A Márvány-tenger és a Dardanellák UNESCO világörökségei (Repülő)

Ft-tól/fő 332.000
Időpont: 2022.08.19 - 08.26
Legjobb ár: 332.000 Ft/fő-től Utazás időpontja: 2022.08.19 - 08.26

Tartson velünk a A Márvány-tenger és a Dardanellák UNESCO világörökségei (Repülő) utazásra! A kiutazás repülővel történik. Az utazás időtartama 8 nap / 7 éjszaka. Az utazás legjobb alapára 332.000 Ft/fő.

Utazás alapadatai
Út típusa:Körutazás, Városlátogatás
Kiutazás:Repülő
Turnusok: 8 nap / 7 éjszaka
Utazás azonosítója:160893

Törökország

Info:

[rb]menetrendszerinti repülőjáraton, a helyszíneken hajón, busszal és gyalog

4*-os hotelekben

félpanzió (reggeli és vacsora) - Isztambulban csak reggeli

A Márvány-tenger és vidéke (Dardanellák, Gallipoli és az Égei-partok) sokak szerint a Föld középpontja. Itt zajlott a Trójai háború,- itt vonultak fel a perzsa nagykirályok és Nagy Sándor seregei,- itt épült fel Nova Roma - Konstantinápoly, a mai Isztambul. Az ókor hajnala óta ,,ide futott be" a Selyemút - de ugyanúgy a XIX. századi Orient Express is, Agatha Christie-vel, vagy Jules Verne-vel a fedélzeten. Itt épültek fel a csodálatos szeldzsuk és oszmán fővárosok(Iznik, Bursza, Isztambul) s itt adták át néhány hete a modern építészet új csodáját, bolygónk leghosszabb és legnagyobb függőhídját, az 1915 Çanakkale-t. Ez volt az Oszmán Birodalom hadiflottáinak főhadiszállása. Itt nemesednek Bozcada-sziget lágy borai, s mossák a festői Apollonia partjait az Égei-tenger hullámai.  Magyar emlékekben is kivételesen gazdag ez a táj: Itt élt 25 éven át a száműzött II. Rákóczi Ferenc és fejedelmi udvara, itt járta felfedező útját a fiatal Orbán Balázs vagy Vámbéry Ármin. Itt élt "a legnagyobb magyar" fia, Széchenyi Ödön Pasa, s innen indult Amerikába Kossuth Lajos, vagy Mészáros Lázár hajója is. 

Ez az UNESCO világörökségek páratlan földje és vize - a Marmara Bölgesi, vagyis a Márvány-tenger Régió.

Magyar idegenvezetéssel

UNESCO világörökségi helyszín

Oltással vagy teszttel lehet utazni. Az aktuális beutazási feltételekről ITT tájékozódhat.

Leiras:

1. nap: Galata-híd: A Föld középpontja; török kávé az Orient Express pályaudvarán

Megérkezés Isztambulba a déli órákban. Transzfer az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Nagy Szolimán Mecsetéhez. Szulejmán (1520 - 1566) idején ,,Sztambul" a világ leggazdagabb városa volt, a ,,Magas Porta" parancsa Afganisztántól-Bécsig, Egertől-Szudánig érvényesült. Az Aranyszarv-öböl panorámáinak fotózása, eklektikus véleménykommentekkel a Magyarország sorsát döntően befolyásoló uralkodó padisahról.  Látogatás Mimar Sinan türbéjénél, majd alásétálás a csodálatos izniki kerámiákkal díszített Rüsztem Pasa Mecsethez.  Közös séta a Galata-hídon, annak közepéig - ami egyben sokak szerint Földünk közepe is. Rövid szabadidő az Egyiptomi Bazárban (Fűszer Bazár) majd török kávézási lehetőség az Orient Express isztambuli végállomásának műemlék épületegyüttesében. Koraesti érkezés hotelünkbe.

