Édenkert az óceánban - Srí Lanka

Srí Lanka könnycsepp alakú szigete az Indiai - óceánban a legenda szerint az a hely, ahol Ádám a földre lépett, mikor kiűzetett a paradicsomból. A buddhisták szerint Buddha is ezt a szigetet látogatta meg útban az örök élet felé. A kis trópusi sziget Indiától dél-nyugatra terül el. Ez az apró ország Magyarországnak mindössze kétharmada, de valódi paradicsom a turisták számára: csodás tengerpart, gazdag kultúra, ősi történelmi emlékek, táji szépség, sokszínű élő-, és növényvilág és nem utolsósorban barátságos emberek.

Az ország lakosai

Sri Lanka lakossága 18 millió, ebből több, mint 1 millió Colombóban, a fővárosban él. Népsűrűsége igen nagy: 270 fő/km2 (csak összehasonlításképpen: Magyarországé 120 fő/km2). Az ország lakosainak nagy része szingaléz. A tamil kisebbség 18%-ot tesz ki. Mind a szingalézeknél, mind a tamiloknál kasztrendszer van, melynek lényege, hogy a társadalmi osztályok élesen elkülönülnek egymástól, s ki milyen kasztba születik, abban is marad élete végéig. Ám ez a sri lankai kasztrendszer nem bír olyan nagy jelentőséggel, mint az indiai. A sri lankaiak kedvesek és segítőkészek, de bármilyen kis szolgáltatásért borravalót várnak.  Nagy érdeklődéssel figyelik a turistákat.

Történelem és történelmi látnivalók

Sri Lanka történelme a legendák világáig nyúlik vissza. Őslakosai a Veddák voltak, kiket az i.e. VI-V. században az Indiából érkező szingalézek igáztak le. Az i.e. IV. századtól a i.u. X. századig állt fönn az anuradhapurai királyság. A i.e. III. században - mikor Indiában Asoka király uralkodott - terjedt el Sri Lankán a buddhizmus. A sri lankai buddhizmus ma is a legmagasabb rendűnek tekintett buddhizmus, vezető szerepet tölt be a buddhista iskolák között. Anuradhapura bukása után a pollonaruwai királyság időszaka következett (i.u. X-XII. század). Anuradhapurát és Pollonaruwát hanyatlásuk után visszahódította a dzsungel, s az angolok megérkezésekor már csupán a legendák szóltak róluk. 1890-ben kezdték el a romok feltárását. Anuradhapura és Pollonaruwa ma szépen feltárt, látogatható romvárosok. A másik monumentális építmény, mellyel többször találkozhatunk, a víztározók. Az ókori uralkodók már az időszámításunk előtti évszázadokban hatalmas víztározókat építettek biztosítandó az öntöző-, és az ivóvizet.

A sri lankai szobrászatban a Buddha-ábrázolás dominált régen és dominál most is. Sri Lanka Buddha-szobrok nélkül nem is képzelhető el. Buddhával találkozik az ember a parkokban, a templomokban s az útkereszteződésekben is. A sigiriyai sziklaerőd, Sri Lanka egyik leghíresebb nevezetessége, szintén az anuradhapurai királyság időszakából származik. Lenyűgöző látvány a 200 m magas szikla a síkság közepén. A sziklára lépcsők vezetnek fel. Félúton egy kis mesterséges barlangban láthatók Sri Lanka egyedüli világi témájú freskói: a mennyei leányzók. Az 1500 évvel ezelőtt készült festmények méltán híresek. A hajdani 500 freskóból azonban mára mindössze 22 maradt. Az ókori virágzó birodalmak független élete után 1505-ben a portugálok megérkeztével élénk kapcsolat létesült a sziget és Európa között. Megindult a fűszer-kereskedelem. A 153 évig tartó portugál uralmat a mohóság és az intolerancia jellemezte. A portugálokat a hollandok követték, majd 140 év elteltével 1815-ben az angolok gyarmatosították a szigetet. 1948-ban az ország a Brit Nemzetközösség független tagja lett.

Az ország neve

Az ország neve történelme során többször változott: lakosai, a szingalézek mindig is Lankának nevezték. A rómaiak Taprobane-nak, a mohamedán kereskedők Serendib szigetének, a portugálok Ceilao-nak, a hollandok Ceylannak, az angolok Ceylonnak. Ma nevét 1972-ben kapta, mikor ősi nevéhez a "Sri", azaz ragyogó előtagot kapcsolták.

kep

Kultúra és vallás

A sri lankai kultúrában kiemelkedő szerephez jut a vallás. A lakosság 70%-a buddhista, de szép számmal találkoztunk keresztény és hindu templomokkal, mohamedán mecsetekkel is. A buddhista templomok igencsak különböznek a hindu templomoktól: a hindu templom számtalan pici szobrocskával díszített színes, feltűnő, hivalkodó épület, míg a buddhista templom kevésbé harsány, természetközelibb. A Kandy tánc-, és dobművészet  egyedülálló. Csak dob szólt, erre táncoltak a színes maszkokat viselő táncosok. Az ilyen maszkokat kézzel faragják és kizárólag természetes színezékekkel festik meg, melyeket fákból, s egyéb növényekből nyernek. A maszkokat elsősorban szertartásokhoz, színházi- és táncelőadásokhoz használják. A fafaragás művészete Sri Lankán ősi múltra tekint vissza. Többfajta fát faragnak: rózsafát, ébenfát, tikfát, mahagónit, balzafát s az illatos szantálfát. Kisebb-nagyobb szobrokat, székeket, intarziás bútorokat készítenek belőlük.

kep

Népviselet

Sri Lanka népviselete nem olyan népviselet, amit csak esetenként vesznek fel. Itt a nők 90%-a nap mint nap viseli a "szárit". Ez a szári egy 6 m hosszú textília, amelyet hagyományaik szerint megszabott módon magukra tekernek. Alatta a felsőtestükön egy rövid ujjú derékig érő testhezálló felsőt viselnek. A szári kimondottan csinos viselet. A sri lankai nők egzotikusak, szépek: barna a bőrük, szemük és hajuk ébenfekete. A férfiak népviselete a "száron". Ez szintén egy téglalap alakú vászon, melyet a derekukon megcsomóznak, s felülre egy normál gombos, galléros inget vesznek hozzá. A férfiak kis növésűek az európaiakhoz képest, s feltűnően vékony testalkatúak.

kep

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!