hanem réges-régi hagyomány. Tel Avivban tökéletes a közbiztonság. Jeruzsálemhez képest itt sokkal kevesebb a fegyveres biztonságőrzés, ami persze a két város földrajzi elhelyezkedésének különbözősége miatt érthető. Bármiféle háborús jellegű feszültség nyomával nem találkoztunk, eltekintve attól, hogy láttunk a szállásunk közelében egy légoltalmi óvóhely (láthatóan régen használt) kopott bejáratát. Mi Tel Aviv után mentünk Jeruzsálembe és persze az utazásunk legvégén összehasonlítgattuk a két várost az élmények összképe alapján. Jeruzsálem a klasszikus turistáskodás tekintetében persze messze ütősebb kínálattal rendelkezik, mint Tel Aviv. Manapság azonban a turista a nevezetességek megnézése mellett egyre inkább tartja fontosnak azt, hogy milyen menet közben a közérzete, az értékes emlékek gyűjtése mellett tudja magát jól érezni. Mi Tel Aviv-ban jobban, fesztelenebbül éreztük magunkat. Érzésvilágunkhoz egyszerűen jobban passzolt. Itt többet tanulhattunk Izrael jelenéről. 

Amúgy mi úgy döntöttünk, hogy Izrael megismerésének igyekezetét a légitársaság megválasztásánál is érvényesítjük. Ezért a két direkt repülési lehetőség közül mi az izraeli légitársaságot választottuk, és ez jó döntésnek bizonyult. Mivel nagyon szeretnénk visszamenni Izraelbe, hogy a vidéket is megismerjük, örömmel olvastuk, hogy az EL AL izraeli légitársaság Budapest és Tel Aviv között a közeli jövőben nem fapados műfajban fog repülni. A hagyományos légitársasági szerviz nekünk jobban smakkol (hogy stílusosan egy jiddis eredetű szót használjunk).   

Válogass kedvedre Tel Aviv ajánlataink között!

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!