Éj Isztambulban

2. nap: Isztambul UNESCO világörökségi negyedeiben

Reggeli után kezdődő városnézésünk minden egyes lépése UNESCO világörökségi helyszínekre vezet. Séta a Szultanahmet-téren (Konstantinápolyi Hippodrom): Delphoi Kígyó-oszlop - III. Tutmózisz fáraó és Nagy Theodosius császár obeliszkje - II. Vilmos császár díszkútja. A Szultán Ahmet (Kék) Mecset fényképezése kívülről, majd látogatás az 537. óta álló Hagia Szophia Katedrálisban (ma mecset). I Justinianus császár (527-565) katedrálisa a maga idején (mint ma is) a Világ egyik legimpozánsabb építménye volt. Magyar szempontból különösen érdekessé teszi Iréné császárné (Szent László Piroska nevű leánya) mozaik ábrázolása, illetve a magyar császárné szarkofágja. Közös séta a Topkapi Szerájba, a szultánok mesésen pazar palotájába - ma Földünk egyik leggazdagabb múzeumi gyűjteményébe. (A látogatás hossza kb. 2-3 óra, a Hárem, a Kincstárak, Iszlám relikviák, Uralkodói öltözetek... stb. megtekintésével.) Séta az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Fedett Bazárba (A Nagy Bazár). Az 1461-ben Hódító Mehmed parancsára épített, majd Nagy Szolimán által felújított bazárbirodalom egyedülálló csoda: 18 db kapujának valamelyikén belépve 65 db utcát találunk, ahol több mint 4.000 üzlet kínálja portékáit. Az 1800-as évek közepén az üzletek mellett 1 mecset, 12 kincs páncélkamra, 10 imaház, 2 szökőkút, 16 ivóvízcsap, 24 középület és iskola is működött a területén. Vásárlási lehetőség, amíg kedvünk, erőnk és pénztárcánk bírja.

Éj Isztambulban

3. nap: A Márvány-tengeren át Iznikbe és Bursába

Reggeli után utazás a Márvány-tenger partjára, Eskihisar (Öreg Erőd) kikötőjébe, majd behajózás Bursa irányába. Ismerkedés a 11.350 km2 kiterjedésű tenger természetföldrajzi határaival, a Boszporusz szoros (a Fekete-tenger kapuja) és a Dardanellák (az Égei-tenger kapuja) közlekedés-földrajzi szerepével. Rövid utazás Iznik városkájába, az ókori római Nicea-ba, ahol Nagy Constantin császár részvételével 325-ben tartották a kereszténység első, meghatározó zsinatát. Séta a 32 X 10 km méretű, festői Iznik Gölü-tó partján, majd látogatás a máig impozáns római-bizánci városfalaknál és kapuknál. Rövid elmélkedés a Zöld Mecsetben, majd utazás a milliónyi gyümölcsfa földjén át ,,Cennet Bursa" a ,,Mennyei Bursa" városába. A dinasztiaalapító Oszmán fia I. Orhan (1324 - 1362) itt, Bursában rendezte be az Oszmán-szultánság első fővárosát, rendkívül gazdag, UNESCO világörökségi műemlékállományt hagyva az utókorra, több mint 200 db (!) védett épülettel. A rendelkezésre álló időtől függően látogatás a várban, Oszmán és Orhan sírjainál, közben rövid ismerkedés a város ,,törökök előtti" korával, illetve a selyemhernyó tenyésztés és a selyem készítés technikáival.                                              

Éj Bursában

4 nap: Az Uludag-hegy (2.543 m) mennyei legelői; Cumalikizik

Reggeli után látogatás a 2.543 m magas Uludag hegyen. Feljutás felvonóval a magashegységi legelőkre,  sétával a főgerinc oxigéndús oldalában. A ligetes fenyvesek fényképezése, közben kitekintés a mai Törökország néhány nagyobb területű, ismertebb magashegységi, nemzeti parkjára, azok látványosságaira. "Időutazás" az UNESCO világörökségi Cumalikizik hegyi városkájába. Séta a középkori hangulatú városkában, az oszmán építészet sajátosságainak megfigyelésével. Visszatérés Bursa óvárosába.   

Séta az Ulu Cami (Hatalmas Dzsámi) területén, ismerkedés az építtető Bayezit Yildirim (A Mennydörgés) szultán (1389-1402) korával és háborúival. Fényképezés Bayezit a Mennydörgés sírjánál, majd ismertető Timúr Lenk birodalmáról, s arról hogyan mentette meg Timúr Magyarországot és a keresztény nyugatot Bayezit seregeitől. Séta a buharai származású Emirsultan negyedében (a névadó Beyazit veje és tanácsadója volt), majd idő függvényében a Muradiye komplexumban. Ismerkedés I. Murád szultán (1362-1389) életével, a Balkán-félsziget meghódításának eseményeivel, látogatással a hadvezér szultán sírjánál.

