Milyen a valódi nápolyi pizza?
Beküldő: Vista 2011-06-30 12:44:00
Tudta? A Valódi Nápolyi Pizza Szövetsége pontokba szedte az igazi nápolyi pizza szabályait:
- a pizza átmérője nem lehet több 35 centiméternél,
- a vastagsága középen 3 mm, a peremnél maximum 2 cm lehet,
- a tészta puha és összehajtható,
- csak lisztből, élesztőből, sóból és vízből készül,
- a tésztát kizárólag kézzel szabad gyúrni és kinyújtani,
- fatüzelésű kemencében kell sütni, pontosan 485 fokon,
- közvetlenül a kemence kövére kell helyezni,
- kb. 3 percig sül.
De mégis, mitől lesz a nápolyi pizza utánozhatatlan?
Az egyik titkos összetevője az „Acqua del Serino”, a nápolyi lágy víz. Aztán az igazán ízes, lédús paradicsom, ami lehetőség szerint a Vezúv lejtőin teremjen. A vulkanikus talajnak és a sok-sok napsütésnek köszönhetően az itteni paradicsomra maga Kolumbusz is büszke lenne. A mozzarella pedig a bivaly tejéből készüljön. És ha ez még nem lenne elég, a Margherita Extra pizza esetén ez a bivaly Campania tartomány lakosa kell, hogy legyen!
Aki egyszer megkóstolja az igazi Marinarát, Margheritát vagy Margherita Extrát, soha többé nem akar a pizzán ananászt, ne adj’ isten ketchupot látni.