Út típusa: | Körutazás |
Kiutazás: | Repülő |
Ellátás: | leírás szerint |
Turnusok: | 16 nap / 13 éjszaka |
Utazás azonosítója: | 172507 |
Lenyűgüző természet, vanília-, és csokoládé-ültetvények, kókuszligetek, egzotikus fűszerek, és az ylang-ylang bódító parfümillata: a szigetország fővárosától kezdve a keleti és északi országrész bejárása, 5 napos nyaralással Nosy Be-n.
Körutazás és nyaralás Madagaszkáron - 16 nap/13 éj
Időpont: 2023. október 13-27. / 16 nap-13 éj
Utazás: az Ethiopean Airlines menetrend szerinti járatával, bécsi indulással, addis ababai átszállással
Létszám: max. 18 fő
Ellátás: reggeli és vacsora, valamint ebédek a program szerint
Szállás: kétágyas szobákban lodge-okban és középkategóriás szállodákban a körutazás alatt, illetve négycsillagos szállodában a nyaralás alatt
Helyi közlekedés: minibusszal, de legtöbb helyen terepjárókkal
Idegenvezető: a csoportot Somogyi Orsolya, Madagaszkár-specialista kíséri indulástól a haza érkezésig. Madagaszkáron angol nyelvű helyi vezetők is csatlakoznak a csoporthoz.
1. nap (okt.13.) Budapest – Bécs - Antananarivo
Érkezés (várhatóan) a délutáni órákban Antananarivoba, a fővárosba. Transzfer a belvárosi szállodába.
Amennyiben az érkező járat menetrende engedi, délután rövid városnézés, mely során a főbb a kulturális látnivalókat tekinthetik meg: az « alsó » és « felső » város, valamint a magyar vonatkozású Benyovszky utca. Vacsora a szállodában.
2.nap (okt.14.) Antananarivo - Sambava – Soavoanio – Antalaha (utazás belföldi repülőjárattal)
Kora reggeli transzfer a repülőtérre és utazás belföldi repülőjárattal utazás Sambava-ba. Érkezés után transzfer a Soavoanio kókusz ültetvényre. A látogatás során megismerkedhetünk a hibridizációs folyamatokkal, majd megtekintik a csíráztató, a faiskolát, a kemencéket és a kókuszolaj lepárló műhelyet.
Ezt követően tovább utazás Antalahába, a régió második legnagyobb városába. Városnézés: a híres magyar világutazó, gróf Benyovszky Móric történetével is ismerkedhetnek meg. Ő alapította az egyik legnagyobb várost (a hajdani Louisbourg, mai nevén Maroantsetra) a francia udvar megbízásából. A lakosok annyira tisztelték, hogy a helyi törzsek fejedelmükké is választották. Szállás és vacsora Antalahában.
3.nap (okt. 15.) Antalaha – Ma Colline – Domaine D’Ambohimanitra strand – Antalaha
Reggeli, majd kirándulás a Ma Colline magánparkban: megtekinthetik az itt élő flórát és faunát, rizsföldek közötti folyókon kirándulnak tradicionális madagaszkári csónakon (pirogue-on), megtekintenek egy hagyományos téglaégető műhelyt, valamint meglátogatnak egy kis falut, ahol ismerkedhetnek a helyi lakosok mindennapjaival. A piknik során a helyi gyümölcsöket kóstolhatnak meg. A magánparkot egy non-profit szervezet vezeti, céljuk a fenntartható fejlődés biztosítása a régióban. A fenntarthatóság jegyében mindannyian elültethetnek egy fát a parkban a látogatás végén.
Délután transzfer a hatalmas vanília ültetvényéről híres Ambohimanitra Birtok csodaszép magán strandjára. Fürdőzés, napozás, közben snack-et és italokat szolgálnak fel nekünk.
A csoport ezen a napon kettéválik: ‘A’ csoport a birtokon alszik, ‘B’ csoport visszamegy Antalaha-ba. Vacsora a szállodában.
4.nap (okt. 16.) Vanília-nap az Ambohimanitra birtokon és Antalaha-ban
'B’ csoport: transzfer Antalahaból az Ambohimanitra birtokra.
A mai nap vanília témájú látogatásait a birtokon kezdjük. A birtokon a vezetett látogatás során először a vanília orchidea ültetvényt és a különböző vaníliafafajtákat láthatják, majd megismerhetik a vaníliavirág megtermékenyítési folyamatát, valamint mindazokat a fázisokat, amelyek során a virágból később vaníliarúd lesz. Befejezéseként a panorámás teraszon vanília tematikájú ebéden veszünk részt, melynek minden fogásában főszerepet játszik a vanília.
