London - A hollókkal őrzött királyság fővárosa

Régi piros telefonfülkék és ultramodern üvegpaloták, százéves fiúkollégiumok és ABBA musical-ek, rock-koncertek a királynő otthonában, a Buckingham palotában: látszólag csupa egymással össze nem illő dolog, mégis harmonikus egységbe rendeződnek. A titok? Talán a nyitottság, mely már egykori világbirodalomként is jellemezte az országot. Vagy éppen ellenkezője, az elszigeteltség? Bármi legyen is, érdemes felfedezni!

London - Az első pillantás

A fővárost, Londont megismerni évekbe telik, úgyhogy ne legyünk csalódottak, ha egy hosszú hétvége alatt csak egy szeletét sikerül „bekebelezni”. Angliába már megérkezni sem mindennapi. Ha a Heathrow repülőtéren landolunk, és szerencsénk is van, a magasból láthatjuk a világ legnagyobb királyi palotáját, a Windsor kastélyt. A La Manche-csatornán kompon közeledve Dover híres fehér sziklái fogadják az embert, a vonat pedig a XX. század egyik legnagyobb építészeti teljesítményének tekintett Csalagúton halad át átlagosan 37 méterrel a tengerfenék alatt. A leggyakrabban fotózott londoni épület talán a Big Ben, amely alatt mindenki a Parlament óratornyát érti, holott az elnevezés a toronyban függő harangra vonatkozik. Az épülettel szemben a legnagyobb politikusok szobrai, a sarkon Winston Churchillé, aki a rossz nyelvek szerint egykori kedvenc pubjának hűlt helyét nézi.

London szeme mindent lát

A Temze túlpartján áll London egyik legnépszerűbb látványossága, a London Eye óriáskerék, amely fél óra alatt tesz meg egy teljes kört, és tiszta időben több mint 60 kilométerre is ellátni róla. A délutáni, kora esti időpontban érdemes felülni rá, amikor már rövidebb a várakozók sora. A Parlament mellett álló Westminster apátság Nagy-Britannia egyik nemzeti pantheonja, egyben az angol uralkodók ősi koronázási temploma. Bár maga a koronázási szertartás „csak” 4 órás, a templomot legalább fél évvel (!) a ceremónia előtt lezárják, hogy legyen idő felkészülni. Az itt nyugvók között vannak uralkodók, politikusok, hadvezérek, költők, tudósok. A Westminstertől egy karnyújtásnyira fekszik a Downing Street, amelynek 10-es számú házában lakik a mindenkori brit miniszterelnök, jelenleg Gordon Brown. Sajnos az utca hosszú évtizedek óta le van zárva, így csak a rácsokon át leshetünk be. Sokan itt teszik fel először a kérdést, hogy vajon az angolok miért festenek feketére minden kerítést és rácsot. Nos, ez a hagyomány. Állítólag még Viktória királynő parancsolta meg férje halálakor, hogy minden kerítést mázoljanak feketére, hogy így osztozzon mély gyászában az ország.

Vendégségben a királynőnél

Ha csak egy fél órácskára is, de ízig-vérig londoniak lehetünk, ha a Buckingham palota felé megállunk a St. James parkban, elfogyasztani ebédünket. A fű zöld – és rá is szabad lépni –, a tóban kacsák és hattyúk úszkálnak, és a jellegzetes háromszög alakú szendvicset, – amelynek valamiért sokkal finomabb az íze, mintha „normális” alakja lenne – megoszthatjuk a bátrabb mókusokkal. Ülhetünk fűre, padra vagy nyugszékbe, bár ez utóbbiért fizetni kell. Augusztus és szeptember ideális időpont a londoni látogatásra azoknak, akik szeretnék látni, hogyan él egy XXI. századi uralkodó. A Buckigham Palota, II. Erzsébet királynő otthona ebben az időszakban – míg a felség Skóciában nyaral – nyitva áll a nagyközönség előtt. Arra viszont ne számítsunk, hogy a királynő „budoárjába” is beengednek, csak az állami termek látogathatók.

Az új és a régi gazdagság

A londoni City a világ leggazdagabb négyzetmérföldje. Itt minden banknak van képviselete, és itt működik Európa egyetlen nyersolaj tőzsdéje. Napközben több mint 300 ezren dolgoznak a City-ben, éjszakára azonban kiürül az összesen mindössze ötezer lakosú városrész. Legmagasabb pontján a Szent Pál székesegyház emelkedik, a világ második legnagyobb keresztény temploma, mely ugyancsak nemzeti pantheon, és a kupolájából gyönyörű kilátás nyílik egész Londonra. A Temze-parton építették fel a város egykori börtönerődjét, a Towert, melynek falain belül évszázadok óta hollók is élnek. A madarakat nagy becsben tartják, mert a legenda szerint, amint elhagyják az erődöt, összeomlik a brit birodalom. A Towerben őrzik a brit koronázási ékszereket, valamint – a világ legnagyobb gyémántjainak társaságában – az Anyakirálynő koronáját, benne a világ legöregebb gyémántjával, a 106 karátos Koh-i-Noor-ral.

Múzeumok minden mennyiségben

Ha csak kiállításról kiállításra járunk, akkor is heteket tölthetünk el Londonban, ráadásul az állami múzeumokba ingyenes a belépés. A festészet rajongói látogassanak el a National Gallery-be, a Tate-be vagy a Tate Modernbe, a régészet kedvelői a British Museumba, ahol 2008 áprilisáig a kínai agyaghadsereg vendégeskedik. A Greenwich Királyi Csillagvizsgálójában átléphetjük a 0. hosszúsági fokot, Madam Tussaud panoptikumában pedig a világ leghíresebb embereinek viaszmásaival fotózkodhatunk. A musical- és főleg a Webber-rajongók számára London maga a Kánaán. A Macskákat már nem játsszák, de az Operaház fantomja sem utolsó látvány az eredeti díszletekkel. Jó tudni, hogy a Leicester Square-en álló bódékban olcsóbb a színházjegy.

Becsengettek az utolsó korsóra

Vacsorához válasszuk a Covent Garden valamelyik pubját! Egy jó sör – például a komló nélkül készített ‘ale’ –, a tányéron ‘fish and chips’, azaz rántott tőkehal sült krumplival, jó olajosan és ecetesen ideális vacsora azoknak, akik „elsőbálozók” Londonban. Néhány dologra azonban figyeljünk: kiskorúakat még szülői kísérettel sem engednek be a pubokba, dohányozni sem lehet, és a záróra 11-éjfél, előtte viszont csengőszó jelzi, hogy ideje megrendelni az utolsó korsót. Ha még bírjuk talpon, irány a Soho! A Piccadilly Circus környékén rengeteg a szórakozóhely. Lányoknak sokszor ingyenes a belépés, bár a jobb helyeken sorba kell állni.

További hasznos információk Londonról: www.utikritika.hu/london

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!