Este fakultatív fürdőzés az Eski Kaplica oszmán fürdőben, előzetes jelentkezés szerint.

Éj Bursában

5. nap: Trója falainál; Čanakkale 1915

(Figyelem! A mai napon fürdőruhát, strandfelszerelést hozzunk magunkkal.)

Reggeli után utazás Čanakkale kikötővárosába. Menet közben fejezetek az Oszmán tengeri flotta hosszú múltjából, illetve néhány török admirális életéből. Ki volt Piri Reis (1465 - 1553)? - igaz mesék a világhírű tengerész-kartográfus hihetetlen pályafutásáról. Fényképszünet Földünk legnagyobb függőhídja, a 4.608 m hosszú, 318 m (!) pilon magasságú Čanakkale 1915 Függőhídnál, menet közben néhány összehasonlítás ,,picinyke" kistestvérével, a Golden Gate-vel.  Az UNESCO világörökségi Trója felé közeledve áttekintés az első ásatásokat vezető Heinrich Schliemann (1822 - 1890) kalandfilmekbe illő életéről, illetve a legendás Priam Kincs máig ismert tárgyairól. Közös séta Trója romjai között. Továbbutazás Assos romvárosához, az Égei-tenger nagyszerű panorámáinak élvezetével. 1,5 órás strandolás ott, ahol a Trója ostromára érkező akhájok partra szálltak...

Koraesti visszaérkezés Čanakkale-be.

Éj Čanakkale-ben

6. nap: Bozcaada meseszép szigete

(Figyelem! A mai napon fürdőruhát, strandfelszerelést hozzunk magunkkal.)

Reggeli után utazás busszal Geyikli kikötőjébe. Behajózás Bozcaada-szigetére. A 40 km2 területű sziget Törökország "Égei-tengeri gyöngye". A meseszép, s egyben stratégiai fontosságú sziget első várát még a főníciaiak építették, hogy azután ókori római, majd bizánci birtokká váljon. A velencei-genovai háborúkban (1256-1381) többször is kiürítették, 1455-ben vált a szultánok tengeri bázisává. Látogatás a várnál, majd az óváros hangulatos utcáin. Borkóstoló majd strandolás. Késő délutáni visszautazás az ázsiai partokra. Látogatás a Piri Reis Tengerészeti Múzeumban, majd a Brad Pitt által a városnak ajándékozott Trójai falónál, amit a Troy c. szuperprodukcióban láthattak a nézők. A "hollywoodi Akhilleus" filmes karrierjének, szerepeinek megvitatási lehetősége... majd vacsora.

Éj Čanakkale-ben 

7. nap: Magyarok törökföldön

Reggeli után vezetés a Čanakkale 1915 Függőhídoz,aminátutazunk Európába.Néhány szó a Gallipolinál és  Čanakkale-nál lezajlott I. Világháborús ütközetekről, az Oszmán Birodalom feldarabolásáról, illetve a Török függetlenségi háború (1919-1923) eredményeiről. Tekirdagba (Rodostó) menet emlékezés II. Rákóczi Ferenc és kísérete törökországi száműzetésére - illetve a megannyi magyar katonára, államférfira, emigránsra, aki hosszabb-rövidebb ideig az Oszmán Birodalomban lelt menedékre, vagy itt tartózkodott a háborúk, szabadságharcok következtében. Néhány kiragadott név: Mikes Kelemen; Kmety György; Mészáros Lázár; Szőllősy Ferenc; Úrházy György; Orbán Balázs... és még nagyon sokan mások...

Látogatás a tekirdagi Rákóczi Emlékház-Múzeumban, majd utazás Isztambulba, este szabadprogram.

Éj Isztambulban   

8. nap: A Nagy Bazár forgata

Reggeli után két program között választhatnak a résztvevők.

1./ Séta és vásárlási lehetőség a Nagy Bazár területén, környékén

vagy

2./ Fakultatív hajókirándulási lehetőség a Boszporuszon 25-30,-EUR/fő

Kijelentkezés a szobákból déli 12:00 óráig.

Indulás a nemzetközi reptérre 14:00 órakor.

Elrepülés Budapestre 18:35-kor, megérkezés a Liszt Ferenc reptérre 19.35-kor.

További információk:

FIGYELEM!

A programok sorrendje a nyitvatartási óráktól függően változhat.