Ebéd után a vanília feldolgozásával ismerkednek. Transzfer Antalaha-ba a birtokhoz tartozó vanília üzembe, ahol a vanília elkészítésének szakaszai láthatók (betakarítás, forrázás, válogatás, mérés, szortírozás...). Vásárlásra is van lehetőség.
A csoport ezután ismét kettéválik: ‘B’ csoport a birtokon alszik, az ‘A’ csoport Antalaha-ban marad.
Vacsora a szállodában.
5. nap (Okt. 17.) Antalaha – Sambava – Nosiarina
Egész napos kirándulás Nosiarinában. Először pirogue-on (hagyományos halászcsónak, melyet a helyiek is használnak) leereszkedünk a Bemarivo folyón: csodálatos panorámák tárulnak elénk, miközben a víz ritmusa ringat minket. Felfedezzük a kis falvak mindennapi életét, séta a helyi lakosok hagyományos vanília- és kávéültetvényei között. Egy tengerszoros kanyarulatában piknik ebéd. Ezt követően egy kókuszliget mellett elhaladva délután Sambava városba érkezik a csoport.
Sambava a régió központja és a vanília-termesztés „fővárosa”. Amennyiben az idő engedi, rövid városnézés, majd transzfer a szállodába. Vacsora a szállodában
6. nap (okt. 18.) Sambava - Vohemar
Reggelit követően utazás Vohemarba. Iharana városa (Vohemar madagaszkári neve) a SAVA régió északi részén, egy gyönyörű öbölben található. Ma, a vanília nyüzsgő kereskedővárosa is. A város és öblének megtekintése után a környéken található „Zöld tavat” is meglátogatja a csoport., amely egy szakrális tó és kultusz-hely a helyi lakosság körében és a víz zöld színe különböző babonákat ihletett. Vacsora a szállodában
7. nap (okt. 19.) Vohemar - Ankarana
Utazás Ankarana-ba: az Ankarana Nemzeti Park meglátogatása. Madagaszkár egyik leghíresebb látnivalóját fedezzük fel a mai napon, a « tsingy » egyedülálló, egyedi világát. A Tsingy szó magyar jelentése: “ahol nem sétálhatsz mezítláb”. Ezt a geológiai képződményt összesen négy helyen láthatjuk a világban. Csipkézett és kilyuggatott belseje láttán az ideutazók könnyen a Holdon érezhetik magukat. Túránk során számos lemúrfajt, kanyont, érdekes madárfajt és barlangot is látunk. Vacsora a szállodában.
8. nap (okt. 20.) Ankarana – Ambanja – Millot ültetvény
Reggelit követően utazás az Ambanjába a Millot csokoládé és fűszer-ültetvényre. Az ültetvényt 1904-ben alapították, a biokakaó, fűszerek és illóolajok vezető termesztője, a világhírű Varlhona csokoládé termelője. A látogatás nemcsak informatív, hanem az érzékek igazi fesztiválja is. Ebéd a régi parasztházban. Megtekinthetik, hogyan termesztik, szedik és dolgozzák fel az egyes növényeket (parfümnövények lepárlóüzeme, kakaó és fűszerek előkészítési területe). A Millot ültetvény több mint 800 embert foglalkoztat, többségük nő. Az ültetvény támogatja a falusi iskolát is, amelybe a legtöbb alkalmazott gyermeke jár.
Gourmet ebédünk az ültetvényből származó termékekből készült ételeket tartalmaz, köztük vaníliakrémes csodálatos csokitortát. Érdemes megkóstolni a kitűnő csokoládé ízű rumot is.
Délután transzfer vissza Ambanjába. Itt megismerhetik a helyi emberek mindennapi életét és kultúráját. A városnézés után a vidéki területeket felfedezése. Utunk lehetővé teszi a hatalmas kakaóültetvények, a rizsföldek és a kis falvak megtekintését. Az ültetvények közepén fenséges baobabfák találhatók. Vacsora a szállodában.
9. nap (okt. 21.) Ambanja – Ankify – Nosy Be
A mai napon el áthajózás a világ egyik legszebb szigeteire, a Nosy Be szigetcsoportra. Kakaó-, kávé-, és ylang-ylang ültetvényeken, majd a parti mangrove erdőn áthaladva érkezünk Ankify faluból indul a hajó, amely a szigetcsoport fő szigetének fővárosába, Hell-Ville-be érkezik. A exkluzív tengerparti szállás elfoglalása, majd pihenés, szabad program Nosy Be szigeten.
Nosy Be szigete a világ 10 legszebb szigete között található. A fő attrakció a hosszúszárnyú bálnák (augusztus és november között) és a cetcápák (májusban és október-novemberben) látogatása a szigetcsoporthoz! Vacsora a szállodában.
10. nap (okt. 22.) Nosy Be – Lokobe Nemzeti Park – sziget körút
Egész nap pihenés a tengerparton.
Fakultatív program : kirándulás a LOKOBE nemzeti parkba (piknik ebéddel), ahol megismerhetik Nosy Be állat- és növényvilágát. Autóval az Ambatozavavy halászfaluig, ahonnan egy pirogue-al (tradicionális halászcsónak) folytatódik a kirándulás. A 45 perces utazás alatt különleges tájkép tárul szemünk elé : mangrove-erdők, az utazók fája (Ravinala) és esőerdők. Ampasipohy faluban található a park bejárata, ahol a helyi idegenveztő várja a csoportot egy vezetett túrára. Ezt követően az ylang-ylang lepárló és rumkészítő üzem megtekintése, amelyet 1889-ben misszionáriusok alapítottak. Itt desztillálják Nosy-Be emblematikus termékét, az ylang-ylang virágot, de Ravintsara, eukaliptusz és pacsuli illóolajokat is készítenek, amelyek kivételes gyógy-hatásokkal és illattal bírnak. A nap végén a Passot-hegy tetejéről (a sziget legmagasabb csúcsáról), a teljes vulkáni tó lélegzetelállító panorámájában csodálhatják meg a naplementét. Vacsora a szállodában.
11. nap (okt. 23.) Nosy Be – (fakultatív kirándulás: hajókirándulás Nosy Komba és Nosy Tanikely- szigetekre)
Szabad program, pihenés a tengerparton.
Fakultatív program( egész napos kirándulás): a környező sziget felfedezése. Egy napos
hajókirándulás keretében látogatjuk meg Nosy Komba és Nosy Tanikely két kis szigetét. Nosy Tanikely sziget: a neve azt jelenti : « a kis föld szigete ». Ez a Nosy Be szigetcsoport leglátogatottabb szigete. A teljes sziget egy tengeri rezervátum, egy természetes akvárium: itt találhatók a régió legszebb búvár-helyei. Tengeri teknősök és különböző színes halfajták sokasága él itt.
Piknik ebéd Tanikely egyik legszebb, fehér homokos strandján. Ebéd után továbbhajózás Nosy Komba szigetre (jelentése: «a makik (lemúrok) szigete»). A sziget számos lemúr lakóhelye, akik a helyi «fady» -nak (malgas nyelven tabut jelent) köszönhetően a lakosok körében is védettséget élveznek, akik szent állatként tisztelik őket. Megcsodálhatjuk a helyi asszonyok kézzel hímzett termékeit, valamint a férfiak által fából faragott dekorációs szobrocskákat. A szigete is bővelkedik a gyönyörű strandokban, meg is mártózunk a türkizkék vízben. Hajóval visszautazás a szállodába. Vacsora a szállodában.
12. nap (okt. 24.) Nosy Be – (fakultatív program: hajókirándulás a Nosy Iranja-szigetre)
Szabad program, pihenés a tengerparton.
Fakultatív egész napos program: ismét hajóra szállunk, ezúttal Nosy Iranja-ra kirándulunk, amely garantáltan az egyik legszebb sziget lesz. Két kicsi, paradicsomi szépségű szigetből áll, amelyeket egy vékony, vakító fehér homoksöveny választ el egymástól a tengerben. A túra piknik ebédünket is tartalmazza. Hajóval térünk vissza szállodánkba. Vacsora és szállás.
13. nap (okt. 25.) Nosy Be
Szabad program. Programjavaslatok: búvárkodás palackkal, vagy szemüveggel, tradicionális halászat, vagy hajózzanak ki motoros csónakkal megfigyelni a púposhátú bálnák játékát (a bálnaszezonban: augusztus és november között).
Búcsúvacsora autentikus, madagaszkári módra: vacsora után egy helyi zenekar csatlakozik hozzánk, hogy bemutassák nekünk hagyományos hangszereiket, zenéjüket, népi táncaikat. Egy malgas ünnephez elengedhetetlen nemzeti italuk, a rum is: 5-féle helyi “rhum arrangé”-t (különféle fűszerekkel, gyümölcsökkel érlelt rumok) kóstolhatunk végig. Vacsora ás szállás.
14. nap (okt. 26.) Nosy Be – elutazás
Reggeli után szabad délelőtt a tengerparton, majd transzfer Nosy Be fővárosába, a repülőtérre.
Hazautazás Madagaszkárról.
USA, San Diego
Spanyolország, Barcelona
USA, New York
USA, Miami
USA, San Diego
Barbados, Bridgetown
Madagaszkár
Útazonosító: 172507
Madagaszkár
Útazonosító: 172507