További információk 2:

Az út idegenvezetője

Gőgös Norbert

Gőgös Norbert, geográfus, utazásszervező, a Magyar Földrajzi Társaság Expedíciós Szakosztályának titkára.
Az ELTE TFK-n szerzett diplomájának szakpárja: történelem.
Csoportos körutazásainak elsődleges célterülete Közép- és Belső-Ázsia, Észak-Amerika, valamint a Kárpát-medence.
Publikációs témakörei többek között - a törökségi népek és sztyeppei íjfeszítő birodalmak múltja; a nomád kultúrák néprajza; Észak-Amerika és a sarkkörök természeti földrajza, élővilága; a magyar földrajzi felfedezések és kutatóutak kultúrtörténete.
Hobbija a munkája és a természetjárás - a Görgényi-havasoktól - Alaszkáig és az Altájig.
Kedvenc városai: A Selyemút nagyvárosai Isztambultól - Szamarkandig.
Kedvenc szállodája: a mongol sztyeppék jurtái.
Kedvenc itala: A jó szívvel adott székely üdvözlőpálinka.
Három kislány boldog édesapja.

x A Márvány-tenger és a Dardanellák UNESCO világörökségei (Repülő)

Az ár tartalmazza:
a repülőjegyet illetékkel (melynek értéke:kb. 117 000 Ft)a szállást színvonalas szállodákban, kétágyas szobákbana félpanziós ellátást (Isztambulban csak reggelit)a megadott programokata helyszíni közlekedést autóbusszala magyar nyelvű idegenvezetést

Az ár nem tartalmazza:
a borravalókatkb.: 3 EUR/ fő/ napaz útlemondási biztosítást(Covid fedezettel): 2,2%a belépőketkb. 57 EUREGYÉB KÖLTSÉGEKEgyágyas felár88 000 FtBoszporusz hajózás12 000 Ft/ főfakultatív vacsorák Isztambulban18 000 Ft/ főBBP utasbiztosítás(EUB Biztosító)Nívó: 590 Ft/fő/napTop: 790 Ft/fő/napTop Extra: 1.090 Ft/fő/nap

Szállás neve: A Márvány-tenger és a Dardanellák UNESCO világörökségei (Repülő)

A Márvány-tenger és a Dardanellák UNESCO világörökségei (Repülő) utazás foglalás

1

Válassza ki az indulási időpontot!

A naptárban szereplő árak minden esetben az adott napon foglalható legjobb alapárat jelölik és egy főre vonatkoznak!

Jelölések:

Nem foglalható

Foglalható dátum

Akciós ajánlat

Legjobb ár

2
3
3
4
PDF ↓ Lefoglalom
5
5


Az ár tartalmazza:
a repülőjegyet illetékkel (melynek értéke:kb. 117 000 Ft)a szállást színvonalas szállodákban, kétágyas szobákbana félpanziós ellátást (Isztambulban csak reggelit)a megadott programokata helyszíni közlekedést autóbusszala magyar nyelvű idegenvezetést

Az ár nem tartalmazza:
a borravalókatkb.: 3 EUR/ fő/ napaz útlemondási biztosítást(Covid fedezettel): 2,2%a belépőketkb. 57 EUREGYÉB KÖLTSÉGEKEgyágyas felár88 000 FtBoszporusz hajózás12 000 Ft/ főfakultatív vacsorák Isztambulban18 000 Ft/ főBBP utasbiztosítás(EUB Biztosító)Nívó: 590 Ft/fő/napTop: 790 Ft/fő/napTop Extra: 1.090 Ft/fő/nap


leírásánál jelzett szolgáltatások

Felárak*:
  1. Sztornó biztosítás


* A választható szolgáltatások indulási időpontonként eltérőek lehetnek.
Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Küldés e-mailben
A Márvány-tenger és a Dardanellák UNESCO világörökségei (Repülő)

A Márvány-tenger és a Dardanellák UNESCO világörökségei (Repülő)

Törökország, Isztambul

Útazonosító: 160893

Az utazás oldalának hivatkozását továbbítottuk a megadott email címre! Köszönjük, hogy használta szolgáltatásunkat!
Ajánlatkérés
A Márvány-tenger és a Dardanellák UNESCO világörökségei (Repülő)

A Márvány-tenger és a Dardanellák UNESCO világörökségei (Repülő)

Törökország, Isztambul

Útazonosító: 160893

Az ajánlatkérését továbbította a rendszer kollégáinkhoz!